ENGLEZI UVODE ZIMSKU PAUZU Klubovi će naizmjence uzimati slobodan vikend

Foto: Getty Images/Guliver Image

DOK SVE ostale lige tijekom zimskih blagdana odmaraju, ako ništa drugo barem dva tjedna, u Premiershipu su upravo prosinac i tjedan najnatrpaniji mjeseci što se tiče broja odigravanja utakmica.

Premiership se nerijetko igra i tri kola u manje od 10 dana, tu su i utakmice FA i Liga kupa što je golemo opterećenje za igrače. Prema nekim istraživanjima, upravo je to period u sezoni nakon kojeg klubovi iz drugih liga postanu dominantniji u europskim natjecanjima, a Englezi polako počinju gubiti dah zbog velikog trošenja. Nijemci su ove sezone u zimi imali 22, Francuzi 16, Talijani 14, a Španjolci 11 dana pauze.

"Tek kad sam došao u Španjolsku shvatio sam koliko je to važno za igrače. U Realu ne igramo u vrijeme Božića i Nove godine što nam omogućava da barem deset dana ili dva tjedna budemo s obiteljima, odmorimo se i ne razmišljamo o nogometu. Velika je to stvar uoči proljetnog dijela sezone kad se zaoštrava konkurencija u Ligi prvaka i rješavaju se prvenstva. Mislim da bi to jako pomoglo igračima u Premiershipu", rekao je Gareth Bale nakon što je Tottenham zamijenio Realom.

Iako su Englezi izrazito tradicionalni po brojim pitanjima, a posebno prema nogometu u kojemu su pretrpani prosinac i siječanj dugogodišnja tradicija, morali su popustiti pod sve većim pritiscima kad je u pitanju zimska stanka. No, zasad je neprihvatljiva ideja da se nogomet uopće ne igra u to vrijeme, pa su našli kompromisno rješenje kako bi zadovoljili TV kuće koje su platile milijarde na prava na prijenose utakmica.

Prema pisanju The Timesa, vodstvo Premiershipa razmišlja da od sezone 2019./2020. uvede oblik zimske pauze. Ona bi se koristila naizmjence, odnosno klubovi bi po unaprijed utvrđenom rasporedu dobili dva tjedna slobodno tako da bi ih se u tom periodu oslobodilo igranja utakmica. Odgodile bi se ili ukinule ponovljene utakmice 5. kola FA Cupa pa bi se tako preko tjedna dobio dodatni termin za odigravanje jednog prvenstvenog kola.

Polovica od 20 klubova dobila bi slobodan drugi vikend u siječnju što bi im otvorilo prostor od desetak dana za odmor. Za to vrijeme bi preostalih deset klubova odigralo jedno kolo, kako bi se bar nešto igralo, a sljedećeg vikenda bi se zamijenili.

Inicijativa je naišla na vla odobrenja među igračima i klubovima i uskoro bi se trebalo krenuti u realizaciju ideje koja će gotovo sigurno zaživjeti kad se dogovore termini kup utakmica.

Pročitajte više