NOVA PRAVILA

FIFA pojašnjava novo pravilo jer ga sve više zloupotrebljavaju

Foto: screenshot

POČETKOM lipnja FIFA je u nogomet uvela cijeli niz novih pravila koja su više ili manje dobro prihvaćena otkad se krenulo s primjenom.

No jedno od novih pravila ostalo je nejasno, odnosno ostavilo je dovoljno prostora da ga se tumači prema volji i u konačnici zloupotrebljava.

Stoga su FIFA i IFAB (Odbor međunarodnih nogometnih saveza) odlučili poslati kružno pismo u kojem će razjasniti Pravilo 16, koje govori o udarcu s vrata, odnosno slobodnom udarcu iz vlastitog šesnaesterca.

Sporno Pravilo 16

"Promjene Pravila nogometne igre za 2019./2020. pokazale su se uspješnima, što je potvrđeno na FIFA Svjetskom prvenstvu za nogometašice, FIFA Svjetskom prvenstvu U-20 te u konfederacijskim i nacionalnim natjecanjima. Promjene Pravila 16 – Udarac s vrata često su dovele do brzog i pozitivnog nastavka igre, no postoje dvije situacije zbog kojih se postavljaju pitanja diljem nogometnog svijeta i koje želimo pojasniti", stoji na početku pisma.

Primjer traženja rupe u pravilu vidjeli smo na utakmici između Benfice i Milana, na kojoj su Portugalci izvodili loptu iz svojeg peterca. Golman ju je samo podignuo nogom, njegov braniču vratio mu ju je glavom, nakon čega ju je golman primio u ruke i bacio duboko u polje u pokušaju organiziranja brzog napada. To posebno pomaže golmanima koji su vještiji u bacanju lopte nego ispucavanju. Akcija je brzo zaustavljena, ali ideja igrača Benfice primjer je tumačenja pravila na vlastiti način.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku možete pogledati OVDJE.

Nije dopušteno, ali se ne sankcionira

Zato su daljnje odluke o takvim situacijama odgođene do iduće sjednice IFAB-ove Tehničke potkomisije, na kojoj će se raspravljati o tome je li ovakav potez u "duhu pravila nogometne igre".

"Do tada, ovakva praksa ne bi smjela biti dopuštena niti bi trebala biti sankcionirana – ako se dogodi, sudac treba ponoviti izvođenje udarca s vrata (ali bez disciplinskih mjera)", stoji u pismu.

Osim toga, Pravilo 16 zahtijeva i da "svi suparnički igrači budu izvan kaznenog prostora dok udarac s vrata ne bude izveden" te da se "udarac s vrata ponavlja ako suparnički igrač ostane u kaznenom prostoru ili uđe u njega prije izvođenja i igra loptom, pokuša igrati loptom ili dodirne loptu".

Princip je isti kao kod kontrole udaljenosti protivničkih igrača od lopte

Međutim, u Pravilu 16 također se primjenjuju načela "brzog izvođenja" slobodnog udarca kako je navedeno u Pravilu 13 – Slobodni udarci, 3. Prekršaji i sankcije. Ako suparnički igrači u kaznenom prostoru nisu imali vremena napustiti ga, sudac dopušta nastavak igre.

Suparnički igrač u tom slučaju ne smije ometati ili zaustavljati izvođenje, ali smije presjeći loptu nakon što je ona u igri. Ako suparnički igrač ipak počini prekršaj, u skladu s gore navedenim, udarac s vrata se ponavlja, ali nema disciplinskih mjera, osim u slučaju ponavljanja istog prekršaja.

"Suci su vješti pri kontroliranju udaljenosti 9,15 metara za slobodne udarce i trebaju primijeniti iste vještine i načela kod pristupanja udarcima s vrata i slobodnim udarcima obrambene momčadi u vlastitom kaznenom prostoru", stoji u pismu FIFA-e i IFAB-a.

Pročitajte više