Dinamo - Hajduk

Dambrauskas je morao odlučiti hoće li i dalje pobjeđivati Dinamo ili odmarati za Kup

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

DINAMO i Hajduk u subotu igraju derbi na Maksimiru. U HNL-u je razriješeno sve izuzev ne toliko važne borbe za peto mjesto. Dinamo koji je uspješno obranio naslov dočekuje Hajduk u derbiju bez rezultatskog značaja. Izabranici Ante Čačića nakon utakmice mogu na odmor, dok hajdukovce idući tjedan čeka prilika za utješni trofej, finale Kupa protiv Rijeke na Poljudu. 

Valdas Dambrauskas vjerojatno je imao dvojbu hoće li protiv Dinama izvesti najjači sastav, povećati šanse svojoj momčadi za čak treću pobjedu protiv najvećih rivala ove sezone i s tim psihološkim bonusom krenuti po trofej protiv Rijeke, ili odmoriti najbolje pojedince kako bi maksimalno svježi dočekali finale u četvrtak. 

Prva opcija: Povratak Mlakara u romb i najjači sastav

U slučaju da Hajduk protiv Dinama odluči odlučno krenuti po sva tri boda, najizglednija opcija je Dambrauskasov romb, koji se pokazao kao dobitna formula u protekla dva derbija, protiv Rijeke na Rujevici i Dinama na Poljudu. 

U sastav se vraća Jan Mlakar, čija bi povratna trka mogla puno značiti u ovakvoj utakmici, kao kada je prošli put odradio sjajan posao protiv Modrih na poziciji lijevog veznog. Slovenac zbog nedavne ozljede možda nije spreman na svih 90 minuta, ali kao vrlo dobra opcija u toj ulozi pokazao se i nešto ofenzivniji David Čolina. 

Neki igrači Hajduka imaju dva žuta kartona, ali za finale Kupa ne vrijede akumulirane opomene. Za utakmicu s Rijekom bit će suspendirani samo oni igrači koji protiv Dinama eventualno dobiju crveni karton. Prema tome, opasnost od suspenzije nije velika u slučaju nekih igrača s dva kartona poput Krovinovića ili Grgića. 

Druga opcija: Čuvanje za Rijeku

Postoji i druga opcija u kojoj bi Dambrauskas odlučio štedjeti najbolje igrače, ne zbog opasnosti od žutog kartona, već zbog odmora koji bi pri kraju sezone mnogima mogao biti potreban. To vjerojatno ne vrijedi za Nikolu Kalinića koji je u prošlom kolu odigrao tek pola sata. 

Lovrencsics bi mogao zamijeniti Mikanovića koji je u posljednje vrijeme prvi izbor na desnom beku, Simić Eleza, a umjesto Krovinovića i Grgića u veznom redu bismo mogli vidjeti oporavljenog Josipa Vukovića i 17-godišnjeg Rokasa Pukštasa koji je protiv Dragovoljca upisao seniorski debi.

Pukštas doduše možda bude s juniorima koji su u napetoj borbi za obranu naslova, pa postoji šansa da umjesto njega uskoči i svježe oporavljeni Atanasov. Bilo kako bilo, u ovom trenutku vjerojatno samo stručni stožer Bijelih pouzdano zna kakav ćemo Hajduk sutra gledati. 

Možda to bude momčad koja će punom snagom krenuti u nastavak lijepog niza protiv Dinama ili izrotirani sastav koji će u predzadnjoj utakmici sezone imati priliku donekle popraviti dojam možda najveće boljke splitskog kluba, a to je igra bez najboljih pojedinaca. 

 

 

Pročitajte više