NBA

Dončić i Jokić dominiraju NBA ligom, ali priključio im se još jedan Balkanac

Foto: Guliver / AP

KOŠARKA je jedan od sportova u kojima je statistika najbolje razrađena, a ionako raznolike čimbenike za usporedbu Amerikanci su podignuli na puno višu razinu.

Među brojnim naprednim statistikama koje se mogu pronaći na stranicama NBA lige je Player Impact Estimate (PIE), odnosno procjena igračeva učinka na utakmicu. U formulu se ubacuju sve osnovne statistike, a u usporedbi sa statistikom cijele utakmice dobiva se konačna brojka.

Ukratko, radi se o možda i najvjerodostojnijoj brojci za određivanje pojedinačnog statističkog učinka na razini utakmice, a pogled na tu kolonu na stranici NBA lige pokazuje fascinantan redoslijed.

Dončić je prvi, a Jokić treći. Četvrto mjesto je veliko iznenađenje

Kad se u obzir uzmu igrači koji su odigrali više od polovice utakmica ove sezone i u prosjeku provode više od 15 minuta na parketu, tri od prva četiri mjesta zauzimaju igrači iz naše regije.

Luka Dončić je na samom vrhu. Njegov PIE iznosi 21.1 kroz devet nastupa u dresu Dallas Mavericksa.

Drugi je centar Philadelphije Joel Embiid (20,7), a centar Denvera Nikola Jokić je treći s 20.0.

Slovenac i Srbin naviknuli su publiku na sjajne statističke učinke i brojne triple-doubleove pa njihov visoki plasman nije veliko iznenađenje. Ali na četvrtom je mjestu Crnogorac Nikola Vučević.

Screenshot: NBA.com

Centar Orlanda, koji je lani prvi put u karijeri zaigrao na All-Star utakmici, ima PIE 18.8, a tek iza njega su superzvijezde poput Kevina Duranta, LeBrona Jamesa, Kyrieja Irvinga, Anthonyja Davisa i Giannisa Antetokounmpa.

Vučević ove sezone u 11 utakmica ima prosjeke od 22.5 koševa, 11.3 skoka i 3.5 asistencije, a Magic s omjerom 6-5 drži visoko peto mjesto na Istoku.

Pročitajte više