ANTE REBIĆ

Glavni čovjek HNS-a komentirao Rebića

Foto: L. Stanzl, S. Niketić / Pixsell

DA HRVATSKA nije pobijedila Škotsku u zadnjoj utakmici skupine Eura, bilo bi ovo puno teže ljeto za Marijana Kustića, prvog operativca HNS-a koji je cijeli turnir proveo uz Zlatka Dalića i hrvatsku reprezentaciju. Dalić je jučer kazao kako bi sigurno podnio ostavku da Hrvatska nije prošla skupinu i to mu svi vjeruju, a HNS je već imao spreman popis kandidata za njegovog nasljednika.

No Dalić se izvukao, prošao je skupinu i ispao protiv Španjolske, u jednoj od najluđih utakmica europskih prvenstva. Repovi nakon nastupa Hrvatske se još vuku, ali Kustić je sa sebe skinuo najveći dio tereta. "Dalić ostaje, ugovor mu traje od kraja 2022. godine i mora Hrvatsku odvesti na SP u Katar", rekao nam je Kustić nakon utakmice sa Španjolcima.

Da je Dalić morao otići, HNS-a sada bi se bavio spašavanjem kostura reprezentacije od rasula. Prioritet ne bi bio novi izbornik, već zadržavanje ključnih igrača na okupu, a tek onda bi se čelnici HNS-a posvetili izboru Dalićevog nasljednika. No sada mogu biti mirni, a Dalića su pustili da sam ispliva ili da se utopi. Kustić se, pak, u miru može posvetiti izborima za predsjednika HNS-a koji su na rasporedu 29. srpnja, a Kustić je glavni kandidat za konačno rušenje Davora Šukera.

Kustić i Dalić nerazdvojni su suradnici i prvi operativac Saveza u potpunosti na izbornika prebacuje napade koji su krenuli iz svlačionice. Prvi se oglasio Ante Rebić, a pitanje je hoće li na tome stati. 

Kustić kaže: "Svatko od nas osobno odgovara za svoje postupke. Sve to je odluka izbornika i bit će onako kako izbornik odluči. Ne želim komentirati svakog pojedinca. Kako bih mogao govoriti o kaznama kad momčad slaže izbornik? Instagram nemam, nisam vidio sve".

Dalić i Kustić većinom misle isto, a izbornik je na televiziji kazao da ne može izbaciti Rebića iz reprezentacije. Tako je idući korak javno prebacio na igrača. 

Očekuje se da se Rebić ispriča, o kazni zbog objave na Instagramu nitko ne govori 

U analizi nastupa Hrvatske na Euru izbornik Dalić je kazao da on nije figura koja Rebiću može zabraniti nastupanje za njegovu zemlju. No može ga izostaviti s popisa. Kako će se ovo pitanje riješiti? Rebić se prije svega mora ispričati, smatraju u HNS-u. 

"Izbornik će sve oko toga odlučiti, to je u potpunosti njegova odluka, u koju nikad neću ulaziti, a moj osobni stav nije bitan kada je u pitanju reprezentacija. Mi smo na Euru ostvarili cilj, prošli smo grupu i to je za nas apsolutno najbitnije. Ostaje žal nakon zadnje utakmice, ali igrali smo protiv jedne od najjačih ekipa na svijetu. Odigrali smo prekrasnu utakmicu i ispunili cilj. Izbornik je sve rekao, do u detalj je iznio svoj plan, javno je govorio o svojim greškama, smatramo da je puno toga javnosti već objasnio. Napravit će analizu koju ćemo proći u Savezu i okrećemo se borbi za Katar", rekao nam je Kustić. 

Dalić je vrlo brzo razgovarati s kapetanom Modrićem i poslušati stav svlačionice oko buduće suradnje. O kazni Rebiću zbog uvredljive izjave o reprezentaciji u HNS-u se trenutno ne govori, čeka se da izbornik prelomi i složi novi popis. Idealno bi bilo kada bi se priča gurnula u zaborav, ali s Rebićem će to malo teže ići. Svima je jasno da je napadač Hrvatske sebi zakomplicirao status u reprezentaciji i nije mu prvi put.

Kustić je komentirao i situaciju s mijenjanjem kopački, kako su to vidjeli u svečanoj loži? 

"Pa nije bilo namjere, to je sigurno. Ipak to se ne bi smjelo događati, u sekundi se prelomi utakmica. Svi su bili razočarani, ali nije to jedina stvar koja je odlučila. Ipak je situacija malo blesava i to nam se ne bi smjelo dogoditi, nadam se da više nikad nećemo to doživjeti, to su male gluposti a skupo smo ih platili. Mijenjamo kopačke, pijemo vodu, evo ne znam stvarno kako to komentirati. Izbornik je puno toga rekao, idemo dalje", poručuje Kustić.

 

Pročitajte više