Cufre: Ne razmišljam o Maradoni, bitan mi je samo Dinamo!

LEANDRO CUFRE najskuplji je igrač HNL-a u povijesti tog natjecanja. Još nikada nitko na hrvatskim travnjacima nije zarađivao milijun eura po sezoni. Zdravko Mamić smatrao je, i još uvijek smatra, da polivalentni Argentinac vrijedi toliki novac. U četvrtak bi 31-godišnji Cufre trebao odigrati svoju treću partiju za Modre. Kruno Jurčić na njega nije mogao računati protiv Red Bulla i na lijevi je bok instalirao Denisa Glavinu. Cufre bi ipak trebao donijeti Dinamovoj igri dimenziju više, onu od koje su Modri bili daleko protiv Red Bulla, u utakmici koju što prije žele zaboraviti. Cufre u razgovoru ostavlja dojam elokventnog, odlučnog profesionalca.

"Polifunkcionalan sam, mogu igrati na lijevoj i desnoj strani, a znao sam igrati i u sredini. Igram ono što trener od mene zahtijeva kako bi momčad ostvarila željeni rezultat.", kaže etiketirani

Ne treba čuditi njegov gard, jer ipak se radi o igraču koji je karijeru gradio u Rimu, Berlinu, Monte Carlu... Zagreb mu se polako uvukao pod kožu, stigla mu je obitelj i svi se, tvrde, osjećaju jako ugodno.

"Žena i kćer tu su već dva tjedna. Zadovoljni smo jer živimo u lijepom gradu, u ugodnom ambijentu. Nemamo problema s prilagodbom jer već osam godina selimo po Europi."

Kako ide komunikacija s igračima na terenu?

"Jako dobro. U nogometu nema jezične barijere ako osjećaš suigrača. U tom slučaju, nije bitno kojim se jezikom govori, no dakako da je komunikacija važna. Sporazumijevamo se na talijanskom, engleskom, a ja pomalo učim i hrvatski. Mislim da će se na terenu najbolje vidjeti da se dobro razumijemo."

U četvrtak Dinamo otvara europsku jesen. Cufre već zna ponešto o Anderlechtu, tamo je i njegov sunarodnjak Suarez...

"Čeka nas vrlo važna utakmica. Anderlecht je jako borbena momčad, sjećam ih se jer smo se susreli u Ligi prvaka dok sam bio u Romi. Moramo biti jako oprezni. Ako budemo pravi, pred nama je velika utakmica. Moramo biti maksimalno koncentrirani, počevši od trenera, preko pojedinaca pa do kolektiva. Suareza ne poznajem osobno, samo po imenu. Gledat ćemo ih kao momčad koju moramo pobijediti. Nećemo se toliko baviti njima, jer ako mi odigramo kako znamo, pobjeda ne bi trebala doći u pitanje.

Kakvi su dosadašnji dojmovi o Dinamu kao klubu te suigračima? Gdje bi smjestio hrvatskog prvaka u odnosu na klubove u kojima je do sada igrao?

"Dojmovi su odlični. Liga je jaka, dobro se radi u harmoničnom okruženju. No, najbitnije je da nastavimo s dobrim igrama. Inače nisam sklon usporedbama, jer svaka je momčad drugačija i ima svoje ciljeve. Igrač mora biti inteligentan te se što prije prilagoditi tim ciljevima. Iako ste pojedinac, treba razmišljati o kolektivu, uvijek morate raditi za momčad. Ako baš moram uspoređivati, Dinamo bih smjestio među velike klubove. Mislim da ćemo u narednih nekoliko godina postići nešto zaista veliko."

Kako komentira oscilacije u Dinamovoj igri?

"Ne bih se složio s vama da u jednom partiji igramo dobro, a u jednoj loše. Ne moramo svaki puta pobijediti sa 6:0, jer bodovi se broje i bitno je uzeti ih. Treba znati uzeti bodove i kada ne ide sve prema planu, kada se ne igra baš jako dobro. Protiv Intera je situaciju otežala i kiša, ali na tom izuzetno teškom terenu ostvarili smo svoj cilj. Igrali smo taktički, bilo nam je strašno važno da ne primimo pogodak."

Je li Cufre uopće svjestan koliko za ovaj grad i Dinamove navijače znači san o europskom proljeću?

"Nalazimo se u sadašnjosti, ali smo okrenuti budućnosti. Nadam se da ćemo daleko dogurati, ali to možemo samo ako idemo utakmicu po utakmicu. Nakon Anderlechta čeka nas prvenstvo, i samo na taj način stvaraju se veliki rezultati. Nema biranja utakmica."

Kako gleda na skupinu Europske lige?

"Sve momčadi respektiram, ali mislim samo o nama. Mislim da imamo velike šanse za prolaz, a bilo bi nekorektno da istaknem drugu momčad koju vidim u drugom krugu. Naš je cilj proći dalje i to je jedino bitno. Za taj cilj moramo ostaviti sve na terenu."

Strahuje li za svoju Argentinu koja uz šest poraza u kvalifikacijama ima realne šanse da propusti SP? Maradona je otpisao mnoge igrače, sanja li Cufre možda i o pozivu?

"Nije me strah za Argentinu. Imamo kvalitetnu momčad, a Maradoni se neke greške mogu oprostiti je  je mlad trener. A znamo kakav je igrač bio. Mislim da ima karakter da izvuče momčad iz ove situacije. O njegovom pozivu  ne razmišljam, jer su moje misli u ovom trenutku isključivo s Dinamom. Bitna mi je samo sljedeća utakmica, dakle ona s Anderlechtom. Da me Maradona pozove drage bi se volje odazvao, ali u ovom trenutku o tome zaista ne razmišljam."

Jesu li ga Sammir i Etto zadirkivali nakon poraza od Brazila?

"Naravno, razgovarali smo u svlačionici i zadirkivali su me malo. Ali to je dobro, na taj se način stvara momčadski duh. Drugi ću put ja zadirkivati njih"

Pročitajte više