Dudek donio Liverpoolu peti naslov prvaka Europe

POLJSKI vratar Jerzy Dudek donio je Liverpoolu trofej u finalu Lige prvaka, budući da je pobjednika odlučivalo izvođenje jedanaesteraca, u kojem je Dudek izvanrednim obranama postao novi heroj Liverpoola.

 

 

 

Susret finala 50. Lige prvaka između Milana i Liverpoola zasigurno će ostati upisan u nogometnoj povijesti po mnogočemu, ali najviše po nevjerojatnom rezultatskom preokretu kojeg su izveli "Redsi" u drugom poluvremenu.

Nogometaši u crvenim dresovima su u šest minuta furiozne igre uspjeli nadoknaditi prednost Milana od čak tri gola iz prvog dijela, te odvesti susret u produžetke, a na kraju i u izvođenje jedanaesteraca u kojem su slavili zahvaljujući vrataru Jerzyu Dudeku.

Benitez je na teren izveo neuobičajenu postavu, s Barošem i Kewellom u vrhu napada, a svoju priliku protiv Milana nije dobio Igor Bišćan - na njegovom je mjestu odlično odigrao Nijemac Didi hamann.

Veliku borba Liverpoola i Milana obilježio je najbrži gol u povijesti Lige prvaka, kad je Maldini nakon nabacivanaj Pirla iz slobodnog udarca zabio za 1:0 nakon samo 57 sekundi utakmice.

Taj je pogodak najavio početak potpune dominacije Milana; Talijani su u obrani igrali besprijekorno, te izrađivali brojne šanse iz brzih kontranapada.

Prvi je za taktičkim promjenama posegao Rafael Benitez, koji je u 23. minuti umjesto indisponiranog Kewella u igru ubacio Vladimira Šmicera.

Nadmoć "rossonera" očitovala se u 30. minuti kad je Ševčenko iz jedne kontre uspio zabiti i počeo slaviti pogodak, ali prije toga bilo je dosuđeno zaleđe i gol je poništen.

Za vodstvo Milana od 3:0 pobrinuo se Herman Crespo, ali ogromnu ulogu odigrali su Kaka i Ševčenko.

Prvo je u 37. minuti Ševčenko na sebe navukao cijelu obranu Liverpoola i Jezrya Dudeka, te na kraju umjesto udarca dao idealnu loptu Crespu, kojemu nije bilo teško pospremiti je u prazan gol.

Samo šest minuta kasnije Crespo je sjajno prihvatio duboko ubacivanje Kake s centra, te u punom trku prebacio Jerzya Dudeka i pogodio za 3:0.

S tim su rezultatom momčadi otišle u svlačionice, a malo tko je vjerovao da Liverpool može nadoknaditi ogromnu prednost izvrsnih "rossonera".

Rafael Benitez je na poluvremenu iz momčadi izveo Finnana, te ubacio njemačkog veznjaka Didija Hamanna.

Liverpool je nastavku utakmice zaigrao izuzetno agresivno, sa striktnim pokrivanjem Milanovih veznjaka, što je u potpunosti onemogućilo Talijane da dolaze u izgledne prilike.

Trud "Redsa" isplatio se u 54. minuti,  Riise je sjajno ubacio u šesnaesterac Milana, a najviši u skoku je bio kapetan Steven Gerrard, koji je odličnim udarcem glavom svladao Didu i uspio smanjiti vodstvo Milana na 3:1.

Samo minutu kasnije Šmicer je moćnim projektilom s 25 metara neobranjivo pogodio rašlje Didinog gola, asistent za pogodak bio je Didi Hamann.

Liverpool je dodatno motiviran drugim pogotkom krenuo po toliko željeno izjednačenje, na koje nije trebalo dugo čekati.

U 60. minuti Gattuso je srušio Stevena Gerrarda koji se našao u obećavajućoj situaciji u kaznenom prostoru Milana, a sudac Gonzales je odmah pokazao na bijelu točku. Najstrožu kaznu izveo je Xabi Alonso, a iako je njegov udarac Dida obranio, Xabi je natrčao na odbijenu loptu i zabio je u mrežu "rossonera" za 3:3.

Kolika je u tim trenucima bila dominacija Liverpoola u igri, najbolje pokazuje podatak da su "Redsi" u samo šest minuta zabili Milanu tri gola, što je uspjelo malo kojoj momčadi u povijesti.

Milanu je trebalo desetak minuta nakon primljenog trećeg pogotka da uspostavi kakvu-takvu ravnotežu na terenu, a prilike su se počele redati na obje strane.

U 70. minuti Ševčenko je dobro prihvatio loptu na rubu peterca, te sjajno iskosa pucao, ali njegovu loptu je s crte krajnjim naporom izbacio Traore.

Liverpool je postupno usporio tempo i razvukao Milanov napad, koji je rijetko uspijevao doprijeti do Dudekovog gola.

U 84. minuti umjesto češkog napadača Milana Baroša, koji je unatoč činjenici da nije zabio igrao vrlo dobro, ušao je Djibril Cisse. Bila je to zadnja izmjena Rafaela Beniteza.

Svoje prve taktičke poteze Carlo Ancelotti povukao je minutu kasnije, umjesto Crespa ušao je Tomasson, a umjesto Seedorfa Serginho.

Španjolski sudac Gonzales odredio je da se igra još dvije minute sudačke nadoknade, ali one su protekle bez pogodaka, pa se tako igralo još 30 minuta produžetaka.

Posljednjih pola sata susreta proteklo je u još sporijem tempu, što je bilo i očekivano obzirom na silovitu igru iz prvih 90 minuta.

Prvi 15-minutni produžetak završio je bez pogodaka i puno izglednih prilika, dok je na samom kraju drugog produžetka stopostotnu priliku propustio Andriy Ševčenko, kojemu je Dudek briljantno "skinuo" dva udarca iz neposredne blizine.

U izvođenju jedanaesteraca presudila je mirnoća i sjajni refleksi poljskog vratara Jerzya Dudeka. Poljak je udarce s bijele točke obranio Pirlu i Ševčenku, što je uz udarac Serginha preko gola Liverpoolu osiguralo konačnih 3:2.

Za Liverpool su s bijele točke bili sigurni Hamann, Cisse i Šmicer, a udarac Riisea obranio je Dida.

Budući da je Liverpool u 80-ima osvojio čak četiri naslova prvaka Europe, jubilarni peti trojev ostati će u trajnom vlasništvu legendarnog kluba s Anfielda. Momčad koju je do kolosalne pobjede doveo Rafael Benitez ostati će zlatnim slovima upisana u ionako bogatu povijest Liverpoola.

Sastav Liverpoola: Dudek, Finnan, Traore, Hyypia, Carragher, Riise, Gerrard, Alonso, Garcia, Kewell, Baroš

Klupa Liverpoola: Bišćan, Carson, Cisse, Šmicer, Hamann, Josemi i Nunez

Sastav Milana: Dida, Cafu, Maldini, Ševčenko, Gattuso, Crespo, Nesta, Seedorf, Pirlo, Kaka, Stam

Klupa Milana: Serginho, Dhorasoo, Tomasson, Rui Costa, Costacurta, Kaladze, Abbiati

Pročitajte više