Deset naj trenutaka protekle europske sezone

U POVIJEST smo ispratili još jednu sezonu pa vam donosimo najzanimljivije trenutke s europske nogometne scene.

Dugogodišnji branič Milana i talijanske reprezentacije na kraju ove sezone povukao se iz profesionalnog nogometa. 40-godišnji Maldini će ostati zapamćen kao vjerojatno najbolji branič svih vremena. Ipak, njegov oproštaj nije protekao kako je legendarni Paolo i zaslužio.

Naime, dio Milanovih navijača zvižducima je ispratilo 40-godišnjeg Paola Maldinija sa terena u njegovoj 901. utakmici u jedinom klubu za koji je nastupao u cijeloj karijeri. Neki su navijači čak skandirali "samo je jedan kapetan", ciljajući pritom na Franca Baresija, koji je predao kapetansku vrpcu Maldiniju kada se oprostio od karijere. Milanov kapetan Paolo Maldini prokomentirao je ispad dijela navijača ovim riječima: "Ponosan sam što nisam osoba poput tih navijača, što nisam jedan od njih".

Inače, Paolo Maldini u svojoj je karijeri osvojio sedam naslova prvaka Italije i pet puta podigao trofej Kupa - Lige prvaka. Pet puta je bio i osvajač Uefinog Superkupa, dva puta Interkontinentalnog kupa. Jednom je osvojio i Svjetsko klupsko nogometno prvenstvo.

Spasilačka misija legendarnog Alana Shearera u Newcastleu zaključena je fijaskom. Nekada karizmatični centarfor engleske reprezentacije i živuća legenda popularnog kluba s engleskog sjevera nije uspjela održati "Svrake" u elitnom otočkom nogometnom razredu.

U posljednjem kolu njegova momčad je sa 1:0 poražena na gostovanju kod Aston Ville, a Newcastle je sa mizerna 34 boda iz 38 utakmica, sa bodom manje od sedamanestoplasiranog Hull cityja ispao iz Premierlige.

Zbog masovne i fanatične podrške koju momčad s vječno rasprodanog St. James Parka (kapacitet 54.000) uživa već desetljećima, mnogi se slažu u ocjeni da je Newcastle najveći klub koji je ikada ispao iz Premier lige tijekom njezinih 17 godina.

Pobjedom protiv Caena u posljednjem kolu, nogometaši Bordeauxa osvojili su šesti naslov prvaka Francuske u povijesti. Bordeaux je sezonu završio s nevjerojatnih jedanaest pobjeda u jedanaest utakmica, a na koncu je iz 38 utakmica osvojio 80 bodova, što je tri više od drugoplasiranog Marseillea, a čak devet više od velikog Lyona.

Bordeaux je ovim uspjehom došao do šestog naslova prvaka Francuske, prvog nakon 1999. godine, a što je nama posebno drago, u svemu je sudjelovao i potencijalni hrvatski reprezentativac Gregory Sertić. Ono što je posebno važno za francuski nogomet nezaustavljivi Lyon smijenjen je sa čela nakon punih osam godina i sezone 2000./2001. kada se naslovom prvaka okitio Nantes.

HSV je sezonu završio na petom mjestu Bundeslige, igrao je polufinale Kupa Uefa, a velike zasluge za to idu i hrvatskom napadačkom dvojcu Mladen Petrić - Ivica Olić. Petrol je zajedno ove sezone u svim klupskim natjecanjima zabio zajedno 45 golova!

Petrić je 25 nastupa u Bundesligi postigao 12 golova, a tome je pridodao tri u DFB kupu i pet u Kupu Uefa. Olićeve brojke još su impresivnije: 31 bundesligaška utakmica i deset golova, šest pogodaka u Kupu i čak devet u Kupu Uefa. Osim toga, Ola je praktički sam držao HSV na životu u uzvratu polufinala tog natjecanja protiv Werdera. Zabio je dva gola, a njegova momčad ipak nije prošla dalje. Stoga ne čudi da je neumornog Olića pikirao veliki Bayern i da će hrvatski napadač sljedeće sezone zabijati na Allianz Areni.

Urugvajski napadač madridskog Atletica Diego Forlan po drugi je put u karijeri postao Zlatna kopačka Europe. Naime, isti je trofej Urugvajac zaslužio i u sezoni 2004/2005 igrajući u dresu Villarreala. Tada je zabio 25 golova, te prvo mjesto podijelio s Arsenalovim napadačem Thierryjem Henryjem.

Na drugom mjestu završio je austrijski napadač bečke Austrije Marc Janko koji je ove sezone postigao nevjerojatnih 39 golova, ali je zbog lošijeg koeficijenta lige ipak završio na drugom mjestu. Prisjetimo se, najviše golova u jednoj sezoni od 1996. godine i ovog načina zbrajanja bodova postigao  sada već pomalo zaboravljeni Mario Jardel, koji je u sezoni 2001./2002. u dresu lisabonskog Sportinga zabio 42 gola.

Općenito, otkako je 1967. godine ustanovljena ova nagrada, najviše golova u jednoj sezoni postigao je Dudu Georgescu, napadač bukureštanskog Dinama iz sredine sedamdesetih. Drugi najbolji je  Argentinac Hector Yazalde sa 46 golova u dresu Sportinga sa početka sedamdesetih, dok je na trećem mjestu Josip Skoblar, koji je u sezoni 1970./1971. zabio 44 gola u dresu Marseille.

U sezoni 2008./2009. odigran je posljednji Kup Uefa, a sljedeće sezone će se promijeniti ime, format i sustav natjecanja najmasovnijeg europskog natjecanja. Kup Uefa se igrao od 1971., a razvio se iz Kupa velesajamskih gradova. Po tri puta su ga osvajali Juventus, Inter i Liverpool, a dva po dva puta su najbolji bili Tottenham, Real, Borussia M., Goeteborg, Parma, Feyenoord i Sevilla.

Ubuduće će se ovo natjecanje zvati Europska liga, u natjecanju po skupinama će sudjelovati ukupno 48 momčadi, a svaki sa svakim u skupini će igrati dvije utakmice, domaću i gostujuću. Natjecanje u Ligi Uefa počet će 160 klubova, igrat će se tri kvalifikacijska kola, play-off, natjecanje po skupinama i knockout faza. Hrvatska  će u Europskoj ligi imati tri predstavnika, Hajduk, Rijeku i Slaven Belupo.

M.Pa./V.B.
Foto: AFP

Pročitajte više