NBA

Zašto se Clippersi muče protiv Dallasa? Dončić je genijalac, ali nije ključ serije

Foto: Getty Images / Guliver Images

LUKA DONČIĆ ušao je u košarkašku povijest izvedbom u četvrtoj utakmici serije protiv Los Angeles Clippersa u prvoj rundi serije NBA doigravanja.

Ne samo da je pogodio jako težak šut za pobjedu i ostvario povijesni triple-double (43+17+13) koji su u play-offu uspjeli ubilježiti još jedino Oscar Robertson i Charles Barkley, već je to učinio u okolnostima koje nikako nisu odgovarale njemu i njegovoj ekipi.

Prvo je bilo upitno hoće li igrati zbog ozljede gležnja u trećoj utakmici. Igrao je, no vidjelo se da nije na 100%, šepao je, igrao u bolovima, no unatoč tome je odigrao partiju za povijest.

Bio je bez svog najboljeg suigrača, Kristapsa Porzingisa, latvijskog krilnog centra koji jako puno radi za Dallas u oba smjera igre, šireći reket u napadu zbog svog izvrsnog šuta i štiteći obruč u obrani gdje inače bekovi i centri Clippersa ne mogu samo tako doći do polaganja preko 221 centimetra visokog Porzingisa.

Na kraju, svakako treba izdvojiti kako su tako hendikepirani Mavsi u drugoj četvrtini gubili 21 razlike. Neka druga, mentalno slaba momčad bi u tim trenucima odustala. Zbog svih faktora koji su išli protiv Dallasa, uz činjenicu da bi Clippersi pobjedom praktički riješili seriju, nitko ne bi zamjerio Mavsima da su ih Clippersi otpuhali s terena. Ipak, to se nije dogodilo. Dončić je uz dobru pomoć suigrača Treya Burkea (25 poena), Tima Hardawaya Jr-a (21 poen) i Setha Curryja (15 poena) napravio na papiru nemoguće i poravnao seriju na 2:2.

Ipak, unatoč svoj genijalnosti 21-godišnjeg klinca iz Ljubljane, njegova briljantnost nije glavni razlog zašto je Dallas i dalje u seriji. Glavni razlog je samouništenje Los Angeles Clippersa, jednog od favorita za osvajanje NBA naslova, koji svojim greškama i krivim procjenama drži Mavse na životu. Ako se neke stvari ne promijene, to bi ih na kraju moglo koštati serije.

Grafika: Sofascore za IndexSport

I prije nego netko pomisli da +/- statistika (pokazuje kako se kretao rezultat dok je igrač bio na parketu) nije sve i da se Zupca ističe jer se radi o Hrvatu, prezentirat ćemo i sljedeće brojke koje je putem Twittera istaknuo američki novinar Justin Russo.

Kada je Zubac na parketu, Dončić šutira 41% iz igre. Kada je na klupi, Slovenac gađa 59%. Kada je hrvatski centar na terenu, Slovenac završava 47% pokušaja na obruču, a kada je na klupi, efikasnost skače na nestvarnih 72% što je u rangu NBA centara poput Andrea Drummonda i DeAndrea Jordana dok je bio u Clippersima koji većinu svojih poena postižu zakucavanjima nakon asistencija suigrača. Poznato je kako Dončić ima puno veću odgovornost od toga.

Ofenzivni rejting Dallasu iznosi 101 kada su Zubac i Dončić na parketu, a kada bivši centar Cibone ode na klupu, on skače na 118.

Ove brojke ne znače kako je Zubac ključ ove serije i faktor koji će odlučiti pobjednika ove serije, no jako pozitivno utječe na konačni rezultat Clippersa, samo što Doc Rivers to ne vidi. Umjesto toga forsira druge igrače poput Morrisa, što je sinoć rezultiralo plodom jer su se Clippersi zbog toga vratili u egal u zadnjoj četvrtini, no Harrell koji nije igrao pet mjeseci prije prve utakmice play-offa i Green imaju previše minuta. Pogotovo Harrell koji je totalno izvan forme, što trener Dallasa pametno koristi i u tim trenucima ubacuje srpskog gorostasa Bobana Marjanovića koji visinom dominira protiv Harrella te tako ruši obranu i skok Clippersima.

Koliko je njegovo povjerenje prema Zupcu malo, dovoljno govori to što je hrvatski centar u drugom poluvremenu, kada je Dončić radio najviše štete na parketu, proveo samo šest minuta.

Obrana na Dončiću

U četiri utakmice u ovoj seriji Dončić praktički ima triple-double prosjek od 31,5 poena, 10,8 skokova i 9,8 asistencija po utakmici uz sjajnu efikasnost od 52% šuta iz igre.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Clippersi mijenjaju više čuvara na njemu, no nitko do sada nije bio blizu da ga zaustavi. Zubac dobro brani reket kada je u igri i tu barem malo limitira Slovenca na putu prema košu, no kada ga bilo tko zamijeni, Dončić radi što god želi i ima otvoren put prema obruču. Kada je niža petorka s Morrisom na centru, na terenu sve brane preuzimanjem, no Dallas pametno traži dobar match-up za Dončića, pokušavajući blokovima natjerati nekog poput Morrisa, Loua Williamsa i Reggieja Jacksona na preuzimanje, a oni ga ne mogu čuvati. Upravo su to napravili u zadnjem napadu kada ga je preuzeo Jackson, a Dončić ga se riješio laganim step-backom i pogodio za pobjedu.

Jackson ionako ne bi trebao biti u ključnim trenucima na terenu umjesto Landryja Shameta. Bolji je napadač, pravi playmaker i organizator, no nije potreban u egal utakmici uz napadačke opcije poput Leonarda, Williamsa pa i Georgea koji, iako užasno šutira u ovoj seriji, uvijek može riješiti utakmicu. 

Postoji percepcija da Clippersi imaju najbolju obrambenu momčad lige, ali u praksi, barem u ovoj seriji, to je daleko od istine. Riversu iz nekog razloga još nijednom nije palo napamet udvojiti Dončića na početku napada, prije prvog bloka u akciji, pogotovo kada je vruć kao sinoć u drugom poluvremenu.

Sličnu taktiku primjenjuju Los Angeles Lakersi protiv Portland Trail Blazersa kako bi usporili Damiana Lillarda, što su djelomično i uspjeli. Elitne igrače nemoguće je u potpunosti zaustaviti, no postoje načini da Clippersi odigraju obranu da se Dončića barem malo uspori.

Naravno, obrana ovisi najviše o volji profesionalnog košarkaša. Volja je bila na vrlo visokom nivou u drugoj četvrtini kada je LA otišao na 21 razlike, no potom kao da su igrači odlučili da je utakmica gotova i dozvolili Dallasu da dođe u egal do kraja poluvremena. I Doc Rivers je kritizirao žar svojih igrača, kazavši da su emocionalno bili na jako lošoj razini.

Možda je to razlog zašto do sada u seriji ne zove time-out u trenucima kada njegovi igrači izgledaju izgubljeno na terenu, već se nada da će se sami probuditi tijekom trenutaka kada stvari ne izgledaju dobro.

Takva taktika za sada ne daje nimalo ploda.

Paul George

Clippersi su morali dovesti još jednog superstara na ljeto kako bi privukli njihovu najveću želju, MVP-a finala Kawhija Leonarda. To su i uspjeli i dali ogroman paket Oklahoma City Thunderu za Paula Georgea. U razmjenu su bili uključeni Shai Gilgeous-Alexander i Danilo Gallinari, ključni članovi play-off ekipe iz prošle sezone, čak tri izbora prve runde (2022., 2024. i 2026.) uz dva picka prve runde koje je LA imao od Miamija u 2023. i 2025.

Puno, ali ne previše pod uvjetom da George donese u paru s Leonardom prvi naslov Clippersima u povijesti franšize.

Promašeni i pogođeni šutevi Paula Georgea u seriji protiv Dallasa

Grafika: Sofascore za IndexSport

George do sada u četiri utakmice u seriji s Dallasom u prosjeku ima 15,3 poena, 7,3 skoka i 3,8 asistencija po utakmici. Usput šutira katastrofalnih 29% šuta iz igre dok tricu gađa još gorih 22%.

Zbog ovakve forme NBA fanovi su ga na društvenim mrežama prozvali Pandemic P, tako sprdajući njegov nadimak Playoff P koji je godinama imao zbog inače dobrih izvedbi u najbitnijim trenucima doigravanja.

Clippersi s ovakvim Georgeom neće proći Dallas, a kamoli osvojiti naslov, što je glavni razlog zašto ga je Los Angeles toliko htio i na koncu toliko puno dao da ga dobije.

Samouništavanje će dovesti do ispadanja

Razlog Georgeove neefikasnosti leži i u predvidljivom napadu Clippersa zbog čega krivnju ponovno snosi trener Rivers. Napadačka taktika se uglavnom svodi na individualna rješenja Leonarda i Georgea te pick and roll Loua Williamsa s nekim od centara. Većinu napada Clippersi igraju dva, maksimalno tri na pet, dok ostatak petorke stoji u mjestu, bez kretanja, bez ulaženja u prazan prostor i praćenja svojih suigrača, nadajući se da će dobiti loptu kada Leonard i George navuku barem dvojicu na sebe.

Tako se naslov ne može osvojiti. Uz sve probleme koje Dallas ima, nevjerojatno je da je ova serija izjednačena jer da su obje ekipe na 100%, Clippersi bi i tada bili talentiranija, dublja, i ono što je jako važno, iskusnija momčad.

Ako se samouništavanje nastavi, Clippersi će ispasti već u prvoj rundi, što bi bilo golemo razočaranje za franšizu koja je prije sezone u očima većine stručnjaka i fanova bila proglašena prvim favoritom za NBA naslov.

Pročitajte više