"Dončić, clutch ubojica dječjeg lica": Prelomio meč i bacio komentatore u trans

Screenshot: Youtube

"CLUTCH UBOJICA" i "Ubojica dječjeg lica" neki su od nadimaka koje su fenomenalnom i tek 19-godišnjem slovenskom rookieju nadjenuli američki novinari i navijači koji prate NBA.

Tako mu tepaju zbog njegove velike i za tako mladog igrača rijetke sposobnosti da u samim završnicama prelomi neizvjesne mečeve. Da sa sirenom ili neposredno prije nje postigne ili namjesti odlučujuće koševe.

Isto je napravio i u gostujućoj pobjedi Dallasa kod Minnesote 119:115.

Tamo je za malo manje od 35 minuta postigao 29 poena uz šut iz igre 10/23, a za tricu 2/9. Šuterski se, dakle, nije proslavio, ali je svejedno bio najbolji strijelac momčadi. Što je još važnije, 11 poena postigao je u odlučujućoj, posljednjoj četvrtini napete utakmice.

Osim poenima, Dončić se istaknuo i s 12 asistencija, a samo dva skoka nedostajala su mu do triple-double učinka. Dodao je dvije ukradene lopte i tako zaokružio brojčano najbolju utakmicu u debitantskoj NBA sezoni. Ovim učinkom postao je prvi tinejdžer u povijesti najjače košarkaške lige s ovakvim brojkama na jednom meču. 

Ali za ovu priču važno je što je bez obzira na to što je tinejdžerski novajlija i što je na ovom meču imao ispodprosječan šut i ovaj put u samoj završnici napete utakmice dobio sve ovlasti. Svojim učinkom u "clutch timeu" pokazao je da ih je vrijedan.

Tri minute prije kraja Dallas je vodio 107:105 i imao napad koji je šutom završio Dončić. Ali pri tome ga je sjajno blokirao Derrick Rose. 

Međutim Dončića nije obeshrabrila banana od igrača koji je rookiejem godine u NBA ligi proglašen kada je slovensko čudo od djeteta imalo 10 godina. Nastavio je voditi i završavati napade Mavsa. 

Minutu i 28 sekundi prije kraja Minnesota je vodila 111:110, a Dončić vraća Dallas u vodstvo iz iznimno teške pozicije. Pogađa step-back iz kuta s igračem na ruci. Televizijski komentatori to su popratili ovako: "Kao i toliko puta do sada, dokazao je da je igrač koji šutira i pogađa u najvažnijim trenucima."

Minnesota je vodila i 57 sekundi prije kraja (113:112) a Dončić na to sam ulazi i zakucava s dvojicom čuvara na sebi. "Taj klinac je nevjerojatan!" uzviknuli su tada komentatori. 

I 25 sekundi prije kraja Minnesota ima prednost (115:114), a Dončić opet kreće sam i to od ispod koša svoje momčadi do linije za tricu suparnika, odakle zabija za 117:115. 

"Zaustavlja se, podiže i pogađa, on je tako kul tip!" bio je novi izljev oduševljenja američkih komentatora za Dončićevo poentiranje kojim je Dallasu donio konačan preokret i pobjedu.  

Kako pokazuje podatak na fotografiji, Dončić je drugi najbolji šuter u "clutch timeu" u cijeloj NBA ligi. Ispred njega je samo Victor Oladipo. 

 

Pročitajte više