Dinamo može direktno u play-off Lige prvaka. Evo što se mora poklopiti

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO je pogotkom Arijana Ademija pobijedio Osijek (1:0) na Maksimiru i time dva kola prije kraja osigurao naslov prvaka SuperSport HNL-a. Zagrebačka momčad ima sedam bodova više od Rijeke, koja je u subotu izgubila od Varaždina (3:1) i tako i matematički ostala bez izgleda za titulu.

Modri se sada okreću finalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa protiv Rijeke koje se igra na dvije utakmice. Prva utakmica je na rasporedu u srijedu na Maksimiru s početkom u 19 sati, a uzvratni susret se igra na Rujevici tjedan dana kasnije s početkom u 18 sati.

Dinamo još ne zna u kojoj fazi kvalifikacija za Ligu prvaka započinje europsku sezonu

Neovisno o ishodu finala Kupa, dinamovci već sada mogu početi gledati prema europskoj sezoni koja ih čeka. Jasno je da će Dinamo kao prvak Hrvatske igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali još uvijek nije poznato u kojoj fazi će se uključiti u to natjecanje. Naime, prema UEFA Country Rankingu državnih koeficijenata, prvaku Hrvatske pripada mjesto u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

To bi značilo da Dinamo mora izbaciti tri kluba kako bi ušao u grupnu fazu Lige prvaka, a zbog klupskog koeficijenta jasno je da će u svim fazama kvalifikacija biti nositelj. Ako bi Dinamo ispao u bilo kojoj fazi, uvijek ima popravni ispit u kvalifikacijama za Europa ligu, a ako i tamo ispadne, imat će još jednu priliku za ulazak u grupu Konferencijske lige.

U koje bi se pretkolo ili direktno grupnu fazu nižih natjecanja od Lige prvaka Dinamo spustio, ovisilo bi o fazi kvalifikacija za Ligu prvaka iz koje bi ispao. Dinamo je osigurao minimalno šest europskih utakmica sljedeće sezone, čak i da sve izgubi.

Šahtar ugasio nadu za direktan ulazak u Ligu prvaka

Izvan ovog uobičajenog i predviđenog puta, do jučer je postojala nada da bi Dinamo mogao ući direktno u grupnu fazu Lige prvaka. Naime, UEFA je jedno mjesto u grupnoj fazi novog, proširenog formata najelitnijeg natjecanja dodijelila nacionalnom prvaku s najvećim klupskim koeficijentom u "putu prvaka" čija liga inače nema garantirano mjesto u skupinama.

Dinamo je za izravan plasman u Ligu prvaka morao računati na to da Borussija Dortmund neće osvojiti Ligu prvaka i biti istovremeno petoplasirana u Bundesligi (jer onda to dodatno mjesto ne bi postojalo, nego bi pripalo šestoplasiranom klubu Njemačke) te da nijedan od klubova koji imaju veći koeficijent od njega neće biti prvak, a to su Šahtar, Slavia Prag i Kopenhagen.

Međutim, Šahtar je jučer u velikom derbiju protiv Dynama iz Kijeva u Lavovu slavio 1:0 pogotkom nove zvijezde ukrajinskog nogometa Georgiyja Sudakova, koji je u 33. minuti realizirao kazneni udarac. Dva kola prije kraja prvenstva Šahtar ima nedostižnih sedam bodova prednosti i slavi 15. naslov prvaka Ukrajine. Time su vrata direktnog ulaska u Ligu prvaka za Dinamo zatvorena.

Dinamo može ući direktno u play-off Lige prvaka

Modri i dalje mogu ostvariti izravan plasman u play-off Lige prvaka zbog pomicanja pristupne liste, ali Slavia i Kopenhagen ne smiju biti prvaci te Borussija ne smije osvojiti Ligu prvaka. Slavia tri kola prije kraja zaostaje četiri boda za vodećom Spartom, a Kopenhagen ima jednak broj bodova kao trećeplasirani Midtyjlland i jedan manje od prvog Brondbyja.

Ako se poklope sva tri scenarija (Borussia ne smije osvojiti Ligu prvaka, Slavia ne smije biti prvak Češke i Kopenhagen ne smije biti prvak Danske), tada će Dinamo morati izbaciti samo jednog protivnika u play-offu Lige prvaka, a odmah će osigurati grupnu fazu Europa lige u slučaju ispadanja. Kao što smo spomenuli, Dinamo će sigurno biti nositelj, a trenutni projicirani potencijalni protivnici su azerbejdžanski Qarabag, Galatasaray, Slovan Bratislava, Bodo/Glimt i Ludogorec.

 

Pročitajte više