SPORT ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Dječačić bez ruku osvojio srca zadarske publike

Foto: ŠRC Višnjik

OVOG se vikenda u Zadru održava regionalno otvoreno prvenstvo u plivanju za osobe s invaliditetom. Nije to natjecanje za koje ljudi čekaju u redu na ulaznice, na njemu ne padaju spektakularni svjetski rekordi niti sudjeluju imena za koja ste čuli.

Ali takva natjecanja su prilika za ljude koje život nije mazio, a koji ipak u njemu uživaju i izvlače iz njega najbolje što mogu. Strast, ljubav, pogonsko gorivo za ostale životne situacije i dokaz da ništa nije nemoguće.

Među sudionicima natjecanja u zadarskom Višnjiku istaknuo se Ismail Zulfić, osmogodišnji dječačić bez ruku iz Zenice koji je pomeo konkurenciju na 50 m leđno. On je u Zadar došao kao član plivačkoga kluba Spid iz Sarajeva, koji drugu godinu zaredom nastupa na ovom natjecanju.

"Ismail je iz Zenice, a triput na tjedan dolazi u Sarajevo na treninge, a tako i drugi iz bliže ili dalje sarajevske okolice. Provodimo i druge aktivnosti, ne samo plivanje, pa naši članovi skijaju, bave se jahanjem, idu u kino…", govorio je za Visnjik.hr Arnel Kapo, osnivač PK Spid, jedinog takvoga kluba u BiH.

Cilj kluba je, kaže Kapo, uključiti osobe s invaliditetom u društvo kako bi u svemu bile ravnopravne i živjele što ispunjenijim životom.

"Plivanje je jedan od medija za ostvarenje ciljeva. Naši članovi doista se integriraju na pravi način, ostvaruju značajna sportska postignuća i ujedno kao pojedinci funkcioniraju što je najbolje moguće", objasnio je Kapo.

A mali Ismail, koji je nestrpljivo trčkarao uz bazen iščekujući početak svoje utrke, došao je do startnog bloka uz pomoć trenerice, ali kad je skočio u bazen, nije mu trebala nikakva pomoć. Pomeo je konkurenciju u 25-metarskom bazenu.

"Volim plivati i veselim se svakom natjecanju", rekao je Ismail koji je uvjerljivo osvojio prvo mjesto, ali i srca prisutnih. 

Pročitajte više