koronavirus u sportu

Đokoviću zbog deportacije prijeti debakl kakav nije doživio dvije godine

Foto: Profimedia

NOVAK ĐOKOVIĆ nije uspio dobiti vizu za ulazak u Australiju, koja ga je deportirala. Zatim se žalio te još uvijek može nakon priziva dobiti pravo ulaska u zemlju te nastupa na Australian Openu.

Đoković je u Melbourneu planirao poboljšati jedan i postaviti drugi Grand Slam rekord

Tamo Đoković ne napada samo poboljšanje rekorda desetim naslovom ni ukupni rekord (21) osvojenih Grand Slamova nego i čuva prvo mjesto. 

Prvu poziciju na ATP ljestvici drži već dvije godine, tako da bi njegov ostanak bez trona bio senzacija. Upravo to je sada realna opcija. 

Zašto njegove tisuće bodova ispred Medvedeva i Zvereva sada više nisu velika prednost?

Đoković je prošle godine osvojio Australian Open, pa ove tamo brani čak 2000 bodova. Dva su scenarija po kojima može ostati bez prvog mjesta ako ostane bez australske vize i nastupa na prvom Grand Slamu godine. 

Ovog tjedna na ATP ljestvici ima 11.540 bodova, što je 2900 bodova više od Daniila Medvedeva i 3700 bodova više od Alexandra Zvereva. Čini se da je prednost nedostižna, ali uopće nije.

Đoković je već izgubio dosta bodova. Zabrana nastupa na Australian Openu drastično bi povećala gubitak

Đoković nije igrao na ATP kupu u Sydneyu, što znači da će do ponedjeljka izgubiti 665 bodova, a ako mu se ne dozvoli nastup na Australian Openu, automatski će izgubiti još 2000 bodova.

Tako bi kraj mjeseca dočekao sa samo 8875 bodova, a odličnim rezultatima u Melbourneu, gdje im ne bi smetao Srbin, mogli bi ga prestići i Medvedev i Zverev.

Sunovrat na treće mjesto

Đoković, koji je dugo i suvereno najbolji tenisač svijeta, tako bi, odbijanjem Australije da ga pusti u zemlju i na australski Grand Slam, mogao s prve pasti na čak treću poziciju ATP ljestvice. Naravno, to je sjajno mjesto, ali ne i za velikana koji je rekorder po broju tjedana (354) na prvom mjestu i godina (7) na kraju kojih je završio na svjetskom vrhu.  
 

Pročitajte više