Grupa neprvaka hit Lige prvaka

OSIM što su Uefine kuglice u Nyonu Dinamo spojile s Realom, Lyonom i Ajaxom, svoje protivnike u Ligi prvaka saznalo je još 28 klubova.

Skupina A: Strašni City dopao "Mamićev" Bayern

Već skupina A djeluje zastrašujuće iako u njoj nema nijednog prvaka, ali ni viceprvaka. Bayern, koji je jedini u ovom društvu osvajao Ligu prvaka (četiri puta) te Manchester City i Napoli - svi su prošle sezone osvojili treće mjesto u svojim prvenstvima, a Villarreal, koji se provukao protiv Odensea u play-offu, u Primeri je bio četvrti. Igrački gledano, Bavarci i Englezi za pola koplja su ispred Villarreala i Napolija, koji će u susretima sa Španjolcima tražiti osvetu za ovogodišnje ispadanje u šesnaestini finala Europa lige. Zanimljivo, Zdravko Mamić, ali i junak Dinamovog prolaska u LP Ivan Kelava priželjkivali su Bayern iz prve jakosne skupine.

Skupina B: Inter i CSKA u reprizi četvrtfinala iz 2010.

Veliki favorit skupine B jest Inter, osvajač Lige prvaka iz 2010. koji je na putu do prve titule prvaka nakon 45 godina u četvrtfinalu s dvije pobjede izbacio moskovski CSKA. Rusi su standardni sudionik LP-a, što se ne može reći za Lille i Trabzonspor. Klub sa sjevera Francuske ostao je bez nekolicine ključnih igrača koji su im donijeli titulu, ali iskustva u Ligi prvaka već ima - u sezoni 2006./2007. upisali su premijerni nastup. Trabzonspor? Klubu koji je u srijedu saznao da će igrati Ligu prvaka nakon što je već zapeo u kvalifikacijama (Benfica) svaki je ždrijeb dobar.

Skupina C: Odličan ždrijeb za United, Benfica najbliža drugom mjestu

Manchester United, Benfica i Basel izgledali su kao poželjne udavače za Dinamo uoči izvlačenja klubova iz četvrtog bubnja. Ipak, pridružio im se prvak Rumunjske, Otelul iz Galatija. I United i Benfica imaju naslove prvaka Europe, a iako ostali, naročito Otelul, mogu iznenaditi pokojom dobrom partijom, malo je vjerojatno da će nakon šest rundi završiti u osmini finala.

Skupina E: Chelsea "oteo" Matu u pravo vrijeme, Leverkusen i Genk vrebaju iz drugog plana

Chelsea i Valencia kao dugogodišnji članovi elitnog društva te povratnici Leverkusen i Genk čine grupu E. Englezi su ovdje najveći posao napravili prije nekoliko dana kada su potpisali Juana Matu, najboljeg igrača Šišmiša.

Leverkusen je proljetos posustao u utrci s Borussijom Dortmund za njemačkog prvaka, ali je uspio ostati ispred Bayerna i izravno se kvalificirati prvi put poslije šest godina. U velikom finalu 2002. glavni Leverkusenov igrač bio je Michael Ballack, koji će ih ove jeseni predvoditi među velikim momcima. Iako su imena ugledna i pršte igračima vrijednim desetke milijuna eura, pored ova tri kluba nikako nemojte zaboraviti Genk. Činjenica da su u Belgiji bili bolji od Anderlechta, Club Bruggea i Standarda, a u kvalifikacijama za LP izbacili Partizan i Maccabi Haifu, nije za podcjenjivanje.

Skupina F: Šlageri za navijače u skupini probuđenih velikana

Ovo je grupa s najjačom ekipom iz četvrtog bubnja, Borussijom Dortmund. Njih je svatko htio izbjeći, a dopali su Arsenal, Marseille i Olympiacos. Iz navijačkog kuta ovo je svakako najinteresantnija skupina, koju "kvari" Arsenal. Da Borussija ugošćuje i Fortunu Dusseldorf, imala bi na Signal Iduna Parku više od 80 tisuća ljudi, Velodrome je uvijek užaren, a u Grčkoj će biti pakao, tko god došao. Prije dvije-tri sezone ovdje bi glavni favoriti, kako ekipe s najviše iskustva u Ligi prvaka, bili u blagoj prednosti, ali danas kad su se posrnuli velikani (Marseille i Borussia) uzdigli osvajanjem titula prvaka u bliskoj prošlosti, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze. 

Skupina G: Srni i Eduardu ranjeni Porto

Samo jedna ekipa u skupini G je iz zapadnog svijeta, osvajač Europa lige Porto koji je bio najpoželjniji ždrijeb iz prvog pota. Izvukli su ga milijunaši iz St. Peterburga i Donjecka, a istočnoeuropsku skupinu zaokružio je ciparski APOEL. Bez Villas-Boasa i Falcaa Porto će ovdje biti lovina klubova s istoka Europe. Iako neće to naglas reći, Darijo Srna i Eduardo sa svojim Šahtarom ovdje su glavni favoriti za prolaz. APOEL, pak, živi svoj san nakon što je već izbacio tri prvaka (Skenderbeu, Slovan Bratislava, Wisla Krakow) iz natjecanja i njima će svaki bod biti velik kao svemir.

Skupina H: Šetnja za Barcelonu i Milan

Posljednja skupina je ona koja bi možda bila i najidealnija za Dinamo. Barcelona, Milan i BATE Borisov te Viktoria Plzen iz četvrte grupe ždrijeba. Najatraktivnije ekipe iz prvog i drugog pota imat će i najlakši posao do osmine finala, a umjesto Dinama, s BATE Borisovom će se za treće mjesto tući Viktoria Plzen.

Pročitajte više