Kvalifikacije za SP

Fifa neće kazniti Halanda i suigrače zbog poruke koja je obišla svijet

Foto: Vegard Wivestad Grott/BILDBYRAN/Guliver Image

FIFA neće kazniti reprezentaciju Norveške zbog poruke koju su njeni igrači poslali organizatorima Svjetskog prvenstva u Kataru.

Norveška je na početku kvalifikacija za SP 2022. pobijedila kod Gibraltara 3:0, ali najviše se priča o onome što su njeni igrači napravili prije utakmice.

"Ljudska prava, na terenu i izvan njega"

Na zagrijavanju i tijekom intoniranja himni preko sportske opreme nosili su majice s natpisom "Ljudska prava, na terenu i izvan njega" kao porukom organizatorima Svjetskog prvenstva u Kataru.

Igrači Norveške su prije utakmice odlučili porukom stati u zaštitu tisućama radnika koji u teškim uvjetima rade na izgradnji stadiona i popratne infrastrukture. O tome je pred okršaj s Gibraltarom govorio veznjak Norveške i Arsenala Martin Odegaard.

"Impresioniran sam time što mnogi igrači brinu o ovome i žele doprinijeti", kazao je Odegaard.

"Vjerujemo u slobodu govora"

Fifa je ranije kažnjavala igrače zbog političkih poruka, ali Norvežane neće kazniti.

"Fifa vjeruje u slobodu govora i snagu nogometa kao sile koja služi dobru. Fifa neće poduzimati disciplinske postupke vezane za ovaj slučaj", priopćili su iz Fife.

Skandal s dodjelom organizacije SP-a 2022. Kataru, koji je tu čast, prema svjedočenju mnogih, na kongresu Fife 2011. doslovno kupio, postao je daleko gori posljednjih godina. Naime, tamo je na izgradnji stadiona i popratne infrastrukture poginulo najmanje 6.5 tisuća radnika, objavio je nedavno ugledni Guardian, pozivajući se na izvore iz Bangladeša, Indije, Nepala i Šri Lanke. 

Tisuće radnika umrle, Katar priznaje samo 37 slučajeva

Iz tih zemalja je na katarska gradilišta došla jako jeftina radna snaga. Guardian piše da je od 2011. do 2020. poginulo 5927 radnika iz tih zemalja, a još 824 poginula radnika su iz Pakistana. To su podaci prikupljeni iz veleposlanstava tih zemalja u Kataru. Guardian ističe da je stvarni broj poginulih radnika daleko veći jer nema podataka iz Kenije i Filipina, još dviju zemalja iz kojih dolaze jeftini radnici od kojih mnogi skončaju u Kataru. Strani radnici tamo žive u nehumanim uvjetima, rade i po dvije smjene dnevno, a mnogi od njih počinili su samoubojstva. 

S druge strane, Katar službeno priznaje samo 37 smrtnih slučajeva na gradnji objekata za SP, a poslodavci su za gotovo 80 posto smrtnih slučajeva uzrok smrti opisali kao "prirodan".

Pročitajte više