Delo: Hrvatsko skijanje još nije dostiglo slovensko

UNATOČ velikim uspjesima koji se temelje na sportskoj filozofiji Ante Kostelića hrvatsko skijanje još nije dostiglo slovensko, ponajprije po organiziranosti i strukturi, navodi u analizi velikih uspjeha Janice Kostelić na svjetskom prvenstvu u Bormiu sportski komentator slovenskog "Dela" Vito Divac u nedjelju.

"U Bormiu je Ante Kostelić konačno doživio svoj veliki dan jer je Janica postala svjetska prvakinja u slalomu i spustu, što u novijoj povijesti skijanja nije uspjelo nijednoj skijašici", navodi Divac.

Tako se, navodi slovenski list, nakon uspješne organizacije utrke za Svjetski kup na Sljemenu ostvarila još jedna Antina želja.

No, je li time "učenik nadmašio učitelja", odnosno je li hrvatsko skijanje u cjelini sada bolje od slovenskoga, pita se "Delo".

"Ako računamo samo zlatne medalje, rezultat je 9:1 za Kosteliće i Anti treba čestitati što je tvrdoglavo ustrajao u svojoj sportskoj filozofiji, no usporedba ima i drugu stranu.

Po broju medalja i natjecatelja koji su ih osvojili slovensko je skijanje još uspješnije - rezultat je 15:10. Osim toga, nisu jedini kriterij osvojena odličja.

Kostelići sami predstavljaju hrvatsko skijanje koje se u ostalim aspektima, po organizaciji, bazi natjecatelja, a osobito po popularnosti i tradiciji, ni iz daleka ne može uspoređivati sa slovenskim", navodi komentator koji dodaje da će hrvatsko skijanje biti usporedivo s onim u Sloveniji tek kad "osvoji srca svih Hrvata" i kad "Janica i Ivica dobiju nasljednike".


Tada će se i trenutačno najuspješniji hrvatski sport suočiti s onim s čime se susretalo i slovensko skijanje - a to su usponi i padovi u rezultatu, smjena generacija, nedostatak novaca itd, navodi slovenski list.

Postoji li između Slovenije i Hrvatske sportska ljubomora i suparništvo? Novinar odgovara kroz anegdotu kad mu je austrijski kolega nakon Janičine 4. medalje na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju postavio baš to pitanje.

"Rekao sam mu da na hrvatsko skijanje gledamo onako kako sportski razvijeniji narodi u nekom sportu gledaju na manje razvijene. U tome nismo nimalo različiti od Austrijanaca, Švicaraca, Francuza i Talijana.

Najveću ljubomoru izazivaju stvari koje su rezultat spleta okolnosti", piše sportski komentator "Dela", dodajući kako je i Ante Kostelić kao "spiritus agens" hrvatskog skijanja u više prilika priznao da su ga inspirirali slovenski skijaški uspjesi i njihova skijaška škola, te da je na njima utemeljio svoju sportsku filozofiju.

Pročitajte više