Đoković mu ništa nije mogao, Alcaraz je pobjedom u Wimbledonu ispisao povijest

Foto: EPA

CARLOS ALCARAZ osvojio je u nedjelju Wimbledon nakon što je u fantastičnom finalu pobijedio Novaka Đokovića 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4. Sjajni 20-godišnji Španjolac stigao je tako do svoje prve krune u Wimbledonu i drugog Grand Slam naslova. Premijerni je osvojio prošle godine na US Openu. Iako već i osvajanje najprestižnijeg turnira na svijetu garantira upisivanje u povijest, Alcaraz je to napravio i rušenjem nekih rekorda.

Na putu do trijumfa Alcaraz je prekinuo nevjerojatan Đokovićev niz od 15 uzastopnih osvojenih tie-breakova na Grand Slamovima tako što je osvojio drugi set u trinaestoj igri. Pobjedom je postao treći najmlađi igrač Open ere s titulom u Wimbledonu. Jedini koji su mlađi od njega slavili ondje bili su Boris Becker (1985.) i Björn Borg (1976.).

Najmlađi u Open eri s titulama u Wimbledonu i US Openu

Ipak, upravo je on taj koji je najmlađi osvajač Wimbledona i US Opena otkako se tenis igra u Open eri, dakle od 1968. i odluke Grand Slam turnira da i profesionalni tenisači mogu na njima igrati.

Nadalje, ni jedan tenisač nije ondje do naslova stigao još od Petea Samprasa 1994. tako da je pobijedio barem trojicu iz kruga deset najboljih na svijetu. Sampras je tada slavio protiv Michaela Changa, Todda Martina i Gorana Ivaniševića, a Alcaraz sad protiv Holgera Runea, Daniila Medvedeva i Đokovića.

Zaustavljen Đokovićev niz

Osvojeni Wimbledon njegov je šesti naslov u ovoj sezoni. U posljednjih 40 godina samo su Andre Agassi (1988.) i Rafael Nadal (2005.) bili mlađi od njega s jednakim brojem titula u godini. Prvi je nakon Andyja Murraya 2012. koji je pobijedio Đokovića u finalima Grand Slama u pet setova. Murray je to napravio na US Openu.

Konačno, Alcaraz je u nedjelju postao prvi tenisač koji je pobijedio Đokovića u Wimbledonu još od četvrtfinala 2017. i meča Srbina s Tomasom Berdychom. Niz Đokovićeve nepobjedivosti trajao je 2195 dana.

Pročitajte više