Gvardiol ne zaslužuje ovo što mu Englezi rade

Foto: Profimedia

JOŠKO GVARDIOL je posljednjih mjesec dana redovita meta engleskih medija te njihove nogometne publike na društvenim mrežama. Tek nekolicina lošijih reakcija u utakmicama Lige prvaka i Premier lige je bila dovoljna da se na najskupljeg braniča u povijesti saspe paljba.

Manchester City proživljava trenutno mini krizu rezultata kakvu nismo vidjeli nekoliko godina, a hrvatskog braniča Englezi guraju u prvi red okrivljenika za takvu formu. Možda bi reakcije bile slabije da je Gvardiol doveden za manji iznos, ali ovako je svaki njegov potez pod povećalom. No, je li uopće Gvardiol toliki problem kakvim ga opisuju?

Po brojkama jednako dobar ili bolji od ostalih

Uspoređujući Gvardiola s ostalim braničima Cityja, gledajući brojke iz Premier lige, izuzev Kylea Walkera čije su brojke nešto drugačije s obzirom na ofenzivniji učinak koji pruža kao desni bek te Johna Stonesa koji je odigrao tek par utakmica, možemo vidjeti da se ni po čemu negativnom ne ističe naspram njih.

Po uspješnosti duela je s 55% bolji od prvog stopera kluba Rubena Diasa, za 6% slabiji od Manuela Akanjija te za 22% slabiji od Nathana Akea. Ovdje treba uzeti u obzir da Gvardiol i ulazi u nešto više duela negoli ostala trojica te da bi vjerojatno ti postotci pali da mu suigrači povećaju broj duela.

Općenito mu je duel igra sasvim korektna, pogotovo ako znamo da se radi o igraču koji je tek došao u klub te da je u brojnim utakmicama do sada igrao van svoje preferirane pozicije, gdje ulazi češće u duel igru negoli mu spomenuti suigrači.

S Gvardiolom u momčadi City je tri puta sačuvao čistu mrežu, što su isto toliko puta napravili i Dias i Akanji, dok Ake nikada još nije igrao u ligaškoj utakmici u kojoj City nije primio gol. Po broju oduzetih lopti, presječenih dodavanja i osvojenih ničijih lopti Gvardiol je bolji od svojih suigrača, dok su samo Akea protivnički igrači manje puta predriblali.

Preciznost dodavanja je kategorija u kojoj je Gvardiol najlošiji u ovoj konkurenciji. Jedini je branič koji je s 87% točnih dodavanja ispod granice od 90%, a ispod nje je s 89% kada i dodaje na vlastitoj polovici terena. Ostali braniči su u potonjem barem na 95%.

Gvardiol je tako najviše puta izgubio posjed dodajući loptu na svom dijelu terena, no postoji dodavačka kategorija u kojoj je ipak najbolji, a radi se o dugim loptama. Njima on pronalazi svoje mete na drugoj polovici terena češće negoli ova ostala trojica, no taj postotak je vezan i s njegovom igrom na beku u posjedu odakle je slanje takvih lopti češća pojava.

Ako brojevima iz Premier lige nadodamo i one iz Lige prvaka, tada neke od statistika idu još više u prilog Gvardiolu te se i u ovoj kategoriji dodavanja on dosta popravlja. Gledajući prosjek ocjena u odigranim utakmicama u svim natjecanjima, Gvardiol se tu nalazi na prvom mjestu.

Je li on bio najveći problem u spornim utakmicama?

Kada se iz generalne slike preselimo na onu specifičnu, točnije na utakmice nakon kojih su Englezi pljuvali po Gvardiolu, vidi se da su reakcije na njegove kikseve bile pretjerane. U svakoj od tri najspornije utakmice je bilo pojedinaca lošijih od Gvardiola, no oni nisu prošli istu javnu kalvariju.

U utakmici s Chelseajem koja je završila 4:4 Gvardiol je promašio start na Reeceu Jamesu. On je zbog toga mogao neometano uposliti Raheema Sterlinga na drugoj stativi za tada vodstvo Chelseaja od 2:1. Međutim, u toj utakmici je čitava obrana Cityja izgledala jako porozno.

Loše su se postavljali u prekidima, slabo su reagirali na odbijene lopte, a u konačnici su mogli ipak upisati i pobjedu da Ruben Dias nije napravio nepotreban prekršaj u kaznenom prostoru u 94. minuti, nakon kojeg je Cole Palmer golom izbio Cityju bodove.

U utakmici protiv Leipziga u Ligi prvaka Gvardiol je promašio start na Opendi koji je sam izbio pred golmana i zabio za vodstvo od 2:0, no krimeni njegovih suigrača u obrani su u toj utakmici bili puno veći.

Manuel Akanji je izgubio duel s Opendom u situaciji kada je Leipzig zabio prvi gol, dok je Ruben Dias zakasnio s trkom kod drugog gola te se Gvardiol ovdje tek naknadno uključio kao osigurač primarnom čuvaru. U istoj toj spornoj utakmici Gvardiol je asistirao za drugi gol Cityja te je engleska momčad na kraju i preokrenula rezultat.

Najbolji na terenu kada ga se žestoko kritiziralo

Posljednja u nizu njegovih spornih utakmica je bila ona s Aston Villom gdje je Leon Bailey lomio Gvardiola od centra do vrha šesnaesterca. Tamo ga je uspio okrenuti i onda je pogodio loptom nogu Rubena Diasa, čime se ona savršeno odbila kako bi ušla u gol za pobjedu Ville.

U istoj toj utakmici je Gvardiol osvojio 11 od 13 duela u kojima se našao te je oduzeo loptu igračima Ville ukupno deset puta, osam puta startom na igrača, a dva puta presijecanjem dodavanja. Villa je razmontirala City u toj utakmici te je vrlo vjerojatno trebala upisati i veću pobjedu, no Gvardiol je bio jedan od glavnih razloga zašto do toga nije došlo.

Ta činjenica, kao i ona da je napad Cityja u potpunosti zakazao te da su uputili tek dva udarca u 90 minuta, bila je ipak puno manje zanimljiva od toga kako je Bailey fintom prevario Gvardiola. Na informaciju o njegovim brojkama nitko od navijača nije ni trepnuo, a nisu ni željeli vidjeti sve ono što je dobro napravio pored te greške.

City ima puno većih problema od Gvardiola

Gvardiol u sezonu nije ušao ništa lošije negoli ostali braniči Cityja kada su tek došli u klub, a treba nadodati i kako se njemu od starta gurala uloga koja mu možda toliko i ne odgovara na poziciji beka. Primjera radi, Ake sada zna igrati isto ono što igra i Gvardiol, no potrebno je bilo nekoliko utakmica da ga Guardiola zacementira kao redovitog na toj poziciji jer je primarno došao kao stoper.

Istog tog Akea navijači sada zazivaju da bi trebao preuzeti ulogu startera ispred Gvardiola, no nitko riječi nije pisao o tome da je ulaskom Akea u utakmici protiv Tottenhama City izgubio pobjedu jer je upravo njega Dejan Kuluševski nadskočio kako bi zabio gol vrijedan jednog boda Tottenhama na Etihadu.

Njegova cijena i činjenica da je novi igrač faktori su zbog kojih su engleski mediji i nogometna javnost skočili na njega. Možda nije ispunio očekivanja nekih navijača s obzirom na iznos koji je City potrošio za njegovo dovođenje, ali je daleko od problema Cityja ove sezone.

Promašaji Haalanda, problemi u veznoj liniji kada god nema Rodrija, kiksevi ostalih braniča te sada već učestali kolaps koncentracije u drugom dijelu utakmice, kao što smo vidjeli protiv Crystal Palacea prošlo kolo, puno su ozbiljnija tema negoli je to navodna kriza hrvatskog stopera. A potencijal da dominira na svojoj poziciji je i dalje vidljiv.

Pročitajte više