NBA

Dirku rekli da je najbolji Europljanin ikad, on počeo o Draženu, Kukoču i Divcu

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZA MNOGE je Dirk Nowitzki najbolji europski košarkaš svih vremena. S tom tezom Plavom anđelu došli su novinari portala Eurohoops, ali veliki Nijemac je oduševio skromnošću.

Na konstataciju i pitanje koliko mu godi to što ga mnogi smatraju najboljim europskim igračem svih vremena, Nowitzki se samo nasmijao i rekao da on nije jedan od pionira koji su otvorili prostor Europljanima u NBA ligi. To su napravili neki drugi igrači kojima se Nijemac ovom prigodom naklonio.

''Ja sam skroman momak i uvijek ću reći da ima dosta sjajnih igrača koji su meni utrli put. To su Petrović, Kukoč, Divac… Ima tu puno jako dobrih igrača. Tu su i neki mojih godina poput Paua Gasola, ali sad ih ima još i više. Njima je samo nebo granica. Bila je ovo luda vožnja. Od Njemačke prije dvadeset godina pa do utjecajnog igrača u Dallasu'', rekao je vjerojatno najbolji europski košarkaš u povijesti.

Vjerojatno? Istina, besmisleno je ispucavati ovakve subjektivne stavove i mišljenja, posebno jer je teško, gotovo nemoguće uspoređivati igrače iz različitih vremenskih epoha. Svako je vrijeme nosilo svoje heroje, košarka je evoluirala, a skupa s njom i igrači, a pravog algoritma za vrednovati one najveće nemamo. Ipak, ako ćemo se složiti da je Michael Jordan bio najveći svih vremena, onda je teško pobiti tezu da je Plavi anđeo najveći Europljanin ikad.

Nowitzki nikad nije imao maštu jednog Kukoča, robusnost Sabonisa ili brutalnu mehaniku šutiranja Petrovića i Galisa, ali Nijemac je uspio nešto što nitko od navedenih nije. Sam, doslovno sam je odveo svoj Dallas do naslova NBA prvaka, što mu je u Teksasu osiguralo status božanstva, dok je relativno opskurnu reprezentaciju Njemačke vodio do europskog srebra (2005. u Beogradu) i svjetske bronce (2002. u Indianapolisu). Bio je MVP regularnog dijela sezone te MVP finala, nakon čudesnog pohoda na naslov 2011. protiv LeBronovog i Wadeovog Miamija.

Pročitajte više