Dinamo mora navijati da Borussia Dortmund ne osvoji Ligu prvaka

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL / epa

BORUSSIA DORTMUND u srijedu je u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka na domaćem terenu pobijedila Paris Saint-Germain 1:0. Momčad Edina Terzića tako je došla nadomak plasmana u finale, iako je čeka težak zadatak na gostovanju u Parizu. Zanimljivo je da bi ishod te utakmice mogao utjecati i na hrvatski nogomet.

Naime, već mjesecima se vrti priča da bi Dinamo, osvoji li SuperSport HNL, mogao imati izravan plasman u Ligu prvaka ili barem u završno kolo kvalifikacija. To neće biti slučaj ako Dortmund osvoji Ligu prvaka, a pritom završi na petom mjestu u Bundesligi, što se čini vrlo izvjesno.

Dortmund je pobjedom osigurao Bundesligi pet mjesta u Ligi prvaka. Osvoji li je, imat će ih i šest

Dortmund je pobjedom nad PSG-om osigurao Bundesligi pet mjesta u Ligi prvaka iduće sezone, čime je zapravo spasio sam sebe jer se on nalazi na petom mjestu. Osvoji li pak Borussia Ligu prvaka kao petoplasirana momčad prvenstva, Nijemci će dobiti i šesto mjesto u Ligi prvaka, što ne odgovara Dinamu. Treba naglasiti da Nijemci neće dobiti šesto mjesto ako Bayern postane europski prvak, nego to vrijedi samo ako je osvoji petoplasirana momčad Bundeslige.

Dinamu treba da Ligu prvaka osvoji bilo tko drugi (Real, Bayern ili PSG) jer u tom slučaju dodatno mjesto sigurno ne bi dobio nitko iz njihovih liga, nego prvak s najboljim koeficijentom koji se nije izravno plasirao. 

Dinamo mora navijati protiv Borussije

Prema trenutnoj situaciji, taj je prvak Šahtar, no Dinamo bi onda zauzeo njegovo mjesto u playoffu Lige prvaka, što znači da bi za plasman u najelitnije europsko klupsko natjecanje morao pobijediti samo jednog protivnika. U slučaju poraza imao bi plasman u Europa ligu.

Ako Borussia postane europski prvak, Šahtar gubi svoje mjesto u Ligi prvaka, a Dinamo samim tim gubi mjesto u playoffu te bi svoj europski put morao započeti puno ranije, u drugom pretkolu. 

Jasno, ni Dinamo ni Šahtar još nisu osigurali naslove u svojim zemljama. Ne bude li Dinamo prvak, sve ovo ne vrijedi ništa jer Rijeka nema tako dobar koeficijent. S druge strane, Šahtar četiri kola prije kraja prvenstva ima i četiri boda prednosti nad kijevskim Dinamom. Prospe li tu prednost, zagrebački Dinamo bi, ako bude prvak, mogao bi imati izravan plasman u Ligu prvaka.

Pročitajte više