90 stvari koje nam nedostaju iz 90-ih, a među njima je i Hrvatska

Foto: Getty Images/Gulliver Image

SVI MI rođeni '80-ih godina na nogomet smo se nepovratno navukli u '90-ima. Široki dresovi, grozne frizure, kultne utakmice i legendarni nogometaši oduševljavali su nas kad bismo imali tu sreću da ih uhvatimo u nekom prijenosu par puta godišnje.

Bilo je to vrijeme bez društvenih mreža i hiperprodukcije prijenosa utakmica na kabelskim televizijama na kojima danas možemo gledati što poželimo. Najbliže dresovima omiljenih nam igrača došli bismo na placevima kad bi od bakinog džeparca kupili Ronalda ili Zidanea, najčešće s fejk grbom ili krivom reklamom, a HTV-ova emisija Petica nije se propuštala ni pod koju cijenu.

Jednom od najboljih nogometnih razdoblja u povijesti počast je na spektakularni način odao i poznati engleski nogometni časopis FourFourTwo u prošlom broju.

Englezi su objavili 90 stvari zbog kojih smo voljeli '90-e godine, a na 10. mjestu je hrvatska reprezentacija.

"Je li to ptica? Je li avion? Ne, to je Davor Šuker u dresu poput stolnjaka. Legendarni lob Petera Schmeichela na Euru 1996. ili šest golova na SP-u 1998. godine stavili su Hrvatsku na nogometnu mapu. Temeljena na playmakeru Roberta Prosinečkog, kreaciji kapetana Zvonimira Bobana i neustrašivosti stopera Igora Štimca i Slavena Bilića, Hrvatska je obožavala igrati nogomet. A i baš su znali igrati", stoji u tekstu FourFourTwoa.

Cijeli broj je, razumljivo, orijentiran uglavnom na engleski nogomet, pa je tako na prvom mjestu Robbie Fowler i njegov legendarni flaster preko nosa i kultna proslava gola protiv Evertona kad je šmrkao kreč s gol-aut linije.

U FourFourTwoovom vremeplovu naišli smo i na famoznu momčad kijevskog Dinama s kojom su Andrij Ševčenko i Sergej Rebrov oduševljavali Europu i nesretno ispali u polufinalu Lige prvaka od Bayerna.

Tu je i Parma koja je u devedesetima promijenila dvije generacije, a nitko dan danas ne zna koja je bila bolja. Ona s početka desetljeća u kojoj su Faustino Asprilla, Gianfranco Zola i Thomas Brolin osvojili Kup kupova ili ona s kraja '90-ih kad su Buffon, Cannavaro i Crespo otišli do kraja u Kupu Uefe.

Da morate odabrati jednog igrača koji vam odmah padne na pamet kad vam netko spomene '90-e, većina bi rekla - Ronaldo. "Pravi" Ronaldo bio je i ostao heroj čitavih generacija, a lakoća kojom je igrao i zabijao golove po mnogima nikad nije ponovljena. Tu je i njegov misteriozni nastup u finalu SP-a 1998. godine kad je igrao kao da ga nema, da bi se tek kasnije saznalo da je imao napadaj tjeskobe i da, ukratko, nije bio svoj.

Pročitajte više