LIGA PRVAKA

Čuda u Ligi prvaka su se znala događati. Ovo su najveći preokreti

Foto: EPA

PREMDA je teško povjerovati da bi Lazio u Münchenu mogao nadoknaditi tri gola zaostatka iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka proti Bayerna, u povijesti elitnog europskog natjecanja čuda su se ipak događala.

Lazio je u prvom susretu osmine finala na svom travnjaku izgubio od Bayerna sa 1:4 i čini se nemoguće da bi rimska momčad u srijedu to mogla nadoknaditi. Gotovo nemoguć zadatak ovoga tjedna imat će i Borussia Mönchengladbach koja je u prvom susretu izgubila od Manchester Cityja 0:2. Prva utakmica igrana je u Budimpešti, gdje će biti i uzvrat u utorak.

Nitko kao Barcelona

Najveći preokret u povijesti Lige prvaka ostvarila je Barcelona koja je 2017. uspjela nadoknaditi čak četiri gola zaostatka iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka i pobjedom 6:1 protiv PSG-a izborila je plasman u četvrtfinale.

Do tada u povijesti europskih kupova niti jedna momčad nije se vratila nakon što je prvi dvoboj izgubila 0:4. Do te večeri za pamćenje 58 utakmica u fazi na ispadanje završilo je pobjedom domaćeg sastava 4:0 i niti jedan od njih nije u uzvratu ispustio prednost. Sve do 8. ožujka 2017., kada je Barca postala prva koja je uspjela nadoknaditi naizgled nenadoknadivo.

Barcelona je vodila 3:0 golovima Luisa Suareza i Lionela Messija te autogolom Layvina Kurzawe kada je Edinson Cavani pogotkom u 62. minuti smanjio rezultat na 3:1. Francuzi su u 88. minuti imali siguran prolaz, a potom se raspali. U preostalom vremenu Neymar dvaput i Sergio Roberto zabili su za senzaciju.

Triput nadoknađena tri gola

Još su samo tri momčadi u povijesti LP-a nadoknadile poraz od tri razlike, Liverpool, Roma i Deportivo.

Liverpool je u prvom susretu polufinala 2019. izgubio na Camp Nou od Barcelone 0:3. No Klopp i njegovi igrači nisu se predavali i na svom su Anfieldu ispisali još jednu senzacionalnu pobjedu i slavili 4:0. Golove za Liverpool zabili su Divock Origi i Georginio Wijnaldum, svaki po dva.

 

Tri gola zaostatka nadoknadila je i Roma u četvrtfinalu 2018. također protiv Barcelone.

Roma je izgubila u Barceloni s 1:4, ali je na Olimpicu odigrala fantastičnu utakmicu pobijedivši 3:0. Golove su zabili Edin Džeko, Daniele De Rossi i Manolas.

Veliki preokret priredio je i Deportivo protiv Milana u četvrtfinalu 2004. godine. Nakon što je Milan u prvom susretu na San Siru pobijedio 4:1, očekivao se njihov siguran prolaz u polufinale.

Međutim, Deportivo je na Riazoru priredio senzaciju i pobjedom 4:0 izbacio talijansku momčad koju su predvodili Kaka i Ševčenko. Veliki Milan srušili su Walter Pandiani, Juan Carlos Valeron, Albert Luque i Fran.

Pročitajte više