Gregg Popovich: Trump je kukavica bez mozga, razarač i poremećeni idiot

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON što je policija u Minneapolisu prije nekoliko dana brutalno ubila Afroamerikanca Georgea Floyda, Amerika je u plamenu. Neredi su počeli u Minneapolisu, ali su se brzo raširili po čitavim Sjedinjenim Američkim državama. Prosvjednici su jučer demonstrirali i ispred Bijele Kuće, no policija ih je rastjerala suzavcem, a Trump je prosvjednike nazvao teroristima, razbojnicima i plaćenicima.

Već nekoliko dana slavni sportaši poput LeBrona Jamesa ili Michaela Jordana upozoravaju da su rasizam i policijsko nasilje u Americi bolna svakodnevica, a nakon što je Steve Kerr brutalno izvrijeđao Donalda Trumpa nazvavši ga rasistom, legendarni Gregg Popovich u svojim je komentarima prema prvom čovjeku SAD-a bio još žešći.

''Policijsko nasilje i rasizam smo viđali i prije, ali ništa se ne mijenja. Zato su ovi prosvjedi toliko eksplozivni, međutim bez pravog vodstva i razumijevanja problema, nikad neće doći do pravih promjena. Bijeli Amerikanci su izbjegavali zauvijek se obračunati s tim problemom zato što smo imali privilegiju to izbjeći. I to se mora promijeniti'', kazao je Pop Daveu Zirinu s The Nation's.

''Da Donald Trump ima mozak, čak i 99% ciničan, istupio bi i rekao nešto što će ujediniti ljude. Ali njega baš briga za zbližavanje ljudi. Čak i sad. Toliko je poremećen. Samo si je on bitan i samo je bitno ono što njemu odgovara. Nikad ga nije briga za opće dobro. I takav je uvijek bio'', rekao je Popovich pa je nastavio:

"Trebamo predsjednika koji će istupiti i jednostavno reći ''crni životi su važni''. Samo to. Ali on to neće napraviti i ne može napraviti. Ne može, jer je njemu važnije zadovoljiti malu skupinu sljedbenika koja podržava njegovo ludilo. Ali cijela ova priča je veća od Trumpa. Cijeli sustav se mora promijeniti. Osobno ću napraviti sve što mogu da pomognem, jer to vođe i rade. A on ne može napraviti ništa da nas odvede na pozitivan put jer on nije vođa'', priča trener Spursa i nastavlja:

''Imamo budalu na mjestu predsjednika. On nije samo netko tko radi podjele. On je razarač. Njegova prisutnost vas ubija. Pojest će vas živoga za svoje interese. Zgrožen sam što imamo predsjednika koji nije u stanju reći ''crni životi su bitni''. I zato se skriva u podrumu Bijele kuće. On je kukavica koji zakuha problem i onda bježi kao školarac. Zapravo mislim da ga je najbolje ignorirati. On ionako ništa ne može napraviti da popravi ovu situaciju zbog onoga što on jest - poremećeni idiot.''

Greg Popovich je dao svoje mišljenje i o prosvjedima koji tresu Ameriku.

''Protesti su potrebni, ali moraju biti bolje organizirani. Ovo je frustrirajuće. Kad je Dr. King organizirao protest, znali ste kad se trebate pojaviti, kad trebate doći ponovo idući dan. Ako je bilo nenasilno, znali ste da je nenasilno, a ovo je zbrkano. Treba čvršće vodstvo tako da se ove masovne demonstracije ne mogu iskoristiti za druge stvari. Mislim da možemo iskontrolirati loše stvari, ali samo ako su prosvjedi bolje organizirani. Treba nam promjena. Sustav se mora promijeniti, a ja sam spreman dati svoj doprinos'', zaključio je veliki trener.

Pročitajte više