Fabregas zaustavio Manchester City, Ćorluka ponovo sjajan


NAKON tri uzastopne pobjede na početku sezone, Manchester City zaustavljen je na Emirates Areni. U derbiju 4. kola Premiershipa Cesc Fabregas uspio je deset minuta prije kraja susreta svladati fantastičnog vratara Schmeichela i zabiti jedini pogodak na tvrdoj utakmici, koju su odradili i naši reprezentativci Ćorluka i Dudu.

Francuskom magu nije dugo trebalo da shvati kako njegov napad teško diše u nadmetanju s jednom od najjačih obrana lige. Erikssonovu defanzivu predvode dva dragulja; Vedran Ćorluka i 19-godišnji Martin Richards, koji su na trenutke učinili smiješnima Arsenalove vedete, Rosickog i Adebayora. Arsenal je krenuo nadahnuto, igrao je onaj lijepi nogomet, ali nedostajao igrač koji će preuzeti odgovornost i beskompromisno ući u gol. Van Persie nekoliko je puta bio blizu, no većinom su njegovi pokušaju stizali iz velike udaljenosti.
 
Ni Arsenal ne može zabiti

Wenger se na početku odlučio Van Persieu u napadu priključiti brzonogog Adebayora koji se definitivno oporavio od neugodne ozljede. Pobočnici u vezi bili su Hleb na desnoj te Rosicky na lijevoj strani. Obzirom na izostanak  Arsenalovih kapetana Gallasa i Gilberta, igrali su Kolo Toure, odnosno Philippe Senderos, dok je umjesto ozlijeđenog Ebouea na desnom stražnjem startao je Bacary Sagna. No, mladi Francuz koji je ovog ljeta pojačao Topnike, prisilno je napustio igru, pa se Wenger odlučio uvesti Brazilca Denilsona u vezni red, dok je na stražnjeg desnog povukao Flaminija.

Funkcioniralo je sve, osim onog najvažnijeg - zadnjeg udarca. City je svoju igru gradio na obrani i vrebao šansu iz protunapada. Najopasniji u ofenzivi bio je Martin Petrov, ali najjači Erikssonov adut nedvojbeno bio je vratar Kasper Schmeichel, kandidat za prvo ime derbija. Danac kojem, eto, neće odmoći činjenica da je sin nekad najboljeg svjetskog vratara Petera Schmeichela, branio je nemoguće i ulijevao nadu svojim suigračima da će Emirates Arenu napustiti s velikim bodom na kontu. 

 Kada je u 66. minuti Rosicky srušen u kaznenom prostoru, a sudac pokazao na bijelu točku, Schmeichel je nogama sjajno obranio udarac Van Persiea, Wenger je znao da mora mijenjati. Odlučio se za Adebayora, pa je 15 minuta derbija osjetio i naš Eduarda. Nekoliko puta fino je proigrao suigrače, jednom pogriješio, a na samom kraju susreta na rubu kaznenog prostora zapeo je za obrambeni bedem Cityja. Nailazio je i na nerazumijevanje suigrača, poglavito Van Persiea, koji je nakon Duduovog prodora tražio povratnu na rub šesnaesterca.

Bivši engleski izbornik uoči susreta bio je prisiljen mijenjati u napadu; umjesto ozlijeđenog Valerija Božinova (ligamenti koljena) uskočio je suprotno najavama Belgijanac Mpenza. Prvi pick do posljednjem trenutka bio je Talijan Rolando Bianchi. Eriksson ne smeta što mu pripisuju stvaranje momčadi okrenutoj prvenstveno defanzivi, ali i njegov bunker konačno je slomio glavni arhitekt Wengerove igre, Cesc Fabregas. Nakon školske akcije s Hlabom, mladić kojeg neprestano vabe čelnici Reala, opalio je u gornji desni kut.

Arsenal je u prvom dijelu pružio liep nogomet, ali Wengerovi ofenzivci nisu bilo dovoljno konkretni. Lijepe kombinacije Adebayora, kojeg je Wenger pretpostavio našem Eduardu, i Robina van Persiea ostale su neiskorištene, ali priznanje definitivno treba odati besprijekorno posloženoj obrani Cityja. Gosti su tražili remi, ali Arsenal je jednostavno bio bolja momčad. I to ne samo danas. 

Ne čudi što su priliku domaći tražili prvenstveno preko desne Hlebove strane, jer na lijevoj je Ćorluka uspio neutralizirati Rosickog i Clichyja. Samo jednom prevario je našeg reprezentativca, bila je to majstorija u dva poteza, ali ponovo se ispriječio danski vratar. U rijetkim izletima prema naprijed, bilježimo Ćorlukino proigravanje Irelanda (obrana Almunie), ali i nekoliko opasnih situacija, kada je bivši Dinamovac ostavio dosta prostora iza svojih leđa.

Eriksson je, što se moglo vidjeti iz igre prikazane u prvom poluvremenu strepio za bodom protiv, kako tvrdi, jednim od dva najjača svjetska kluba. Kao drugi je naveo - Manchester United. No, Eriksson se više ne može hvaliti najboljim učinkom na otvaranju Premiersipa. No, zato se hrvatski izbornik Slaven Bilić itekako može pohvaliti učinkom svojih boysa.

Tijek susreta:

U petoj minuti prva poluprigoda za Arsenal; Van Persie ostao je sam na nekih 25 metara udaljenosti i opalio prema Schmeichelu, no lopta je završila na tribinama iznad gola mladog vratara. Arsenal ponovo prijeti nekog svega dvije minute, ovaj puta okuražio se Sagna, ali njegov ubačaj s desne strane nije bio dovojjno precizan i završio je u outu. 

No, City ne ostaje dužan, uzvraća preko Elana i Petrova, s kojima će Toure imati velikih problema u nastavku. Najveća prigoda gostiju stiže u desetoj minuti kada veznjak probija zadnju Wengerovu liniju, pronalazi Petrova na lijevoj strani, ali njegov udarac nije predstavljao veću opasnost. Veliku neugodnost doživjeli su domaćini kada je igru u 18. minuti prisilno napustio talentirani Sagna, na čije mjesto uskače mladi Brazilac Denilson.

Solo pokušaj Brazilca Elana koji je osvojio prostor na lijevoj strani i odlučio se na udarac s ruba kaznenog prostra. Dojma smo da je imao i bolju mogućnost, ali nije vidio suigrača u drugom planu. Almuija je bez problema uhvatio tu loptu. Manchester kombinira većinom na lijevoj strani, traži prolaz do šesnaesterca Topnika, ali Wengerovi defanzivi zasad dobro pokrivaju teren i dominiraju u skoku.

Dodajmo da iznenadnim izlaskom Sagne, Wenger mora rotirati, pa Flamini odlazi na stražnjeg lijevog, a Denilson popunjava vezni red.

City izgleda organizirano i kompaktno na početku susreta, dok se Topnici i dalje traže pronaći pravu igru prema naprijed. Igra Arsenala svodi se na potragu za Van Persiem, pa je Nizozemac u prilici u 26. minuti, nakon proigravanja Rosickog. No, naš Ćorluka odlično se postavio, a vratar na vrijeme istrčava i otklanja opasnost.

Prva prepoznatljiva kombinacija Arsenala stigla je u 32. minuti, Fabregasova okomita lopta kojom je pronašao Van Perisiea, no njegov udarac blokirao je sjajni 19-branjič Cityja Richards. Na odbijenu loptu stiže Flamini, a ovaj puta u bloku je Garrido.

Čini se da je Arsenal nakon pola sata uspostavio igru, sada je pritisak na kazneni prostor Cityja, obruč oko Schmeichela sa steže, ali pogotka na Emirates Areni i dalje nema.

Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Hamann.

U 35. minuti Ćorluka se poigrao s Rosickym, i prava je šteta što City nije uspio brže izvesti polukontru. Umjesto toga, stigla je najveća prilika Arsenala u dotadašnjem dijelu susreta: Adebayor je proigrao Fabregasa na desnoj strani, Wengerov fantazist prislijedio je na dobro postavljenog Van Persiea kojeg su samo centimetri dijelili da u trku ugura loptu u desni Schmeichelov kut. 

Pritisak Arenala ne jenjava, bilo je samo pitanje trenutka kada će Topnici probiti obranu Cityja. Tri minute prije kraja drugog dijela, Van Persie se našao u ulozi razigravača: oslobodio se na desnoj strani, ali Adebayor ga nije dobro razumio.

Na odmor su rivali otišli s mršavih 0:0, ali je Arsene Wenger sasvim sigurno bio u boljem raspoloženju.

Drugo poluvrijeme:

Arsenal otvara nastavak susreta u istom ritmu, bez izmjena u sastavu. Iako, obzirom na neučinkovitost napadača, očekuje se da bi Wenger mogao posegnuti za Eduardom...

Kombinaciju Garride i Petrova zaustavio je Toure. U 54. minuti nova gužva u kaznenom prostoru Citya; na sredini je ostalo prostora za Fabregasa, ali obrana Cityja otklanja opasnot. Samo minutu poslije, u sličnoj se siutaciju našao Rosicky, ali braniči Cityja bili su na mjestu.

Druga velika prilika Martina Petrova na utakmici! Elano ga pronalazi na lijevoj strani, a Petrov iz prve, malo iskosa, silovito gađa pored vratnice. U 58. minuti požrtvovni Ćorluka faulira Adebayora na samom rubu kaznenog prostora, iskosa s desne strane te na kratko ostaje ležati na travnjaku. No, brzo se pridignuo i vratio u susret. Petrov prijeti i u 60. minuti, ali braniči Cityja ponovo su uspješniji. Sada je Erikssonova ekipa puno bliže pogotku na Emirates Areni.

62. minuta i još jedna muka za Wengera. Mpenza je nakon kontre ostao sam pred vratima, ali gubi kontrolu te Almunija sjajno intervenira i spašava City.

Jedanaesterac za Arsenal! Richards je u 66. minuti faulirao Rosickog, sudac je pokazao na bijelu točku. No, Van Persie silovito je odapeo nisko po sredini gola, a fenomenalni Schmeichel još jednom pokazao zašto za vabe iz engleskon nogometnog saveza, koji muku muči s pronalaženjem adekvatnog vratara. Mladi vratar zaustavio je udarac Van Persiea i zadao veliku glavobolju klupi Arsenala. Van Persie se pokušao iskupiti u 69. minuti, ali danski vratar ponovo je pobjednik.

U novoj opasnosti pred vratima Cityja, briljirao je Ćorluka, koji je sjajno postavio ispred Fabregasa i onemogućio mladom fantazistu da se namjesti za udarac, na svega šest-sedam metara udaljenosti od Schmeichelovih vrata.

Očekivani potez Wenger je povukao u 75. minuti: umjesto Adebayora u igru je ušao Eduardo da Silva! Nakon dvije minute Van Persie prijeti s desne strane, ali Richards mu ne dopušta da osvoji prostor i uputi pravi šut.

Reagirao je i strateg Cityja; umjesto Elana i Mpenze u igri su Geovanni i Bianchi.

Gol za Arsenal! U 80. minuti Schmeichel je konačno kapitulirao! Nakon lijepe kombinacije Hleba i Febregasa, obrana Cityja ispala je iz igre, a mladić kojeg silno žele vidjeti na Santiago Bernabeu, desnicom je precizno pogodio u gornji desni Schmeichelov kut. Bio je to prvi pogodak Fabregasa ove sezone.

Arsenal nakon pogotka ubacuje u više brzinu; Hleb na lijevoj strani vara Ćolruku ali puca ravno u Schmeichela, a sreće nije imao ni Fabregas koji puca pored desne vratnice.

Van Persiea u igri je ubrzo zamijenio Alexandre Song, dok je Eriksson umjesto Irelanda uveo Michaela Balla.

U drugoj minuti sudačke nadoknade City je sve snage pomjerio u napad, uključujući i vratara Schmeichela koji je nakon izvođenja kornera bio najviši u skoku i umalo pogodio za izjednačenje... No, City je ipak doživio prvi poraz ove sezone. Stopostotni niz zaustavljen je na Emirates Areni, gdje su primili pogodak nakon punih 350 minuta.

Početni sastavi:

Arsenal: Almunia, Sagna (Denilson 18), Gilberto, Clichy, Toure, Flamini, Fabregas, Rosicky, Hleb, Van Persie (Song 87), Adebayor (Eduardo 75)

Manchester City:  Schmeichel, Ćorluka, Dunne Richards, Garrido, Petrov, Hamann, Ireland (Ball 87), Johnson, Elano (Geovanni 74), Mpenza (Bianchi 74).

Sudac:
Chris Foy

Foto: AFP

Pročitajte više