Ostale reprezentacije

Gana dovela šest igrača za SP. Dosad su igrali za Englesku, Njemačku i Španjolsku

Foto: EPA

NOGOMETNA reprezentacija Gane iznenadila je plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Kataru jer je u dodatnim kvalifikacijama svladala favoriziranu Nigeriju. U Kataru će igrati s Portugalom, Urugvajom i Južnom Korejom, a u Gani su, čini se, ponovno ambiciozni nakon što su 2010. izborili četvrtfinale SP-a, što je najveći uspjeh neke afričke reprezentacije (uz Senegal 2002. i Kamerun 1990.).

Naime, Gana već mjesecima aktivno radi na privlačenju igrača koji vuku korijene iz te afričke zemlje, a u utorak je predsjednik tamošnjeg nogometnog saveza Kurt Okraku napokon objavio rezultate. Za Ganu će zaigrati šest novih igrača, od kojih je pet dosad nastupalo za selekcije europskih zemalja.

Inaki Williams predvodi šestorku

Najpoznatije ime među njima jest Inaki Williams (28), napadač Athletic Bilbaa. On je 17 puta nastupio za španjolsku U-21 reprezentaciju, a ima i jedan nastup u prijateljskoj utakmici za seniorsku selekciju. Poznat je i po tome što je već šest uzastopnih sezona odigrao svih mogućih 38 utakmica u španjolskom prvenstvu. On je svoju odluku priopćio kratkim videom.

Za Ganu će nastupati i desni bek Tariq Lamptey (21), nogometaš Brightona koji je prošao sve mlade selekcije engleske reprezentacije od U-18 do U-21, dok je klupsku karijeru započeo u Chelseaju. On je u svibnju odbio poziv engleske U-21 reprezentacije kako bi u miru donio odluku o nogometnom državljanstvu.

Iz Engleske stiže i stoper Mohammed Salisu, jedini od ovih šest igrača koji je rođen i odrastao u Gani. Dosad su ga u domovini optuživali da je odbijao igrati za reprezentaciju, no sada to više nije slučaj. Prošle sezone bio je standardan u Southamptonu.

Popis novih igrača zaključuje trojac iz Njemačke. Radi se o dvojici nogometaša HSV-a, napadaču Ransford-Yeboahu Königsdörfferu (21) te braniču Stephanu Ambrosiusu (23), kao i braniču Darmstadta Patricu Pfeifferu (22). Svi su oni igrali za mlade selekcije Njemačke, ali su sada odlučili predstavljati zemlju iz koje su porijeklom.

Zasad neuspjeh s još dvojicom Engleza

Dodajmo i da je Gana radila na tome da za nju zaigraju i još dva dosadašnja mlada reprezentativca Engleske, krilo Chelseaja Callum Hudson-Odoi i napadač Arsenala Eddie Nketiah, ali od toga zasad ništa. Hudson-Odoi nastupio je za Englesku i u službenoj utakmici, dok je Nketiah najbolji strijelac u povijesti tamošnje U-21 reprezentacije.

Pročitajte više