hajduk

Dambrauskas Litvancima pričao o atmosferi na krcatom Poljudu i divio se Livaji

Foto: Pixell/Miroslav Lelas

HAJDUKOV trener Valdas Dambrauskas dao je intervju za litavski portal 15min, u kojem je pričao kako je došao u kontakt s Hajdukom pa je svojim sunarodnjacima objasnio kako je bilo igrati pred krcatim Poljudom i zašto je Livaja najbolji igrač kojeg je ikad trenirao.

''Kao trener, ne planirate biti nigdje drugdje za tjedan ili dva. Ali jedan poraz, remi i, eto, već ste slobodni. Tako je bilo i s Hajdukom. Vratio sam se u Litvu i bio slobodan skoro tri tjedna. Smatrao sam da bi moglo biti zanimljivo opustiti se barem do Božića, ali kada takav klub nazove, postoji takva šansa... Trebalo je samo nekoliko sati da se donese odluka, ali sigurno nije bilo teško'', rekao je Dambrauskas i dodao je da je često bio u kontaktu sa sportskim direktorom Hajduka Mindaugasom Nikoličiusom.

''Konkurencija je žestoka, a ja nisam najljepši i najkul''

''Mislim da se možemo zvati prijateljima. Ne znam je li to prednost ili mana, ali kada se radi u nogometu, zajednička vizija je vrlo važna. Što je viši nivo, to je važnije oko sebe okupiti ljude s kojima možete govoriti istim jezikom nogometa. Razumijevanje, vizija, podrška jedno drugome. Takve stvari su iznimno važne. Konkurencija u zemljama poput Hrvatske ili Bugarske je žestoka. I u jednoj i u drugoj ima trenera koji traže ovaj posao, a ja stvarno ne mogu reći da sam najljepši, najbolji ili najkul. Neki od njih još bolje poznaju lokalno tržište, kulturu, igrače i njihov mentalitet, ali ono što je najvažnije na najvišoj razini je ipak rezultat. Sve ovisi o tome'', dodao je trener Hajduka pa je nahvalio svog prijatelja Nikoličiusa.

''U Splitu je već uspio odraditi sjajan posao potpisavši ugovore s 15 novih igrača. Dao je značajan doprinos pozitivnom razvoju Hajduka i u vrlo kratkom vremenu zadobio poštovanje čelnika i navijača. To je primjer za nas u Litvi kako i u kojoj mjeri trebamo raditi. Postati tako snažan nenogometni sportski direktor, a da čak i ne igrate profesionalno, impresivno je postignuće. Nećete biti prorok u svojoj zemlji, ali mislim da je Mindaugas jako podcijenjen u Litvi. Kad vidim neke izbore sportskih menadžera, a ne vidim Nikoličiusovo ime čak ni među kandidatima, teško mi je to shvatiti. Pokažite mi nekog drugog tko bi za takav posao otišao izvan Litve i uspješno radio u nogometu.''

''Livaja ima sve''

Dambrauskas je Litvancima rekao da je Marko Livaja najbolji igrač kojeg je ikad trenirao, a onda im je opisao atmosferu s utakmice protiv Osijeka na krcatom Poljudu.

''Bilo je utakmica u Malmöu, u Astani, ali tamo je broj gledatelja na tribinama bio manji. Druga bitna stvar je da nitko od te 34 tisuće nije bio protiv tebe, nego te je podržavao. Svaka takva utakmica je velika prilika koju moramo iskoristiti. Želim to usaditi u svoj tim. Marko Livaja je igrač koji jedini može odlučiti o tijeku utakmice i napraviti željenu razliku. Ostale članove tima čini boljim. Odluke, akcije, kod njega je sve na najvišoj razini. Malo je igrača za koje možete reći da mu u slučaju teškog trenutka u utakmici možete dati loptu i samo gledati što radi s njom. Ima sve. Mentalitet, psihičku ravnotežu, zna zabiti, dodaje, vidi kvadrat, napravi tri, četiri koraka naprijed. Marko je naš najbolji igrač, najbolji nogometaš lige. Jedan od rijetkih igrača hrvatskog prvenstva koji je pozvan u reprezentaciju. Sada je proglašen najboljim igračem prvenstva, a birali su ga kapetani ostalih ekipa u HNL-u'', rekao je Litvanac.

Pročitajte više