AFERA TV PRAVA

Hajduk poručio Šukeru: Iskoristili ste klubove i pokazali zatvorene kuverte

Foto: hajduk.hr

DAVOR ŠUKER danas je okupio poseban pregovarački tim u sjedištu HNS-a i predstavnicima klubova Prve lige pokazao zatvorene kuverte s ponudama za otkup TV prava. Riječ je o ponudama koje su pristigle na međunarodni poziv tvrtkama i agencijama za dostavu ponuda za početak pregovora o prodaji televizijskih i svih povezanih medijskih prava za natjecanja i utakmice kojima je vlasnik HNS. Riječ je o gorućem problemu HNL-a, jer poznato je da su medijska prava Prve lige za proteklih deset godina prodana u bescjenje te u to ime klubovi dijele svega oko 12 milijuna kuna. U narednom desetljeću HNS namjerava utržiti barem tri puta veći iznos, no sporno je što klubovi Prve lige koji Savezu daju proizvod za mešetarenje na tržištu nikad nisu vidjeli sporne ugovore. 

HNS tvrdi da je okrenuo novi list i govori o transparentnosti, dok istovremeno poziva klubove na gledanje - zatvorenih kuverti. Na bizarnom sastanku u Savezu klubovima je danas dostavljeno na uvid sedam kuvertiranih ponuda. Što je unutra, znaju samo Šuker i pobočnici. 

Prvi su nakon današnjeg sastanka u Savezu reagirali iz Hajduka. 

"Nekorektno je da su klubove zvali na otvaranje ponuda kad nam ništa nisu htjeli reći o sadržaju ponuda, bez obzira što smo potpisali izjavu o povjerljivosti. Ovako se klubove iskoristi kao paravan za transparentnost u situaciji kada očigledno prave transparentnosti nema.
Time nijedan od tri problema na koje stalno upozoravamo nije riješen", ističe Hajduk te navodi o kojim se problemima radi.

"Prvi je zadržavanje vela tajne, odnosno činjenica da ćemo stvarni sadržaj ponuda znati tek kada se okončaju pregovori, što znači da nemamo ni uvid, a još manje utjecaj na vođenje pregovora. Za nas, kao i za sve klubove to je prevažno pitanje i mi kao oni čiji se proizvod prodaje moramo biti uključeni u cjelokupni proces odabira.

Drugi je to da se TV prava 1. HNL-a nude na tako dugo razdoblje kao što je 10 godina, a u tako nepovoljnom trenutku kao što je svjetska pandemija koronavirusa.

Treći problem je to što se TV prava 1. HNL-a prodaju u paketu cjelokupnog hrvatskog nogometa, uključujući neke utakmice reprezentacije, ženskog nogometa, futsala i mlađih kategorija, a da prethodno nismo utvrdili omjere koliko kome pripada", ističu u splitskom klubu koji godinama traži uvid u ugovore o prodaji TV prava, ali do njih ne uspijeva doći. 

Pročitajte više