Intervju: Marko Lozo

"Hajduk nije izgubio samo derbi. Kukavičlukom na Maksimiru je izgubio puno više"

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, EPA

DINAMO je u derbiju petog kola SuperSport HNL-a na Maksimiru s uvjerljivih 4:1 svladao Hajduk pogocima Martina Baturine, Arijana Ademija, Amera Gojaka i Mislava Oršića. Zagrebačka ekipa do slavlja je došla preokretom, nakon što je Hajduk unatoč dominaciji Dinama krajem prvog dijela poveo prekrasnim pogotkom Janija Atanasova. O utakmici je za Index govorio hrvatski trener i analitičar Marko Lozo.

Kako ste vidjeli nastup Hajduka u derbiju? 

Nakon utakmice je i sam Dambrauskas rekao da mu nije bilo bitno igra li se s tri ili četiri u zadnjoj liniji, nego raspodjela uloga unutar sustava. Bilo je vidljivo da je svjestan svojih pogrešaka i da uloge nisu bile dobro raspoređene.

Hajduk nije ni pokušao odigrati utakmicu onako kako može s obzirom na kvalitetu trenutnog kadra. Tijekom utakmice sam se pitao zašto se mijenjalo nešto što je dobro funkcioniralo u prijašnjim derbijima protiv Dinama. Dambrauskas je u prva tri derbija pobijedio u dva. 

Držao ih je u mat poziciji, a sad je igrao nešto potpuno suprotno. Hajduk nije ekipa koja može igrati bunker. Ako se stoji u niskom bloku, automatski su odsječena prednja dva igrača, uglavnom Livaja ili Kalinić, ili Krovinović u Portugalu, koje se lako izigra. Nakon toga slijedi vezna linija koja mora iskakati na protivničke veznjake i tako se zadnja linija dovodi u situaciju da su često brojčano slabiji od protivnika.

Hajduk se u uzvratnoj utakmici u Portugalu oporavio od početnog napada Vitorije i uspio izaći u visoki presing, ali protiv Dinama nije. To je trebalo igrati i u Maksimiru, barem neku varijantu srednje visokog bloka. Toga se nije trebalo bojati. Oršić i Drmić nisu igrali, Dinamo nije imao toliko igrača koji mogu vrhunski napasti dubinu, Petković to nije. 

Dakle, problem nije bio u formaciji?

Ne, problem nije u formaciji, nego u ideji, jer je ideja igre bila da se dođe braniti. U ovom trenutku Hajduk može parirati i Dinamu u Zagrebu i to je pod Dambrauskasom pokazao, ali zato mi je još više žao da se nije igralo hrabrije. Nije drama izgubiti u ovoj fazi sezone, ali se izgubila utakmica i nešto morala jer se odigralo kukavički. Dinamo je sada psihološki korak ispred. 

Hajduk već ima prepoznatljiv stil igre i uloge na kojima mora inzistirati. Kad je Grgić visoka osmica koja je bliže golu, ekipa je opasna i zabija. Krovinović je taj preko kojeg se igra otvara, Vuković je šestica koja zatvara, Biuk je krilo koje na širokom prostoru može proći svakoga. Onda nema potrebe da igra centralnije ili napadača kada se zna da je on krilo. 

Ne treba mijenjati stvari koje su dobre, kao što je Biukova forma na prirodnoj poziciji. Ne isplati se micati krila iz igre da bi imao stopera više jer je Biuk projekt Hajduka, a ne Awaziem, Simić ili Borevković.

Slažete li se s tim da Hajduku fali "šestica" koja može pomoći pri iznošenju lopte? 

Hajduk na klupi ima Ivana Ćubelića, koji to može odigrati i kojem treba dati priliku. Ivan Krolo također. Mislim da je Anthony Kalik iz Gorice dobra solucija jer im takav veznjak treba. Mario Ćurić iz Šibenika bi se isto dobro uklopio. To su tipovi igrača koji bi dobro došli Hajduku. 

Sve u svemu, mislim da je Dambrauskas dobar trener koji je u Splitu već napravio dobar posao. Vjerujem da će naučiti na ovoj grešci i ubuduće više inzistirati na sustavu s kojim je Hajduk već postigao uspjehe. 

 

Pročitajte više