Zašto Englezi pišu: Bilić će OPET izdati West Ham bijegom u Everton?

Foto: Getty Images/Guliver Image

"LJUT sam i ogorčen jer želi napustiti West Ham. Najplaćeniji je igrač u povijesti kluba zahvaljujući fantastičnom ugovoru kojeg je nedavno potpisao i sada želi otići..."

Navedeno je izrekao Harry Redknapp, menadžer Hammersa u ožujku 1997., ljut i ogorčen zato što Slaven Bilić, samo godinu dana što je West Ham za njega platio Karlsruheu rekordnih 1.3 milijuna funti, želi otići u "veliki klub", točnije Everton.
 
Prije 20 godina West Hamov menadžer uzdahnuo je i nastavio nakon citiranog u uvodu: "Bilić već želi otići i mi ništa ne možemo poduzeti u vezi s tim, jer kaže da je Everton veliki klub. U našim očima West Ham je veliki klub, ali on osjeća drugačije..."
 
Ove scene inspirirale su engleske tabloide na konstruiranje istog raspleta s istim antijunakom i klubovima, samo dva desetljeća kasnije, kada Bilić više nije igrač nego trener.
 
I to trener West Hama, s kojim ima ugovor do ljeta 2018. Ali ova sezona, puna šokova i daleko neuspješnija nego fantastična prošla, u drugi plan je gurnula priču o Bilićevom produljenju ugovora s Hammersima.
 
Suvlasnici kluba, David Gold i David Sullivan, stali su iza Bilića nakon očajne prve trećine sezone, kada je bio zreo za otkaz, nakon čega je menadžer izveo momčad iz borbe za opstanak. Ali niti on niti dva Davida više ne pričaju o novom ugovoru.
 
To potiče engleske medije, uvijek spremne na špekulacije, na sljedeću priču: Suvlasnicima Hammersa otezanje s ponudom novog ugovora Biliću obit će se o glavu, jer će njihov menadžer zbog toga ponoviti ono što je napravio '97.
 
Ali sada će naslijediti Ronalda Koemana, trenera Evertona, koji je jedan od favorita za nasljednika Luisa Enriquea u Barceloni. 
 
Ako Bilić doista kao trener Hammersa ponovi ono što je napravio u igračkoj karijeri, podsjećamo da je prije 20 godina razočarao ne samo navijače kluba kojem je sada trener. U istom tonu nastavio je i u Evertonu, kamo je konačno u ljeto 1997. prešao za tada rekordnih 4.5 milijuna funti. 
 
Navijači Evertona ne mogu mu zaboraviti kako je tamo skupljao funte 
 
Stariji navijači Tofeesa još uvijek Biliću ne mogu oprostiti što je od dolaska u klub do siječnja '99, odigrao samo 30-ak utakmica za klub, ali puno više im smeta njegovo ponašanje nakon prve sezone u Evertonu (97/98) i teške ozljede na SP-u '98, kada je, kako oni smatraju, mirne duše "brao" 27 tisuća funti tjedno i odlazio u Hrvatsku, iako je u godinu i pol zbog ozljede odigrao tek pet utakmica.
 
Navijači su se okrenuli protiv njega kada je nakon ozljede na SP-u otišao u Hrvatsku na četiri mjeseca
 
Teška ozljeda koju je Bilić zaradio na SP-u u Francuskoj '98 (kuk i prepone) tražila je puno odmora i liječenja, za što je Bilić odabrao Hrvatsku. "Četiri mjeseca u Hrvatskoj, povratak kući voljenoj obitelji. Nešto je brljao o posjetu specijalistima. Čini se da je ova epizoda okrenula navijače protiv Bilića." podsjećali su navijači Evertona na njihovoj stranici prije pet godina, kada je Nikica Jelavić postao drugi Hrvat nakon njega u klubu. 
 
Walter Smith mu je nakon oporavka dao priliku na pet utakmica, ali nije to bio onaj stari Bilić i nakon operacije u siječnju 1999. tražio je da opet ode u Hrvatsku, kako bi bio uz svoju obitelj tijekom napada NATO-a na susjednu Srbiju, podsjećaju ogorčeni navijači Evertona.
 
Everton ga je otpisao u srpnju '99, ali ga je plaćao 27 tisuća funti tjedno dok je živio u Zagrebu i igrao samo za Hrvatsku
 
U ljeto '99 u Evertonu su shvatili da nema smisla opterećivati proračun izdašnom plaćom za igrača na kojeg ne računaju i koji ne igra, pa su mu rekli da može potražiti novi klub. Kako ga nije uspio naći, vratio se u Hrvatsku, gdje je kod navijača Evertona izazvao više ne ljutnju, nego bijes, kada je u jesen zaigrao za Hrvatsku protiv Irske, dok su navijači bili uvjereni da u domovini liječi ozljedu.
 
Nisu baš vjerovali u njegove vapaje da želi igrati za Everton, jer fanovi su otpisali i klupsku ikonu Garyja Speeda kada je okrenuo leđa klubu, pa kako neće Bilića. Sljedećih pet mjeseci Everton i Bilić čekali su odluku osiguravajućeg društva. Bilić je na račun fatalne "ozljede na radu" mogao otići u mirovinu s tri milijuna funti otpremnine.
 
Zbog ozljede dobio milijun funti otpremnine i dva dana poslije potpisao za Hajduk
 
Na kraju, u veljači 2000. postignut je kompromis: Everton je pristao otpremiti teško ozlijeđenog Bilića s milijun funti, što je bilo oko polovice onog što mu je bilo zajamčeno do kraja njegovog raskošnog ugovora, koji je važio još dvije godine i četiri mjeseca.
 
Dva dana kasnije, Bilić je potpisao za Hajduk i opet postao nogometaš matičnog kluba. 
 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više