Florentino Perez nakon 11 godina dočekao je Realovu osvetu Barceloni za Neymara

Foto: Profimedia

PREDSJEDNIK Real Madrida Florentino Perez u listopadu je na sudu svjedočio u slučaju protiv Neymara i njegove obitelji zbog navodne prevare i korupcije, s fokusom na njegov transfer iz Santosa u Barcelonu 2013. godine. Tijekom suđenja, u kojem je Neymar ovog tjedna oslobođen svih optužbi, Perez je priznao da je Real ponudio 45 milijuna eura za Brazilca, ali priznao da mu je - kao što je uvijek govorio - srce bilo u Barceloni, piše Goal.com.

Može se pretpostaviti da je Perez to učinio s oklijevanjem, možda čak stisnutih zubi. Dok je 11 godina kasnije priznavao da igrač kojeg je tako očajnički želio dovesti na Santiago Bernabeu nikad nije mislio nositi Realov dres.

Sad je ta tjeskoba konačno možda malo ublažena. Real Madrid u utorak je objavio da je dogovorio 60 milijuna eura vrijedan transfer tinejdžerske senzacije Endricka (16). Napadača Palmeirasa smatraju najboljim mladim igračem u Brazilu, uz šapate da bi mogao biti jednako dobar kao Neymar.

Xavi prošlog mjeseca razgovarao s Endrickovim ocem

Znala je to i Barcelona te je očajnički željela dovesti Endricka na Camp Nou. "On je tip igrača kakav nam treba", rekao je Xavi krajem studenog nakon razgovora s igračevim ocem. "Već zna sve o projektu koji imamo u Barceloni, razgovaramo i nadam se da će postati naš igrač."

Tako 11 godina nakon što je Neymar odbio Madriđane i priključio se njihovim najvećim rivalima, ovo djeluje kao Perezova osveta i kao konačni prikaz promjene strategije koja je već donijela plodove.

Nakon što je Neymar došao u Barcu, Realova politika transfera polako se počela mijenjati. Nove Galacticose rijetko su dovodili na njihovu vrhuncu. Velika imena koja su stigla - James Rodriguez, Toni Kroos, Gareth Bale - redom su stigla prije nego što će ući u najbolje godine.

Od Odegaarda do Viniciusa i Rodryga

Naglasak je stavljen na mlade zvijezde. Klub nekoć poznat po dovođenju konkurenata za Zlatnu loptu i globalnih superzvijezda počeo je tražiti igrače koji bi tek mogli izrasti u tako poznata imena. Polako su dovodili niz visoko ocijenjenih tinejdžera. Vinicius Junior i Rodrigo, Martin Odegaard i Eduardo Camavinga, Marco Asensio, Reiner i Take Kubo samo su neki od njih.

Te je igrače Real dovodio ne samo zbog nogometnog potencijala, nego i zbog toga što su predstavljali. Neymar im je pobjegao, ali Perez nije namjeravao propustiti sljedećeg Neymara.

Nisu se svi iskazali kako se Perez nadao. Odegaard, koji je kao 15-godišnjak privukao pozornost gotovo svih europskih velikana, bio je igrač za kojeg se smatralo da će brzo izrasti u jednog od najboljih na svijetu.

Madrid je platio četiri milijuna eura odštete za njegove usluge i odmah ga poslao u mladu momčad, ali ispao je iz postave Castille u ožujku 2015. zbog loše forme. Za prvu momčad konačno je debitirao u studenom 2016., ali već iduće godine poslan je na prvu u nizu posudbi.

Naposljetku, jedini gol koji je zabio na Bernabeuu prije odlaska u Arsenal postigao je u pobjedi 4:3 nad Real Sociedadom u Kupu kralja.

Kubo je bio još jedan promašaj. Možda je bio i atraktivniji od Odegaarda jer je bio u Barceloninoj akademiji prije nego što se morao vratiti u rodni Japan, nakon što je FIFA zabranila katalonskom klubu da registrira nove igrače.

Nakon dolaska u Madrid na ljeto 2019., Kubo se priključio prvoj momčadi i impresionirao na predsezonskoj turneji po SAD-u. Ali nekoliko tjedana kasnije uslijedila je neizbježna posudba, a tri godine kasnije trajno se preselio u Real Sociedad nakon što se nije nametnuo niti za debi u seniorskoj momčadi.

U novije vrijeme bilo je više uspjeha. Viniciusa su odveli iz Flamenga za 46 milijuna eura samo 10 dana nakon što je debitirao za prvu momčad brazilskog diva. Pa iako su mu trebale tri godine da se prilagodi u Madridu, taj krilni igrač sada je jedan od najboljih na svijetu na svojoj poziciji.

Još jedan Brazilac Rodrygo također je pronašao ulogu. Doveden je godinu dana nakon Viniciusa za podjednako raskošnu odštetu, krilni igrač dobio je više vremena za adaptaciju prije nego što je 2021./22. imao sezonu iskoraka s devet golova u 49 nastupa u svim natjecanjima.

Nitko od njih nije kao Endrick

Ali dosad nije bilo igrača poput Endricka. Njegove brojke su izvan svake pameti za nekog tako mladog: 170 golova u pet sezona u mlađim kategorijama i tri komada u prvih šest utakmica za prvu momčad, kojima je pomogao zapečatiti ligašku titulu.

Barcelona bi bila presretna da je dovela još jednu mladu brazilsku zvijezdu, koja je već član U-20 reprezentacije. Bili bi i Paris Saint-Germain, Chelsea i niz drugih klubova koje se povezivalo s njegovim potpisom.

Ipak, došao je u Madrid, koji je pokazao stazu za mlade igrače da se probiju u prvu momčad jednog od najvećih svjetskih klubova i to se pokazalo ključnim u dovođenju Endricka. Vrijeme će reći je li Real potpisao novog Neymara, ali barem je pobijedio Barcelonu u utrci za njegov potpis. Nakon 11 dugih godina, to je Florentinu Perezu možda i dovoljno.

Pročitajte više