El Clasico u finalu Kupa kralja: Barcelona će tražiti 26., Real 18. naslov

PO PRVI puta nakon 1990. godine u finalu Kupa kralja sučelit će se dvije perjanice španjolskog nogometa. Snage će u srijedu 20. travnja odmjeriti Barcelona i Real Madrid.

Barci, najuspješnijem klubu u tom natjecanju (25 naslova), bit će to 35. finale, Real Madridu (17 naslova), klubu s najviše finala, 37. pokušaj da stigne do trofeja.

Nadalje, za Josepa Guardiolu, trenera katalonske momčadi, finale je sedmi ukupno u kojem vodi momčad. Na savršenom je omjeru, s obzirom na to da je Barcelona pod njegovim vodstvom trijumfirala u svim borbama za naslov, pa su se tako 2009. godine okitili naslovima za najbolju momčad u Kupu kralja, Ligi prvaka, Španjolskom Superkupu, Europskom Superkupu i Svjetskom klupskom prvenstvu, a 2010. godine osvojili su španjolski Superkup. Ukupno je Guardiola osvojio osam od deset natjecanja kao trener prve Barcelonine momčadi. Osim šest pobrojanih kup-trofeja, osvojio je dva naslova španjolskog prvaka.

Što se Real Madrida tiče, riječ je o klubu koji finale nije igrao od sezone 2003./04., odnosno od stotog izdanja natjecanja. Porazila ih je tada Zaragoza 3:2 i produljila njihovo čekanje da podignu trofej po prvi puta od 1993. godine.

"Jedva čekamo da zaigramo u finalu i osvojimo Kup kralja. Favorita nema, tako kazuje povijest", najavio je ogled protiv Barcelone Realov trener Jose Mourinho iza kojega je jedna utakmica "el clasica" i 5:0 poraz u njoj.

Inače, do sada su se Barcelona i Real četiri puta međusobno borili za naslov u Kupu kralja. Barcelona je slavila tri puta.

Pročitajte više