Tek mu je 16 godina, a danas bi mogao debitirati za Hajduk

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

HAJDUK danas dočekuje Varaždin u dvoboju 33. kola SuperSport HNL-a. Nakon odrađene kazne zbog nereda na kraju utakmice polufinala Kupa protiv Dinama (0:1), na Poljud se vraćaju i gledatelji. Bijeli su odavno ispali iz utrke za prvaka, a danas bi to moglo biti i matematički potvrđeno. U ovoj situaciji privremeni trener Hajduka Jure Ivanković odlučio je pružiti priliku mladim igračima koji dosad nisu participirali u prvoj momčadi.

Nedavno je debitirao vratar Borna Buljan (19) i nastavlja braniti, što je bio splet okolnosti jer su Ivan Lučić i Lovre Kalinić ozlijeđeni, a u prošlom kolu protiv Rudeša debitirao je mladi veznjak Noa Skoko (18). Na presici uoči utakmice trener Ivanković najavio je da bi protiv Varaždina mogao debitirati 16-godišnji talent: "S nama je Bruno Durdov i postoji mogućnost da on dobije priliku debitirati. Mladi igrači trebaju zaslužiti priliku."

Tko je mladi talent Hajduka?

Radi se o ljevonogom dječaku, učeniku drugog razreda srednje škole, rođenom u Splitu u prosincu 2007. godine, koji većinom igra na poziciji desnog krila, a pokazuje sposobnosti da ga se koristi na svim ofenzivnim pozicijama. Sezonu je počeo u kadetima (U-17 momčad) Hajduka, za koje je u 18 utakmica zabio 14 golova, a od veljače nastupa za juniore, za koje je igrao u osam utakmica i zabio dva gola.

Prvi klub u kojem je trenirao nogomet bio je GOŠK iz Kaštel Gomilice, za koji je kao dječak igrao i Marko Livaja, ali i još dva bivša igrača Hajduka i reprezentativca Hrvatske - Mario Pašalić i Antonio Milić. U akademiju Luka Kaliterna došao je 2015. godine. Upisao je 142 službena nastupa za različite selekcije Hajduka te postigao 60 pogodaka. S klubom ga do ljeta 2026. godine veže stipendijski ugovor, koji je potpisao u listopadu prošle godine.

2022. godine nastupao je za U-15 reprezentaciju Hrvatske, a početkom studenog prošle godine postao je član U-17 izabrane vrste, za koju je dosad nastupio u deset utakmica i postigao jedan gol. Bio je starter u sve tri utakmice elitne runde kvalifikacija za Euro U-17 koje su se igrale u ožujku, a Hrvatska je izborila plasman kao drugoplasirana momčad skupine, te bi na ljeto trebao biti dio reprezentacije na velikom natjecanju.

Mislav Karoglan priključio ga je treninzima prve momčadi i vodio na pripreme

Durdov je prvi put bio na treninzima prve momčadi prošlog studenog tijekom reprezentativne pauze, a bivši trener Mislav Karoglan kasnije ga je vodio na zimske pripreme. Karoglan je u intervjuu za Index tada izjavio: "Jedine manje nepoznanice su mi bili Noa Skoko i Bruno Durdov, ali su pokazali da imamo dva dobra klinca i kad se njihova tijela razviju za razinu seniorskog nogometa, oni će biti veliki plus za Hajduk."

Mladi igrač je dosad nastupio u tri prijateljske utakmice za prvu momčad Hajduka, a u drugoj pripremnoj utakmici pred nastavak prvenstva u Umagu na zimskim pripremama zabio je i prvi neslužbeni gol u pobjedi protiv mađarskog Fehervara 5:2. U susretu koji se igrao u formatu od dva puta po 60 minuta Durdov je zabio peti gol Hajduka u 118. minuti.

 

Pročitajte više