hnl europa

Dinamo srušio svoj europski rekord. Zvezda, Milan, Marseille mu ne mogu ni prići

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

DINAMO u eurokupovima za Hrvatsku i njen koeficijent ili UEFA-in državni ranking znače daleko više nego svi ostali klubovi koji izbore Europu, pisali smo nakon pobjede nad Bodo/Glimtom za ulazak u Ligu prvaka. Dinamo dakle daleko više pomaže Hrvatskoj nego ona njemu, svjedoči to i novi europski koeficijent prvaka SuperSport HNL-a, koji mu je najveći u povijesti.

Dinamo je nedostižan europskim velikanima

Ulaskom u LP Dinamo je osvojio 4 boda za klupski koeficijent. On se, kao i nacionalni, računa tako da se zbroje koeficijenti ostvareni u posljednjih pet sezona. Dinamo, koji je prošlu sezonu završio s 49.500 sada ima rekordni koeficijent 52. Dinamo je tako 30. klub Europe, a daleko iza njega su velikani Crvena zvezda (koeficijent 41), Valencia (40), Lazio (39), Feyenoord (37), PSV (35), Milan (30), Marseille i Celtic (29)...

Dinamo praktično sam gura Hrvatsku u euro-kupovima, u kojima je već krajem kolovoza i ove sezone ostao jedini predstavnik države pa će se sve što osvoji do kraja europskog puta dijeliti na četiri. Toliko je naime predstavnika Hrvatske igralo u Europi ove sezone. Osijek, Rijeka i Hajduk su ispali u pretkolima Konferencijske lige.

Dok se drugi klubovi šlepaju na nacionalni koeficijent, Hrvatska živi od Dinama

Hrvatska je ove sezone ukupno osvojila 10.5 bodova. Dinamo je sa četiri pobjede i jednim remijem donio 9 bodova. To se dijeli na dva te se dodaju 4 bonus boda za plasman u Ligu prvaka, dakle ukupno 8.5 bodova. Oni se dijele sa četiri (brojem hrvatskih klubova u Europi ove sezone) za 2.125 koliko je Dinamo doprinio Hrvatskoj.

Hajduk i Osijek su slijedom toga s po samo jednom pobjedom donijeli svaki tek po 1 bod. Rijeka je izgubila obje europske utakmice, pa ničim nije doprinijela nacionalnom koeficijentu. Kada se tih 10.5 bodova podijeli na četiri, dobije se ukupni hrvatski koeficijent ove sezone, koji je 2.625. Od toga je dakle Dinamovih čak 2.125. 

Koliko je Dinamo jači od Hrvatske, vidi se i po tome da u njegovom klupskom koeficijentu od rekordnih 52, nacionalni ili hrvatski koeficijent sudjeluje s tek 4.930. Za ilustraciju, Atalanti, koja ima klupski koeficijent 55.500, nacionalni ili talijanski doprinosi s 12.413. Ili Valencija, kojoj u klupskom koeficijentu 40 španjolski participira s 15.799.

Pročitajte više