Evo kako izgledaju kvalifikacije za Euro. Igra se u pet ciklusa, a Hrvatska u četiri

Foto: EPA

UTAKMICOM između Kazahstana i Slovenije u četvrtak počinju kvalifikacije za 17. Europsko nogometno prvenstvo koje će se od 14. lipnja do 14. srpnja 2024. održati u Njemačkoj. Istog dana, ali nešto kasnije, na rasporedu je još sedam utakmica. Na Euru 2024. nastupit će 24 reprezentacije, a Njemačka se kao domaćin automatski kvalificirala za turnir.

Na Euro izravno ide 20 reprezentacija, a još tri će putem dodatnih kvalifikacija

Kroz kvalifikacije će se popuniti 20 mjesta, a bit će to pobjednici i drugoplasirani u 10 kvalifikacijskih skupina. Preostale tri karte podijelit će se nakon doigravanja, točnije nakon tri turnira s četiri reprezentacije. Dvanaest momčadi bit će odabrano na temelju njihovog učinka u Ligi nacija u sezoni 2022./2023., a koje se već nisu kvalificirale putem glavnog kvalifikacijskog turnira. Pobjednici s tri turnira izborit će plasman na EP.

Na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e na Hvaru u rujnu prošle godine potvrđeno je da će Rusija biti isključena iz kvalifikacija za EP 2024., budući da je UEFA suspendirala sve ruske momčadi nakon invazije te zemlje na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo sudjelovat će ukupno 53 reprezentacije koje su raspoređene u deset kvalifikacijskih skupina - sedam skupina imat će po pet momčadi, a tri skupine imat će ih po šest.

Raspored kvalifikacija

Kvalifikacije će se igrati u pet prozora, prvi starta 23. ožujka, a završava 28. ožujka, dok je posljednji mini ciklus od 16. do 21. studenog. Dodatne kvalifikacije su od 21. do 26. ožujka iduće godine.

Hrvatska će svoj put prema Njemačkoj loviti u skupini D s Turskom, Walesom, Armenijom i Latvijom, a prvu utakmicu izabranici Zlatka Dalića će imati u subotu, 25. ožujka na Poljudu protiv Walesa. Zbog završnice Lige nacija u lipnju Hrvatska će svoje utakmice odigrati unutar četiri ciklusa. Kompletan raspored je sljedeći:

25. ožujka: Hrvatska - Wales
28. ožujka: Turska - Hrvatska
8. rujna: Hrvatska - Latvija
11. rujna: Armenija - Hrvatska
12. listopada: Hrvatska - Turska
15. listopada: Wales - Hrvatska
18. studenoga: Latvija - Hrvatska
21. studenoga: Hrvatska - Armenija

Posljednji europski naslov osvojila je Italija porazivši u finalu na Wembleyju Englesku nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Hrvatska je na Euru 2020. poražena u osmini finala od Španjolske 5:3 nakon produžetaka.

 

Pročitajte više