Evo gdje su oni bili 91´: Na današnji dan hrvatski rukometaši odigrali su prvu utakmicu

Foto: Screenshot YouTube

NA današnji dan prije 25 godina najjači hrvatski sportski brend, rukometna reprezentacija, koja je u svojoj, evo već četvrt stoljeća dugoj povijesti bila svjetski i olimpijski prvak, odigrala je svoju prvu utakmicu pod hrvatskom zastavom.
 
Toga 14. siječnja, hrvatski rukometaši protiv Japana odigrali su prvu službenu utakmicu, a najviše zasluga za to ima Hrvatsko-japansko društvo, koje je pokrenulo inicijativu za odigravanjem te utakmice.
 
U prekrasnoj atmosferi u prepunoj Kutiji šibica, utakmica je završila prijateljskim remijem 23:23, povijest će zapamtiti da je Josip Ćos Miljković bio prvi izbornik Hrvatske.
 
Zanimljivo, pomoćnik mu je bio tada anonimni trener Umaga Lino Červar. Baš je Červar naslijedio Miljkovića na klupi reprezentacije, nakon što je Ćos 2002. na Euru u Švedskoj s Hrvatskom osvojio posljednje, 16 mjesto.
 
Podcjenjivani Červar preuzeo je jednu ''luzersku'' reprezentaciju s kojom je samo godinu dana poslije postao svjetski, a onda i olimpijski prvak 2004. u Ateni.
 
Inače, tu prvu i povijesnu utakmicu protiv Japana Hrvatska je odigrala u sastavu: Peribonio, Ćavar, Stojanović, Šola, Obrvan, Kljajić, Puc, Tomljanović, Gudelj, Zovko, Obran, Farkaš, Ipša i Glavinić.
 
Bila je to momčad sastavljena uglavnom od igrača koji su 1992. i 1993. sa Zagrebom osvojili Kup europskih prvaka, a s Hrvatskom europsku broncu (94'), svjetsko srebro (95') i olimpijsko zlato (96').
 

Pročitajte više