Fizioterapeut objasnio što čeka Perišića nakon teške ozljede koljena

Foto: Profimedia

IVAN PERIŠIĆ na treningu Tottenhama doživio je tešku ozljedu koljena zbog koje će morati na operaciju. Vijest je to koja je ozbiljno pogodila navijače hrvatske reprezentacije zbog opasnosti da propusti Europsko prvenstvo iduće godine, a hajdukovcima zakomplicirala snove o njegovu velikom povratku u bijeli dres nakon gotovo dva desetljeća.

Obje skupine postavljaju dva ključna pitanja: koliko će mu trebati da se oporavi i hoće li ikad više biti onaj stari Perišić, koji je do teške ozljede nemilosrdno svojom prodornošću rezao protivničke obrane. Ni na jedno od ta dva pitanja ne možemo dati precizan odgovor, ali ugledni hrvatski fizioterapeut Ivan Porobija, koji je privatno radio s Perišićem i o tome već govorio u intervjuu za Index, u oba je slučaja velik optimist.

"Siguran sam da će se vratiti u najkraćem mogućem roku jer se cijelu karijeru savršeno brinuo o svom tijelu", rekao je za Index Omišanin s radnom adresom u Linzu, dok mu je ordinacijom šetala delegacija Liverpoola, koji ovog tjedna u Europa ligi gostuje kod LASK-a.

Igrač se nakon operacije može vratiti na 100%, najveći je problem strah od kontakta

"Globalno gledajući, igrači nakon takve ozljede ispočetka mogu imati podsvjesni strah od kontakta, zbog čega može izgledati kao da nemaju istu kvalitetu kao prije, sve ovisi o osobi koja može otpustiti tu kočnicu i nastaviti kao prije. Fizički, nakon operacije može biti na 100% onoga što je bio prije nje", objasnio je Porobija.

Oporavak od puknuća prednjih križnih ligamenata obično traje između šest i devet mjeseci. Brojne su priče o sportašima koji su čistom snagom volje dolazili do čudesnih oporavaka ili skraćivali njihovo trajanje za nekoliko mjeseci, ali sve je to individualno i ne može se očekivati od svakoga, pa čak ni od fantastično pripremljenog ratnika kakav je Perišić uvijek bio.

Još nije javno objavljena težina Perišićeve ozljede, ali Tottenham je u objavi napisao da je "kompleksna", što nipošto ne zvuči dobro. Što to može značiti i o čemu uopće ovisi težina ozljede?

"Ovisi prvenstveno o tome je li oštećena struktura i postoje li dodatne oštećene strukture kao meniski, je li jedan ili su dva, u kakvom je stanju koljeno, što je s dijelom ligamenta koji se veže za kost, je li iščupan, je li puknuo po sredini? Sve to može značiti 'kompleksna', ali zaista ne mogu reći za njegov konkretni slučaj."

Koliko traje operacija i kako teče rehabilitacija?

Iako Porobija nije vidio Perišićeve nalaze i ne zna detalje ozljede, na temelju velikog iskustva može općenito govoriti o tome što znači ozljeda prednjih križnih ligamenata, kako nastaje, kako se liječi i o čemu ovisi trajanje rehabilitacije.

"Imao sam dosta slučajeva gdje je do ove ozljede došlo bez kontakta, u običnom trku, gdje je nekad dovoljan krivi kut noge da se dogodi. Medicina ni danas ne zna zašto se to događa, inače bismo znali raditi na prevenciji. Znamo samo da maksimalno trebamo podrediti trening vlastitom tijelu da do takvih stvari ne dođe, a Ivan je to uvijek radio na najvišem profesionalnom nivou", kaže Porobija.

Profimedia

Objasnio je zašto će se s operacijom pričekati nekoliko dana, koliko ona traje i kakav je proces rehabilitacije nakon zatvaranja koljena.

"U većini slučajeva pričeka se nekoliko dana da splasne oteklina, a trajanje ovisi o količini krvi u koljenu. Kad se hematom povuče, kirurgu je puno lakše vidjeti pravo stanje i tada se pristupa operaciji, koja može trajati od 45 minuta do dva sata.

Svako koljeno na operaciju reagira individualno, ali na ovoj razini ne bi trebalo biti problema, pogreške se ne događaju, iako uvijek postoji 1% šanse da nešto krene krivo.

Dalje sve ovisi o težini ozljede i tome kako je tijelo prihvatilo operaciju. Proces se vodi u konzultacijama kluba i terapeuta koji ga vodi, prema stanju koljena. Postoje parametri prema kojima se radi, ali najbolje je 'slušati' koljeno kako reagira", rekao je fizioterapeut koji je radio s brojnim hrvatskim i svjetskim nogometašima i drugim sportašima, pa objasnio standardni proces oporavka.

Ključan je karakter

"Prva faza terapije je smanjivanje hematoma, limfna drenaža dok se šavovi ne vade, koljeno je u ortozi i lagano se miče po stupnjevima. Kako ta faza prolazi, ako je sve OK, već se mogu raditi statičke vježbe za jačanje koljena. Kad dođemo u fazu normalnog hoda, povećava se kut savijanja koljena, radi se na mobilnosti i jačanju, sve jače, koliko koljeno dopušta.

Poznavajući Ivana, siguran sam da će se vratiti u najkraćem mogućem roku. U procesu oporavka jako je bitan karakter, jako je bitno kako će osoba doživjeti tu ozljedu i kako će je prihvatiti te da u sredini u kojoj radi nema nikakve sumnje u ono što radi i da zajedno idu naprijed", završio je Porobija.

Pročitajte više