Englezi traže 24 milijuna funti vrijedan gol

I KIŠA je pomilovala Engleze na treningu jutro prije odlučujuće utakmice, u London Colneyu, Arsenalovom FC trening centru. McClaren je izveo na travnjak postavu od koje se očekuje da nakon izraelskog poklon bona dovrši posao pred svojom publikom, pred 90 tisuća ljudi na Wembleyu i nakon turbulentnih kvalifikacija plasira se na EP.

Svita novinara okupila se na terenu Arsenalova trening kampa, koji je čitav u znaku topnika. Medijima je bilo dozvoljeno odgledati samo zagrijavanje nogometnih zvijezda koje će FA-u s bodom u sutrašnjoj utakmici priskrbiti čak 24 milijuna funti. Recimo i to, danas su trenirali Robinson, Richards, Campbell, Lescott, Bridge, Beckham, Gerrard, Barry, Joe Cole, Crouch, Defoe, Ashley Cole, Wright-Phillips, Bentley, Terry, Lampard, Carson i Hargreaves.

Macca Mouse, kako zovu McClarena, nema običaj da dan prije utakmice izreferira prvu momčad, potvrdili su nam to i engleski kolege, ali njegove najveće dvojbe ipak su nadaleko poznate. Prva se odnosi na poziciju vratara, koju je do sada držao Paul Robinson, no, mediji i velika većina javnost i uvjereni su da popularni Robbo visi, pogotovo nakon jučerašnjeg neinspirativnog nastupa na treningu.

Scott Carson, koji ove sezone suvereno čuva mrežu Aston Ville i mladih engleskih lavova, mogao bi vrlo lako istrčati u McClarenovoj udarnoj postavi, iako je jedinica Spursa tijekom kvalifikacija nije samo dva puta uspjela sačuvati svoju mrežu.

Drugi razlog McClarenove glavobolje je i Frank Lampard, koji ove sezone teško podnosi kritike navijača Chelsea, a sve je nesigurnije i njegove mjesto u reprezentaciji. Glavni konkurenti Lampardu su Gareth Barry i Owen Hargreaves.

Pitanje je i što će McClaren poduzeti i po pitanju Davida Beckhama, koji je daleko od atletske forme, ali je i dalje najbolji "delivery boy", pogotovo kada gađa Petera Croucha, što se vidjelo u Beču.  Alternativa mu je omaleni brzonogi Shawn Wright-Phillips, koji je u dobroj formi, ali nema tako precizan centaršut. No, svakako je energicnije krilo od L.A. Boya, a energija ce Englezima sutra itekako trebati.

Na Otoku ipak svi najviše pričaju o taktici. Englezi ne mogu prežaliti maksimirskih 3-5-2, a to je sustav koji je rezultirao prvim McClarenovim profesionalnim debaklom. Domaćini su sretni što ne postoje nikakve sugestije da će reprezentaciju na Wembleyu vidjeti sa tri centarhalfa. Zaigrat će u klasičnom 4-4-2 sustavu ili u varijanti 4-1-4-1. Petera Croucha čeka utakmica života, a divovski napadač Liverpoola toga je i vise nego svjestan.

Crouchova utakmica života

Naime, uslijed ozljeda koje su poharale englesku reprezentaciju, Crouch je promaknut  u glavnog McClarenovog aduta, čovjeka koji bi se eventualnim pogotkom Hrvatskoj upisao među velikane engleskog nogometa.

Kako Englezi kažu, neki golovi plaćaju stanarinu, a neki donose vječnu slavu, poput onih koje su zabijali Paul Mariner 1981. Mađarskoj, Gary Lineker 1991. Poljskoj ili Beckham 2001. Grčkoj, kada je iz slobodnjaka efektno zabio preko živog zida.

"Imao sam lijepih trenutaka u reprezentaciji i ponosan sam na svoj skor od 13 golova u 23 utakmice, ali nikada nisam imao priliku nastupiti u odlučujućoj utakmici, onoj koja nas vodi na veliku scenu. Hrvatska je stoga moja šansa. Imao sam sreću da lani zabijem gol na Svjetskom prvenstvu, ali sve bi dao da u srijedu budem čovjek odluke, no, ukoliko strijelac bude netko drugi, opet dobro", ističe Crouch.

Naravno, Crouch se uključio i u debatu o taktici. Visoki napadač ne skriva da preferira 4-4-2, ali nema ništa protiv 4-3-3, kao i 4-1-4-1, kada bi u vršku napada igrao sam, a podršku bi mu pružao Steven Gerrard.

Crouch je napomenuo jos jednu stvar: da od Hrvata najvise strahuje zbog silne zelje da se iskazu na Wembleyu, najvecem svjetskom izlogu talenata. "Neki od njih igraju u velikim klubovima, ali vecina ipak ne. Stoga ce dati sve od sebe da se pokusaju prodati."

Dea Redžić
Foto: AFP

Pročitajte više