nba

Dončić srušio Hardena. Dvostruki MVP mu se poklonio

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

NESTRPLJIVO se čekao dvoboj igrača koji spadaju među najveće NBA zvijezde, a Luka Dončić i James Harden nisu iznevjerili. Slovenac je vodio Dallas do pobjede 115:98 nad Brooklynom, kojom su Mavsi prekinuli niz od osam pobjeda Netsa.

Dončić je imao 27 koševa (šut iz igre 11/21, trice 3/10), sedam asistencija, šest skokova i dvije ukradene lopte.

Pratilo ga je još čak pet dvoznamenkastih suigrača, među kojima je prednjačio povratnik Kristaps Porzingis s 18 koševa, četiri skoka i tri blokade. 

Harden s druge strane nije mogao sam. Otprije bez Duranta, a sada i bez Irvinga, bio je najbolji strijelac utakmice s 29 koševa (šut 9/21 iz igre, 4/11 za tricu), a osim prevelike potrošnje izgubio je čak šest lopti. Imao je još sedam skokova i šest asistencija.

Nakon utakmice Dončića su na ESPN-u tražili da komentira izjavu Cedrica Maxwella, koji je osvajao naslove sa Celticsima 1981. i 1984. On je rekao da ga Dončić jako podsjeća na Larryja Birda, ikonu Bostona i NBA lige. "Gledao sam puno njegovih snimaka. Ne možete me usporediti s Birdom jer njegova karijera je gotova, a meni je ostalo još toliko utakmica. Želim igrati koliko god budem mogao i uživati u košarci", izjavio je Dončić dan prije 22. rođendana. 

Ipak, usporedbe njihovih trećih sezona u NBA-u, uz napomenu da su igrali u različitim erama, pokazuju da je Dončić u prednosti po dva kriterija. Ima 28.5 koševa naprema Birdovih 22.9 te 9 asistencija naprema 5.8 Birdovih. Velikan Bostona pak je bolji po skokovima - 10.9 naprema 8.4 i postotku šuta - 50 naprema 47. 

Dončić je, dakle, odbio usporedbe s Birdom, ali je oduševljeno prihvatio komplimente suparnika kojeg je pobijedio. Harden, dvostruki MVP najjače lige svijeta, nazvao je Dončića "posebnim", na što mu je ovaj odgovorio: "Nevjerojatno, neopisivo mi znači da je tako nešto o meni rekao igrač koji je nevjerojatan kao Harden."

Pročitajte više