Dronovi su oružje rata - i budućnost sporta

Foto:Getty Images/Guliver Image

ZITO MADU, novinar portala SB Nation, u najnovijem članku pozabavio se novim sportom – utrkivanjem dronova.

U nastavku prenosimo dijelove njegove priče.

"Danas se na ratovanje pomoću dronova gleda se kao na najhumaniji oblik ratovanja - jer izravno ne uključuje ljude - ali pogled izbliza otkriva da to baš i nije tako. Dok su vojni piloti dronova na sigurnom, na tlu se nalaze ljudi i djeca, koji se vesele oblačnom nebu jer dronovi tada ne lete i ne gađaju ih, ne ranjavaju ih i ne ubijaju".

Utrka dronova

"Conrad Furadi Miller, bivši mehaničar u vojnom zrakoplovstvu, s druge strane, nije vojni upravljač dronovima, nego se profesionalno utrkuje njima.

Kako to izgleda? Četvorica pilota očekuju signal i pokreću dronove kojima skupljaju bodove, a ne ljudske žrtve. To je uzbudljiva vježba preciznosti i brzih reakcija, a najbolji se natječu u Ligi utrka dronovima (DRL), koja se za razliku od sličnih natjecanja služi jednakim i zamjenjivim dronovima, kako bi svi imali jednake uvjete za uspjeh i kako bi se mogli natjecati na zanimljivim i složenijim terenima.

Direktor DRL-a Nick Horbaczewski htio bi da se pomoću ove lige dronovi prestanu povezivati s ratom te počnu povezivati s ovim sportom.

Prostori za te utrke nalaze se na stadionima, napuštenim trgovačkim centrima, laboratorijima, svugdje gdje se mogu urediti tereni na kojima se mogu iskazati vještine igrača".

Nova igra

"Na prvenstvima DRL-a okupljaju se najbolji piloti, a nagrade dosežu i 75.000 dolara.

Počinje se s 12 pilota čiji se broj smanjuje u nekoliko eliminacijskih rundi, pa u finalu ostanu 4 igrača (koliko ih i smije letjeti odjednom) koji se natječu za pobjedu. Tereni imaju toliko skretanja, zavoja, padova, uspona i spirala da gledateljima može postati mučno, a bodovi se skupljaju prolaskom kontrolnih točaka.

Piloti nose naočale kojima vide sve što i dron, a sjede na posebno odabranim mjestima, i radio prijenosom mogu iskusiti letenje".

Uporaba dronova

"Prvo natjecanje DRL-a održalo se 21. siječnja 2017. godine, nekoliko tjedana prije naredbi američkoga predsjednika Donalda Trumpa o prvim napadima dronova u kojima je poginulo 25 ljudi".

Horbaczewski vidi DRL kao budućnost sporta, a dodaje da druge lige nemaju takvu tehnologiju.

Tereni su puno bolji zbog zamjenjivih dronova, koriste se i POV kamere koje stavljaju gledatelje u samo središte zbivanja, a potpisali su i ugovor za prikazivanje na sportskoj mreži ESPN.

Hobaczewski je svjestan da popularnost utrka dronova raste u isto vrijeme kao i razvoj vojnih dronova, a razgovarao je o tome s Uredom za politiku, znanost i tehnologiju Bijele kuće, iz kojeg su ga zamolili da napravi web stranicu o sigurnosti dronova.

Iako piloti sjede prilikom upravljanja, naočalama su povezani s dronom tako da izravno proživljavaju sve kroz što prolazi i dron".

Posljedice simulacija

"Pokazalo se da takvo iskustvo može izazvati stres, piloti se znoje i tresu, a tijela im se napinju jer ne mogu razlikovati što je stvarno, pa nakon nekog vremena provedenog u takvim uvjetima mogu oboljeti i od "simulatorske bolesti (mučnina, tjeskoba, naprezanje očiju, glavobolje, znojenje, slabost i slično)".

Drugima, pak, odgovaraju ti uvjeti, povisi im se adrenalin, potaknu živci i postane im uzbudljivo.

Vojnim pilotima dronova vrlo su poznati ti osjećaji porasta adrenalina i tjeskobe, a moraju se nositi i s poremećajima izazvanim stresom. Rat dronovima samo se na prvi pogled doima kao nešto ne-osobno i odvojno od izravnog ljudskog iskustva.

Ta su dva svijeta potpuno različita jer su u sportskim arenama dronovi bezazleni i zabavni. A mogu se koristiti i u znanosti za označivanje planina na karti te kao dostavljači robe za, na primjer, Amazon.

Utrke dronovima mogu pilotima donijeti slavu, novac i putovanja po svijetu. Ali istovremeno, pripremaju ih i za sudjelovanje u sukobima jer su njihove vježbe jednake vojnoj obuci.

Lako je moguće da ovakav elitni sportaš jednog dana odluči pomoći domovini u ratu, a još je vjerojatnije da njegova domovina u tome učini prvi korak", zaključuje Madu.
 

Pročitajte više