Evo gdje Dinamo može naći bodove za proljeće u Europi

Foto: screenshot, UEFA

DINAMO je u Europa ligi dobio relativno laganu skupinu, barem kada se u obzir uzmu koeficijenti protivnika. Iz prve jakosne skupine Modri su izvukli drugu najslabiju momčad - Anderlecht s koeficijentom 48.000; iz druge jakosne skupine četvrtu najlošiju - Fenerbahče s koeficijentom 23.500; a iz četvrte jakosne skupine drugu najlošiju - slovački Spartak Trnavu. 

Anderlecht je ovog ljeta doživio remont, a Ivan Santini njegova je najveća snaga

No pogledajmo je li to i zapravo tako. Anderlecht je tradicionalni sudionik natjecanja po skupinama kontinentalnih natjecanja, a vrlo se često dogodi i da prođe skupinu. U sezoni 2007./2008. stigao je do šesnaestine finala EL-a, dvije godine kasnije također. 2011. i 2015. ispao je u prvoj rundi nokaut faze, dok je u sezoni 2015./2016. također bio u šesnaestini finala tog natjecanja. Pretprošle sezone doseg je i popravio pa je iz EL-a ispao tek u četvrtfinalu. S ukupnih 3:2 bolji je bio Manchester United, dok je prošle godine ispao u skupini najcjenjenijeg klupskog nogometnog natjecanja svijeta.

Anderlecht je prošle godine prilično podbacio u domaćem prvenstvu pa je na koncu završio tek na trećem mjestu. Donijelo mu je to izravan plasman u skupine Europa lige, gdje će igrati prve ovosezonske kontinentalne utakmice. Anderlecht prema Transfermarktu vrijedi preko 60 milijuna eura, a najvrjedniji igrački eksponati u momčadi su Belgijac afričkih korijena Landry Dimata, hrvatski napadač Ivan Santini, francuski centralni veznjak Adrien Trebel, ujedno i kapetan, te japanski playmaker Ryota Morioka. Najslabiji dio momčadi zacijelo je posljednja linija i mladi vratar Thomas Didillon koji je nedavno doveden iz Metza za dva milijuna eura.

Iako do početka rujna neće odigrati nijedan europski dvoboj, ne može se reći kako igrači Anderlechta nisu u formi, s obzirom na to da je belgijsko prvenstvo u punom jeku. Odigrano je već pet kola, a klub iz Bruxellesa s 12 bodova drži treće mjesto na ljestvici. Upisali su četiri prilično uvjerljive pobjede (Kortrijk, Oostende, Charleroi i Mouscron) dok su u posljednjem kolu poraženi na gostovanju kod aktualnog prvaka Club Bruggea, koji vodi Ivan Leko. U pet susreta postigli su već 14 golova, gotovo tri po utakmici, što govori kako je ofenzivni dio momčadi jako raspoložen. U posebno dobroj formi napadački je tandem Santini - Dimata, koji je u pet utakmica dao ukupno 12 golova.

Nakon neuspješne prošle sezone, Anderlecht je ovog ljeta puno trgovao. Došlo je čak deset novih igrača za koje je ukupno isplaćeno dvadeset milijuna eura, dok je istovremeno 13 igrača napustilo klub za ukupno 18,5 milijuna eura. Najviše su dobili za stopera Spajića koji je za šest milijuna eura prešao u Krasnodar te poljskog napadača Teodorczyka kojeg je Udinese platio 3,5 milijuna. Trener Vanhaezebrouck je na klupi nešto manje od godine dana te i dalje ne odustaje od svoje formacije 3-4-1-2 u kojoj je na golu spomenuti Didillon, a u posljednjoj liniji Vranješ te nekadašnji branič Hajduka Antonio Milić. U sredini najčešće igraju Amuzu, Makarenko, Trebet i Saelemaekers, ispred njih je Musona, a naprijed spomenuti dvojac Santini - Dimata.

Fenerbahče je očajno ušao u sezonu, međutim momčad na papiru djeluje impresivno

Unatoč kvaliteti belgijske momčadi, najozbiljniji takmac Dinama u ovoj skupini je slavni turski Fenerbahče, koji je plasman u skupine Europa lige zaradio ispadanjem u 3. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, ali u dijelu ždrijeba gdje se nalaze neprvaci i gdje je konkurencija puno veća. Bolja je s ukupnih 2:1 bila portugalska Benfica. U prvom susretu u Lisabonu domaćin je slavio 1:0, dok je uzvrat u Istanbulu završio remijem. Bilo je 1:1. Fenerbahče je klub nesumnjivo bogate povijesti, nekad i stalan sudionik Lige prvaka, međutim već deset godina nikako se ne uspijeva probiti u najelitnije klupsko natjecanje Europe.

Ali u Europa ligi ipak bilježi zapažene rezultate. U sezoni 2012./2013. stigao je sve do polufinala, gdje je bolja opet bila Benfica. 2015./2016. igrao je šesnaestinu finala, a pretprošle sezone prvu nokaut fazu. Interesantno, i Fenerbahče je, kao i Anderlecht, prošle sezone podbacio, i to posebice u Europi. Dok su u domaćem prvenstvu na koncu nekako osvojili drugo mjesto s boljom gol-razlikom od trećeplasiranog Istanbul B.-a te bodom više od četvrtoplasiranog Bešiktaša, u Europi su šokantno ispali u play-offu Europa lige. U dvije utakmice protiv skopskog Vardara upisali su dva teška poraza.

Kao i Anderlecht, i Fenerbahče je imao buran prijelazni rok. Doveli su čak osam igrača za koje su izdvojili 17,5 milijuna eura. Najviše su izdvojili za defenzivnog veznjaka Jailsona, kojeg su Gremiju platili četiri milijuna. S druge strane, svega tri bitna igrača napustila su klub. Brazilski veznjaci Josef i Guliano te napadač Fernandao otišli su put Saudijske Arabije, a klub je za njih dobio više od 25 milijuna eura. Tako danas Fenerbahče vrijedi 86 milijuna eura, a najskuplji eksponati kluba su meksički stoper Diego Reyes, turski veznjak Alper Potuk i francuski veznjak ganskih korijena Andre Ayew.

Trener turske momčadi je slavni Nizozemac Phillipe Cocu koji u pravilu prakticira sustav 4-2-3-1. Na golu je Demirel, u posljednjoj liniji Kaldirim, Neustadter, Škrtel i Isla. Dvojica središnjih veznjaka su Elmas i Topal, ispred njih su s lijeva na desno Potuk, Ayew i Dirar, a naprijed Slimani. Kao što je vidljivo, riječ je o kvalitetom prilično balansiranoj momčad i zapravo je vrlo teško reći koji je dio ekipe najslabiji. Usprkos tome, početak sezone za istanbulski klub nije bio bajan. Naime, u prvih pet utakmica sezona upisali su svega jednu pobjedu, remi i tri poraza.

Na otvaranju sezone s 3:0 svladali su Bursaspor, ali su potom upisali dva minimalna poraza. Bolji od njih bili su Yeni Malayaspor te Goztepe zbog čega se alarm u klubu već upalio. Do susreta s Dinamom u Maksimiru koji je na rasporedu 20. rujna Fenerbahče će odigrati još dvije utakmice u prvenstvu. Kući će dočekati Kayserispor, a potom ići na noge Konyasporu. Ti dvoboji lijepo će pokazati u kakvom je zaista stanju momčad Phillipea Cocua, odnosno može li Dinamo do bodova na otvaranju natjecanja po skupinama.

Spartak zbog posljednjih europskih rezultata treba respektirati, ali Dinamo imperativno treba bodove

Posljednji protivnik Dinama u skupini Europa lige je slovački Spartak Trnava. Redoviti sudionik kontinentalnih kvalifikacija koji nikada u svojoj povijesti nije došao ovoliko daleko. Uz luksemburški Dudelange, Spartak je zasigurno jedno od najugodnijih iznenađenja ove sezone. Nakon što je aktualni slovački prvak u prvom pretkolu Lige prvaka izbacio Zrinjski, u drugom je kolu šokantno eliminirao poljsku Legiju. U trećem pretkolu nakon produžetaka bolja je bila Crvena zvezda, ali je u play-offu Europa lige s 3:1 izbacio ljubljansku Olimpiju.

Spartak je, barem ako je suditi prema Transfermarktu, vrlo skromna momčad. Vrijedi svega sedam milijuna eura, a najcjenjeniji igrači su češki veznjak Jakub Rada, slovački veteran Marek Bakoš te gruzijsko krilo Vakhtang Chanturishvili, od kojih nijedan ne vrijedi preko 700 tisuća eura. Trener ekipe je nekadašnji slavni češki reprezentativac Radoslav Latal, koji se do Europa lige probio svojevrsnim sustavom 5-4-1. Na golu je bio Chudy, lijevo Conka, desno Kadlec, a u sredini Oravec, Hladik i Godal. Sredinom terena ordinirali su Rada i Grendel, desno je bio Jirka, a lijevo Chanturishvili. Najistureniji u vrhu napada bio je 35-godišnji Marek Bakoš.

S obzirom na to da nemaju dugačku klupu, europski dvoboji morali su ostaviti traga na nastupima u domaćem prvenstvu. Nakon šest prvenstvenih kola Spartak zauzima tek sedmo mjesto sa svega osam bodova, šest manje od prvoplasiranog Slovana. Interesantno, od početka sezone do danas Spartak je odigrao već 13 utakmica, a skor mu nije impresivan. Upisao je pet pobjeda, četiri remija i četiri poraza. Već sad je jasno kako momčad ne može igrati na dva fronta te kako bi u narednih nekoliko mjeseci mogla imati jako puno problema s umorom, a posljedično i ozljedama.

Kao i većina hrvatskih klubova, odnosno klubova iz regije, Spartak igrače dovodi uglavnom bez odštete. Već godinama nisu platili ozbiljniju odštetu ni za jednog igrača, a jedini izlazni transfer vrijedan spomena onaj je Adama Jakubecha prošle sezone za 900 tisuća eura. Proteklog ljeta Spartak je doveo najmanje deset igrača, između ostalog i Filipa Dangubića iz Rijeke, dok je klub napustilo pet igrača, između ostalih Pehlivan, Tomović i Cherednychenko. Spartak je momčad koji se zbog rezultata proteklih mjeseci treba respektirati, ali momčad protiv koje bi Dinamo imperativno trebao uzeti bodove. 

Pročitajte više