NBA LIGA

Durantova teška ozljeda izazvat će kaos na NBA tržištu

Foto: Getty Images / Guliver Image

OZLJEDA Kevina Duranta neće imati velikog utjecaja na finalnu seriju jer Golden State Warriors su bez njega odigrali već četiri utakmice, a tako će biti i u šestoj te potencijalnoj sedmoj. Toronto nakon poraza 106:105 pred svojim navijačima i dalje vodi (3:2) te i dalje treba samo još jednu pobjedu za prvi naslov NBA prvaka.

>>>Warriorsi preživjeli ozljedu Duranta i šut Raptorsa sa sirenom za titulu

>>>Durant: Boli me iz dna duše, ali pobjeda mi je bila poput tekile

>>>Šef Warriorsa se tresao i jecao zbog Duranta: "Ja sam kriv..."

Ali ta će ozljeda imati velike posljedice na sve što će se događati u predstojećim mjesecima, nakon završetka NBA finala.

Kevin Durant trebao je biti glavna zvijezda prijelaznog roka, ali ako današnja magnetska rezonancija potvrdi ozljedu Ahilove tetive, mogla bi mu uslijediti stanka toliko duga da bi ga mogla koštati cijele sljedeće sezone.

Iako nitko ne zna što se Durantu vrtjelo po glavi, mediji i društvene mreže već mjesecima teoretiziraju, a svi se slažu da će MVP posljednjih dvaju finala na ljeto napustiti Warriorse te da su glavni kandidati za njegovu akviziciju New York Knicks, koje prate L.A. Clippers.

No tko je spreman iskrcati 200-tinjak milijuna dolara za igrača koji uopće neće igrati u prvoj sezoni i za kojeg se ne zna u kakvom će stanju biti kad se konačno vrati? Knicksi su daleko najlošije vođena NBA franšiza posljednjih desetljeća, ali čak ni oni nisu toliko pomahnitali... Ili možda jesu?

Navijači Knicksa pate za zvijezdama, a nakon rastanka s Carmelom Anthonyjem, čija era nikad nije ni mirisala na titulu, igrač najbliži takvom statusu bio je mladi Latvijac Kristaps Porzingis. No i on je zbog ozljede križnih ligamenata koljena izgubio cijelu sezonu, a Knicksi su mu se u kratkom vremenu toliko zamjerili da je tražio trejd i završio u Dallasu.

Sreća u nesreći za Knickse bila ja ta da su se istovremeno riješili i loših, velikih ugovora te raščistili značajan prostor pod salary capom, zbog čega ovog ljeta mogu dovesti dva igrača vrijedna maksimalnog ugovora, a jedan od njih trebao je biti baš Durant.

I oba kluba iz Los Angelesa, Lakersi i Clippersi, u sličnoj su situaciji te su također željeli KD-ja. Naravno, i Warriorsi ga žele zadržati, a čini se da će im zbog ove ozljede to i uspjeti. Sasvim je drugo pitanje hoće li, unatoč vjerojatnom ostanku, Durant više ikad zaigrati za Golden State.

Može aktivirati opciju u ugovoru

Naime, on će ovog ljeta biti slobodan igrač samo ako to sam poželi. Ugovor mu istječe, ali on ima opciju aktiviranja još jedne godine, u kojoj bi zaradio 31,5 milijuna dolara, odnosno milijun i pol više nego što je zaradio u ovoj sezoni. Očekivalo se da je neće aktivirati, ali to bi mu vjerojatno bio najbolji potez jer bi se mogao u miru oporavljati, uopće ne igrati sljedeće sezone, zaraditi 31,5 milijuna pa na ljeto 2020. krenuti u novu avanturu.

Ako bi oporavak tekao brže, mogao bi se čak vratiti u doigravanju sljedeće sezone i pokušati pomoći Warriorsima da ugrabe još jednu titulu.

Uostalom, sličnu je stvar napravio njegov današnji suigrač DeMarcus Cousins, kojem je također stradala ahilica taman prije nego što je trebao potpisati ugovor života. No umjesto da prihvati dugogodišnji ugovor "u pola cijene", radije je potpisao jednogodišnji minimalac s Warriorsima, gdje nije bilo nužno žuriti s oporavkom jer je momčad i bez njega vrhunska, a k tome je prvi put u karijeri imao zajamčen odlazak u play-off.

U slučaju da Durant ostane Ratnik još godinu dana, drastično bi se ovog ljeta promijenili ambicije i planovi mnogih klubova. Glavne zvijezde prijelaznog roka ostali bi Kawhi Leonard i Kyrie Irving. Leonard je navodno rastrgan između ostanka u Torontu i planiranog odlaska u Clipperse, a Irving je želio s Durantom u Knicksima ili Netsima stvoriti novu supermomčad. Ali ako mu propada opcija udruživanja s Durantom, mnogi misle da bi ponovno mogao kod LeBrona Jamesa, budući da su prije nekoliko mjeseci izgladili nesuglasice. Lakersi bi takvim raspletom bili oduševljeni jer jedini od spomenutih klubova s prostorom pod salary capom već imaju superstara i ne ovise toliko o KD-jevoj odluci.

Knicksi će se vjerojatno morati okrenuti trejdu za Anthonyja Davisa ako žele novu zvijezdu u svojim redovima, a Clippersi se nadati da će Leonard napustiti Toronto bez obzira na ishod finalne serije, ali to je već sasvim druga priča...

Pročitajte više