Englezi za povijest: Prvi put sa svim pobjedama izborili Euro

Foto: Guliver Image/Getty Images

ENGLESKA je u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj upisala strašan niz, sa deset pobjeda u deset susreta Tri lava su jedina reprezentacija s maksimalnim učinkom u ovom ciklusu.
 
Englezi maksimalni s gol razlikom +28
 
Izabranici Roya Hodgsona tako su postali šesta reprezentacija sa svim pobjedama u kvalifikacijama za Euro, do toga su došli s deset pobjeda i sa zastrašujućom gol razlikom 31:3.
 
Prva je to 1992. godine ostvarila reprezentacija Francuske sa svih osam pobjeda i ukupno 20 postignutih golova, no nakon toga se nije proslavila na glavnom turniru, ostala je bez ijedne pobjedeu skupini.
 
Česi su stopostotni otišli na Euro 2000. godine, s 12 bodova ispred drugoplasirane Škotske u skupini s i s gol razlikom +21, no na tom EP-u su eliminirani već nakon dva odigrana susreta.
 
Španjolska jedina nakon maksimalnih kvalifikacija otišla do naslova
 
Francuska je bez greške bila u borbi za Euro 2004. godine, s tek dva primljena gola u osam trijumfalnih susreta. Ipak, u Portugalu su kao branitelji naslova ispali od Grčke, kasnijeg prvaka.
 
Na putu prema Euru 2012. bile su, pak, dvije maksimalne reprezentacije. Njemačka je s deset pobjeda otišla na turnir na kojem je poražena od Italije u polufinalu, a isti učinak imala je u kvalifikacijama i Španjolska. Furija je, pak, kasnije osvoila taj Euro, slavljem nad Italijom u finalu s ćal 4:0.
 
Englezi, dakle, nikad dosad nisu bili maksimalni, ali su u nekoliko navrata prošli neporaženi kroz kvalifikacije za Euro, bilo je to za natjecanja 1988., 1992., 2004 i 2012. godine.
 

Pročitajte više