Finale prije finala: Nadal nedodirljiv i Novaku Đokoviću

OD PONEDJELJKA prvi tenisač svijeta, Španjolac Rafael Nada, pobijedio je u još jednom meču epskih razmjera. Nakon spektrakularnog maratona protiv Novaka Đokovića, probio se u Olimpijsko finale i potvrdio da je ovo njegova godina. Nakon 130 minuta igre Španjolac je pobijedio s 6:4, 1:6, 6:4.

Meč je odlučila Nadalova nevjerojatna upornost, neumoljiva glad za pobjedom. I način na koji se obranio u posljednjem poenu. Na smash je Đokoviću vratio najprije jedan, činilo se, winner na forehandu, pa potom još nevjerojatnije prvi smash. Iz drugog smasha i trećeg zicera treći je nositelj turnira nekontrolirano raspalio po lopti i ona je, umjesto u desnom Nadalovu kutu, završila u autu.

Nadal je time iskoristio drugu meč loptu u trećem setu, u kojemu do posljednjeg gema nije bilo prilika za break.

Činjenicu da je Đoković ušao napet u meč Nadal je sjajno iskoristio u prvom setu oduzevši Đokoviću dva servisa i povevši 5:2. Nole je jednog vratio, no drugog nije uspio. U drugom je setu Đoković deklasirao Nadala dobivši ga 6:1, no Španjolac nije bio predugo indisponiran.

U finalu će u nedjelju Nadal, u 16 sati po lokalnom vremenu igrati protiv Čileanca Fernanda Gonzaleza, koji je u maratonu trećeg seta porazio Amerikanca Jamesa Blakea. Blake i Đoković sutra (subota) igraju drugi meč dana poslije 16 sati za broncu.

Švicarci preko braće Bryan do finala

Švicarska teniska kombinacija Roger Federer i Stanislas Wawrinka pobijedili su u olimpijskom polufinalu prve nositelje, američku braću Boba i Mikea Bryana.

Bilo je 7:6(6), 6:4 za Švicarce nakon sat i dvadeset minuta igre. U prvom su setu, u kojem nije bilo oduzetih servisa, Švicarci spasili tri break-lopte. U drugome nisu Amerikancima dozvolili niti jednu priliku za break, a jednu od dviju svojih iskoristili su za jedini break u tom dijelu igre.

Nakon serije razočaranja i činjenice da od sljedećeg tjedna više neće biti najbolji tenisač svijeta, Roger Federer još uvijek ima priliku osvojiti olimpijsko zlato i time se poprilično utješiti.

U finalu će Švicarci sutra (subota, treći meč dana iz 16 sati po lokalnom vremenu) igrati protiv švedske kombinacije Simon Aspelin i Thomas Johansson.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više