Collina: "VAR ne zna za male i velike ekipe"

Foto: EPA

SVJETSKO nogometno prvenstvo u Rusiji prvo je natjecanje u povijest svjetskih i europskih prvenstava na kojem se primjenjuje videotehnologija.

>> Zašto VAR neće stati na kraj sudačkim pogreškama na Svjetskom prvenstvu

>> Ovako će funkcionirati VAR na Svjetskom prvenstvu

>> Evo kako bi osmina finala izgledala da nije bilo VAR-a i s kim bi Hrvatska sad igrala

Unatoč pojedinim pogrešnim procjenama, početni su dojmovi kako je videotehnologija zbog niza faktora i više negoli dobrodošla. 

"VAR ne zna za male i velike ekipe. Imali smo 335 situacija tijekom 48 utakmica koje su pregledane. Suci su bez pomoći VAR-a dobre odluke donijeli u 95 posto slučajeva, a uz pomoć videotehnologije spomenuti postotak porastao je na 99,3 posto. Nismo bogovi da bismo bili savršeno bezgrešni", uglas su istaknuli Pierluigi Collina (FIFA-in predsjednik sudačke organizacije), Massimo Busacca (šef sudaca) i Roberto Rosetti (direktor VAR komisije) na tiskovnoj konferenciji na kojoj se raspravljalo o viđenom suđenju i upotrebi videotehnologije tijekom grupne faze. 

Premda naglas nisu kazali na koje utakmice misle, priznali su kako se u dvije pojedinačne sporne situacije moglo posegnuti i za boljim rješenjima.

Prema izvorima Gazzette dello Sport, sudački operativci aludirali su na oglede Srbije i Švicarske te Njemačke i Švedske. 

Pročitajte više