hnl

Danas završava ludi HNL. Evo što morate znati

Grafika: Index

DANAS od 17 sati na rasporedu je zadnje kolo HNL-a u kojemu čak šest klubova igra za "nešto".

Gorica, Rijeka i Hajduk bore se za plasman u Europu, odnosno Konferencijsku ligu, koju je Osijek odavno osigurao, a Lokomotiva, Istra i Varaždin grčevito se bore za ostanak u ligi. Slaven Belupo je siguran, a Dinamo i Šibenik od 19:30 igraju utakmicu bez ikakvog rezultatskog značaja.

Standings provided by SofaScore LiveScore

HNL, 36. kolo, parovi (17:00):

Rijeka - Gorica

Hajduk - Lokomotiva

Slaven - Varaždin

Osijek - Istra 

Dinamo - Šibenik (19:30)

Borba za Europu

Dinamo je osvajanjem Kupa otvorio vrata Konferencijske lige i momčadi koja osvoji četvrto mjesto u HNL-u. Tu poziciju trenutačno drži Rijeka koja ima bod više od Hajduka.

> Poznate su nagrade u Konferencijskoj ligi. Hrvatski klubovi mogu se obogatiti

Kako Gorica može u Europu?

S dva poraza u zadnja dva kola Gorica se dovela u situaciju da se mora vaditi u zadnjem kolu. Dobre vijesti su da i dalje ima bod prednosti te da odlučuje sama o sebi, a loša je da u zadnjem kolu ide u goste izravnom konkurentu Rijeci.

Momčad Siniše Oreščanina s bodom je sigurno u Europi. Naime, Gorica ima bolji međusobni omjer s Hajdukom kojemu bježi dva boda i u slučaju remija na Rujevici imala bi jednak broj bodova s Hajdukom kojeg je dvaput pobijedila te upisala po jedan poraz i remi.

Gorica može i s porazom dohvatiti Konferencijsku ligu, ali u tom slučaju Hajduk ne smije pobijediti Lokomotivu.

Kako Rijeka može u Europu?

Tomićeva momčad sigurna je s pobjedom protiv Gorice, a "igra" joj i remi ako Hajduk ne pobijedi Lokomotivu. U slučaju da Rijeka izgubi, a Hajduk odigra neriješeno s Lokomotivom, u Europu bi ušao Hajduk jer ima bolji međusobni omjer u četiri utakmice s Rijekom.

Kako Hajduk može u Europu?

Splićani su s pobjedom sigurno u Konferencijskoj ligi jer bi u tom slučaju preskočili ili Rijeku ili Goricu koje igraju međusobno. Hajduk može do Europe i s bodom, ali samo ako Gorica pobijedi na Rujevici zbog spomenutog boljeg međusobnog omjera s Rijekom.

Borba za ostanak

Slaven je siguran jer ima bolji međusobni omjer od Varaždina, a za ostanak se bore Lokomotiva, Istra i Varaždin.

Kako se Lokomotiva može spasiti?

U ligi će ostati ako osvoji barem bod na Poljudu jer ima bolji međusobni omjer od Varaždina kojemu bježi dva boda. Ako izgubi od Hajduka, ostat će u Ligi ako Varaždin ne pobijedi, a Istra izgubi u Gradskom vrtu od Osijeka. Ako Lokomotiva završi na istom broju bodova kao i Istra, a Varaždin pobijedi, Lokosi će ispasti iz lige jer Istra ima bolji međusobni omjer.

Kako se Istra može spasiti?

Jumićeva momčad sigurna je s pobjedom protiv rasterećenog Osijeka. Igra joj i remi, ali u tom slučaju Varaždin ne smije pobijediti Slaven ili Lokomotiva mora izgubiti na Poljudu. U slučaju da Istra izgubi, a Varaždin osvoji bod, u drugu ligu ide Istra jer je Varaždin bolji u međusobnim susretima.

Kako se Varaždin može spasiti?

Računica je jednostavna. Varaždin mora pobijediti rasterećeni Slaven i nadati se da ili Lokomotiva ili Istra neće pobijediti u svojim utakmicama. Ako osvoji bod, Varaždin će ostati u ligi ako Istra izgubi u Gradskom vrtu. U tom slučaju bi i Varaždin i Istra imali po 29 bodova, ali Varaždinci imaju bolji međusobni omjer.

Pročitajte više