Uzmi lovu i bježi

PRVAK Hrvatske se u prvoj sezoni medu europskom elitom nakon 12 godina neviđeno osramotio. Umjesto iskustva, Dinamo je skupljao porcije.

Za Dinamo je Liga prvaka završila uplatom sedam milijuna iz Nyona

Financijski cilj: Pospremiti u kasu Uefinih desetak milijuna eura (sedam plasmanom, ostatak preko TV-prava), ispunjen je krajem kolovoza, prije nego što je počelo natjecanje po skupinama. Tada smo točno predvidjeli kako će natjecateljski završiti ova Dinamova europska avantura. Međutim, nitko nije mogao predvidjeti da će Dinamo u Ligi prvaka biti ovako epski katastrofalan.

Bezvoljni pozeri u skupom izlogu

Šest poraza u isto toliko utakmica, uz igru koja je prolaznu ocjenu zaslužila samo u prvoj utakmici protiv Reala, dok je na svim ostalim susretima Dinamo djelovao upravo kao ono što je - titular jedne od najlošijih europskih liga. Međutim, nepobitna slabost HNL-a, koja je iznjedrila ruglo ovogodišnje Lige prvaka, nikako se ne smije smatrati glavnim uzrokom nevjerojatno loših Dinamovih igara. On leži u bezvoljnim predstavama (ključnih) igrača, koji su doslovno shvatili izlog za prodaju, pa su u njemu samo pozirali ili igrali nogomet na razmeđi "after work" hakla i "usporenog snimka" iz 80-ih.

Uostalom, kako svoj posao shvaćaju igrači Dinama, dovoljno će pokazati jedan znakovit detalj: Dan nakon povratka iz Madrida, gdje su doživjeli sramotu koja će za dva tjedna djelovati podnošljivo u usporedbi sa sinoćnjom, igrači su se nasmijani nacrtali na otvaranju dućana brenda poznatog po kariranim uzorcima. Kesili su se kamerama zajedno s posvudušicama, u vrijeme kada su sami sebi trebali nametnuti barem deset dana kućnog pritvora.

Lyon u osmini finala Lige prvaka: Ni kriv, ali Dinamu dužan

Lyonov trener Remi Garde je mislio kako je nemoguće da u Zagrebu pobjedi "trostrukim hendikepom" pa je izveo kombiniranu momčad, ali kada je saznao da Ajax gubi 2:0, nanjušio je krv i pustio Gomisa i friškog Lisandra da unište i ponize Dinamo, a sebi osiguraju osminu finala Lige prvaka.

Dinamu su drugi planet klubovi koje šamaraju Rennes i Utrecht

Dinamo je dobio skupinu koja (s iznimkom Reala) puno jače zvuči, nego što je zapravo. Pogledajte tablice nizozemskog i francuskog prvenstva i rubriku "primljeni golovi" fantastičnog Ajaxa i nedodirljivog Lyona pa će vam biti jasno da su se na prvaku Hrvatske iživljavale momčadi slavne prošlosti, ali krajnje prosječne realnosti. Ponavljamo, ne zbog "slabog HNL-a", nego zbog toga što preplaćene i tetošene zvijezde u Europi ničim nisu pokazale ono što stalno cvile - da su HNL prerasle.

Kukuriku Dinamo

Svjedočeći tragičnom završetku dugo najavljivanog Dinamovog pohoda na Ligu prvaka, nameće se analogija s aktualnom i jednako tužnom političkom situacijom. Dinamo u Ligi prvaka je zapravo kao SDP po osvajanju vlasti: Nakon što im je zbog HDZ-ovih opačina (pero-lakog ždrijeba pretkola) u naručje pala vlast (lova za plasman), uvidjeli su da je situacija (Liga prvaka) puno složenija nego što su mislili, pa su nakon shvaćanja proračunskog deficita (gol-razlika 3:22) zabrijali na skrušenost (važno je sudjelovati).

Pročitajte više