Dinamo pao kao žrtva "Urote beneluške" i vlastite limitiranosti

KAO što je poznato, Dinamo nije igrao odlučujuću utakmicu na postapokaliptičnom Maksimiru, za njih je to "trebao" odraditi Ajax.

> Klasika: Dinamo doktorirao na temu "Kako pobijediti sam sebe"

> Kad Dinamo daruje: Temišvar posljednji put u Europi slavio prije 19 godina

> Anderlecht na kraju najbolji u skupini, Dinamu samo bodovi s gostovanja

> Jurčić: Željeli smo samo pobijediti, nisam se nadao porazu

> Prolaz u stilu: Anderlecht dominantan protiv Ajaxa u Amsterdamu

Mamić je i sam više vjerovao Jugovićima Sulejmaniju i Panteliću nego svom Latino ansamblu (u kojem se večeras posebno "istakao" Ibanez), ali zaboravio je na Ajaxovog Šifu u liku Oleguera, pa je na kraju i završilo onako kako su očekivali svi osim fanatika koji zazivaju Boga i skidanje prokletstva.

Stvar je jasna i priča se ponavlja iz godine u godinu - Dinamovo prokletstvo su promašene investicije i na njima temeljene megalomanske ambicije (Robert Kovač u večerašnjem izdanju je reprezentativan primjer), a ne nešto što će skinuti vidovnjakinje Fatime i hodočašće u Mariju Bistricu.

Lukaku, taj čudesno razvijeni "16-godišnjak" je zasjenio nevoljne balkanske vedete Ajaxa i Dinamovom navijaču mora biti žao što Zoran Mamić na nekoj od ekspedicija po dolini Amazone i Plate nije umjesto za centaršut neosposobljenog Ettoa uočio barem približno ubojitog napadača, s antidatiranim krsnim listom ili bez njega.

Spomenuli smo okružje u kojem se utakmica igrala, upravo prikladno za predstave ovakvog tipa. "Zastrašujuće" je prava riječ. Ionako ružan stadion dodatno je "oplemenjen" prisilnom pustoši, a završni začin dodala je nepodnošljiva hladnoća. Kad sve propadne, ovaj stadion ne treba rušiti nego ga zimi iznajmljivati kao set za neki novi "Avatar" ili bilo kakvu produkciju smještenu u daleku budućnost i svijet poslije "Globalnog zahlađenja" u kojem nema ljudi, a proljeća ne samo u Europi, nego ni igdje drugo.

espadrilama bez domaćeg boda

Čudno je bilo i gledati i Dinamove igrače (Morales, Sammir) kako zbog uvjeta na rubu regularnosti igraju u "tenisicama" - teren je bio potpuno zaleđen na temperaturi minus 7, a igračima čepovi kopački nisu uspijevali probijati ledom armiranu plohu terena.

Ono što nikog nije začudilo je raspad sistema u drugom dijelu nakon što su igrači čuli da Ajax bogato dariva Anderlecht, dok s druge strane Rumunji (dakako, zahvaljujući i Tabordi na golu) nisu skinuli gaće, iako su to mogli i na samom početku. Zbog odnosa prema igri u drugom dijelu, igrači Dinama su zaslužili po džepu.

Na kraju, istaknimo očito; bio je to tko zna koji po redu tragikomični Dinamov poraz jer nema govora o 'nesreći' kada kod oba gola gledamo situacije u kojima suparnički igrači bez problema probijaju stranu a njihovi suigrači neometani poentiraju nasred peterca, kao što "Proljeće u Europi" nema pravo tražiti klub koji u skupini u tri domaće utakmice ne osvoji ni bod.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više