Francuzi slavili protiv Švicarske, dva gola Henrya

BRANITELJI naslova Francuzi plasirali su se u četvrtfinale pobijedivši u odlučnoj utakmici Švicarce 3:1, te su tako kao pobjednici skupine osigurali dvoboj sa Grcima. Do pobjede su Francuzi ipak stigli teško, jer su Švicarci, pogotovu u prvom dijelu, pokazali da nisu slučajno na EP-u.

Vodeći pogodak postigao je Zinedine Zidane glavom u 20. minuti nakon ubacivanja Roberta Piresa, a Švicarci su izjednačili samo šest minuta kasnije kada je Cabanas u kaznenom prostoru pronašao napadača nizozemskoga PSV-a Johanna Vonlanthena koji je poslao loptu u mrežu pokraj Bartheza. Taj je mladi Švicarac, rođen u Kolumbiji, tako postao najmlađi strijelac u povijesti EP-a, a sa 18 godina i 141 danom prestigao je Engleza Rooneya, koji je tri mjeseca stariji.

Potez koji je odlučio utakmicu načinio je izbornik Santini, koji je u 75. minuti iz igre izvadio nevidljivoga Davida Trezegueta, a uveo Louisa Sahu, koji je odmah uzvratio dodavanjem za Henrya, koji je lakoćom svladao Stiela. Henry je do drugog zgoditka stigao četiri minute prije kraja kada je solo-prodorom postavio konačan rezultat.

Izjave

Jacques Santini, francuski izbornik
Moja momčad se večeras jako borila da bi došla do pobjede. Sve tri utakmice u skupini bile su jako teške za nas i neka nas ne zavaravaju Grci - i protiv njih će biti iznimno teško.

Thierry Henry, Francuska
Dosta su nas kritizirali, ponekad stvarno s razlogom, ali najvažnija stvar je da smo prošli u četvrtfinale i to kao prvi u skupini. Respektiram Grke, ali je puno bolje da igramo sa njima nego sa Portugalcima. 


Jakob Kuhn, švicarski izbornik
Čestitam Francuzima, a ja ne mogu biti ponosan jer smo izgubili 3:1. Ipak, bio je to dobar turnir za nas, postigli smo i prvi zgoditak i to protiv najboljih. Imamo mladu momčad koja će biti izvrsna na sljedećem EP-u kojemu smo mi domaćini.

GLEDATELJA: 31000

SUDAC: Luboš Michel (Slovačka)

ŽUTI KARTONI: Henry (Fra); H. Yakin, Wicky, Huggel (Švi).

Francuska

Švicarska

Pročitajte više