Esport

Francuz diskvalificiran s Red Bullovog turnira zbog varanja

Foto: Red Bull Esports

PROFESIONALNI Clash Royale igrač iz Francuske Gregory "GregEmpire77" Halion diskvalificiran je sa završnice Red Bull M.E.O. turnira zbog varanja. U doigravanju je protiv Nijemca Schwarzena preko bežične slušalice razgovarao s menadžerom, koji se nalazio ispred pozornice te time prekršio brojna pravila natjecanja. 

>Fenerbahče Slovenca predstavio kao u popularnoj igri

Malo je toga što se u esport industriji može usporediti s varanjem u službenim mečevima, pogotovo na velikim LAN turnirima. U pravilu to znači prekid karijere ili, u najboljem slučaju, puno teži nastavak. Tako si je život otežao i mladi Francuz, kojeg je za vrijeme meča nazvao menadžer. Na kraju je meč izgubio 3-1, ali zaradio i diskvalifikaciju koja će vjerojatno rezultirati i još nekom kaznom. Gregory, koji inače nastupa za Team 404, sve je priznao za Dexerto: "Menadžer me zvao dok sam igrao pa sam se javio, ali bilo mi je teško igrati dok mi on priča pa sam prestao. Razgovarali smo dvije minute i izgubio sam meč. Na početku mi je rekao da je to dozvoljeno i povjerovao sam mu".

Foto: Red Bull Esports

Kazne za varanje u esportu često su nemilosrdne, kada do njih dođe. Svjedočili smo i nekim doživotnim kaznama ili kaznama do dvije godine, što je iznimno dug period za esport karijere koje ionako traju kratko. Međutim, to je problem kojem svakodnevno svjedočimo, iako se o njemu ne govori. Vrhunski esport događaji poput Intel Extreme Mastersa i The Internationala dolaze do naslovnica svjetskih medija bez znanja javnosti što se događa u raznim otvorenim kvalifikacijama. 

Ne govorimo samo o korištenju nedozvoljenih programa, već i pogodovanju određenim timovima s terminom igranja i odabirom protivnika, nepoštenju i ponižavanju. Esport na tim razinama nema veze s glamurom, veliki broj timova i igrača natječe se uz mali broj službenog osoblja, koje nekada i ne može kvalitetno pratiti toliki broj mečeva i riješiti toliki broj upita. Esport industrija morat će se prije ili kasnije pozabaviti tim problemom ili će esport postati zabava za elitu i zatvoreni krug moćnika te time izgubiti svaki smisao.

Od 1. do 3. veljače najbolji igrači u mobilnim igrama Clash Royale, Arena of Valor i Brawl Stars natjecali su se u Dortmundu na završnici Red Bull M.E.O. turnira. Nastupilo je više od 75 igrača iz čak 36 zemalja. Predstavnik Hrvatske u Clash Royaleu bio je Dominik "$Domi$" Štokan iz tima Valiance&CO. Nažalost, ovog puta Dominik je zapeo u grupnoj fazi te nije prošao u doigravanje. 

Pročitajte više