TRANSFERI

Englezi bi na ove igrače u narednih 36 sati mogli potrošiti pola milijarde eura

Foto: Guliver Image/Getty Images

KLUBOVI iz engleskog Premiershipa relativno su tihi u ovom prijelaznom roku. 

Na ulazne transfere, njih 208 do sada, potrošili su 1,28 milijardi eura. To je čak 150 transfera manje u odnosu na prošlu sezonu, kada je visina ukupnih odšteta bila veća za 400 milijuna eura. Razlika u odnosu na onu pretprošlu, rekordnu sezonu, još je veća i to za 900 milijuna eura.

Prijelazni rok u Premiershipu traje do sutra u 5 sati popodne, a prema aktualnim glasinama taj saldo bi se mogao bitno promijeniti jer su baš za posljednje sate najavljeni novi veliki transferi. Evo koje najzvučnije promjene (i njihovu približnu cijenu) možete očekivati u rosterima engleskih klubova za ovu sezonu.

Paulo Dybala (Juventus -> Tottenham)- 70 milijuna eura

Giovani Lo Celso (Real Betis -> Tottenham) - 55 milijuna eura

Christian Eriksen (Tottenham -> Manchester United) - 60 milijuna eura

Wilfried Zaha (Crystal Palace -> Everton) - 80 milijuna eura

Dayot Upamecano (Red Bull Leipzig -> Arsenal) - 70 milijuna eura

Kiean Tierney (Celtic -> Arsenal) - 30 milijuna eura

Bruno Fernandes (Sporting -> Manchester United) - 60 milijuna eura

Dorukhan Tokoz (Bešiktaš - Liverpool) - 20 milijuna eura

Philippe Coutinho (Barcelona -> Tottenham/Arsenal) - 30 milijuna eura (posudba)

Vidimo kako bi najjače engleske momčadi mogle ući u novu sezonu sa sasvim drugačijim kadrom nego ga imaju sada, a posebno se to odnosi na momčadi koje su u proteklim prijelaznim rokovima bile najmirnije - londonske rivale Arsenal i Tottenham. Veliki dio ovih transfera ovisi i o potencijalnim odlascima. 

Tako primjerice Unitedova kadrovska križaljka u posljednjim satima ponajviše ovisi o tome hoće li Paul Pogba karijeru nastaviti u Real Madridu ili Juventusu, iako je postavljena cijena od oko 150 milijuna eura navodno previsoka za oba kluba. Možda najčudniji transfer na listi je onaj Lo Celsa, koji je prije samo mjesec dana od strane Betisa kupljen za 22 milijuna eura, a sada bi Betis mogao zaraditi duplo. 

Arsenal konačno traži pojačanja na obrambenim pozicijama. Francuz Upamecano slovi za jednog od najvećih talenata na toj poziciji, dok bi 22-godišnji Tierney trebao biti dugoročno rješenje na lijevom boku. 

Tottenham bi mogao imati potpunu drugačiju ekipu od one koja je prošle sezone igrala finale Lige prvaka. Dolaskom Dybale i Lo Celsa, a potencijalno i Coutinha, mogli bi uspješno nadoknaditi plemenitost koju bi izgubili odlaskom Eriksena te dobiti sasvim nove nositelje svoje igre. Liverpool, koji nije doveo nijednog igrača koji bi bio opcija za prvu momčad, mogao bi rotaciju u sredini terena podebljati Tokozom, turskim playmakerom iz Bešiktaša.

U svakom slučaju, opcija je puno, a vremena malo. Koji će od engleskih klubova napraviti najviše u fotofinišu prijelaznog roka kako bi si povećao šanse u ligi ove sezone?

Pročitajte više